Kongsi

Beli rumah pertama

Beli rumah: Salah satu titik perubahan kehidupan dan kewangan yang paling penting ialah pengalaman membeli rumah pertama anda. Ini merupakan komitmen yang penting, dan terdapat kemungkinan besar bahawa ini akan menjadi pembelian terbesar dalam hidup anda setakat ini.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil semasa anda bersedia untuk membeli rumah pertama anda.

beli rumah

Menilai Kesediaan Anda untuk Membeli Rumah

Anda harus terlebih dahulu memutuskan sama ada anda bersedia untuk membeli rumah. Memandangkan anda akhirnya bertanggungjawab untuk kos tambahan seperti penyelenggaraan rumah, kos utiliti, pengambilan sisa, air dan elektrik, memiliki harta tanah mungkin lebih mahal daripada menyewa.

Selain itu, anda mesti membayar cukai dan insurans berkaitan rumah. Jika anda tidak bersedia dari segi kewangan, anda boleh mendapati diri anda dalam keadaan yang sukar, terutamanya jika anda hanya mempunyai satu sumber pendapatan. Yuran ini bertambah dengan cepat.

Sebelum mengemukakan permohonan untuk pinjaman perumahan, fikirkan tentang mewujudkan dana kecemasan dan membayar hutang anda (atau sekurang-kurangnya mengurangkannya). Walaupun mempunyai hutang bukanlah masalah besar kepada pinjaman rumah, pemberi pinjaman seperti bank akan melihat nisbah hutang kepada pendapatan anda, yang menunjukkan berapa banyak pendapatan anda diperuntukkan untuk membayar hutang dan risiko. Nisbah ini membantu pemberi pinjaman dalam mengira keupayaan anda untuk membayar balik pinjaman yang diukur melalui formula matematik.

Jika anda tidak pasti sama ada anda mampu membeli rumah atau hartanah, pertimbangkan untuk mengekalkan belanjawan yang merangkumi jangkaan pembayaran ansuran bulanan anda dan letakkan wang tunai tambahan untuk simpanan. Keyakinan dan pelan simpanan anda mungkin berkembang yang membolehkan anda meneruskan pembelian rumah.

Walaupun anda mungkin merasakan tekanan sosial daripada rakan atau keluarga untuk membeli rumah, mungkin berfaedah dari segi kewangan untuk menangguhkan sehingga anda benar-benar bersedia.

Mula mencari dan mengkaji pinjaman beli rumah

Majoriti orang memerlukan pinjaman untuk membeli rumah. Sebelum anda mula mencari rumah, selalunya masuk akal untuk mendapatkan pra-kelulusan untuk gadai janji. Anda boleh mengetahui berapa banyak yang anda mampu terima berkat pra-kelulusan anda.

Gunakan broker gadai janji jika anda mahukan lebih banyak pilihan. Anda boleh mendapatkan kadar terbaik dengan menggunakan broker gadai janji, yang mempunyai akses kepada pelbagai penyedia dan program pinjaman yang berbeza. Walau bagaimanapun, anda juga mungkin boleh mencari alternatif melalui kesatuan kredit kejiranan anda atau bank kecil.

Lakukan penyelidikan dan jenis pinjaman terbaik serta pilihan pembayaran

Anda mungkin terkejut dengan pelbagai jenis pinjaman dan alternatif pembayaran yang tersedia apabila berkaitan dengan pinjaman perumahan anda. Insurans gadai janji persendirian (PMI), Jaminan Bertempoh Mengurangkan Gadai Janji (MRTA),  Pengurangan Gadai Janji Takaful (MRTT) dan perkataan lain boleh mengelirukan, tetapi anda boleh bermula dengan melakukan beberapa kajian.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Oleh kerana tempohnya lebih pendek dan mereka mungkin dapat mengunci kadar yang murah, sesetengah pembeli memilih untuk pinjaman 15 hingga 35 tahun. Sebaliknya, jangka masa yang lebih panjang biasanya sama dengan bayaran bulanan yang lebih murah, yang merupakan salah satu sebab pinjaman 35 tahun begitu popular. Anda mungkin mempunyai kadar faedah yang agak tinggi dalam situasi ini, tetapi pembayaran biasanya lebih berpatutan.

Pinjaman dengan kadar berubah dan kadar tetap

Dengan pinjaman kadar berubah (ARM), anda boleh mengharapkan untuk melihat kadar faedah anda berubah mengikut masa. Walaupun kadar awal adalah lebih rendah, terdapat kemungkinan ia akan meningkat apabila keadaan pasaran berubah, yang akan menghasilkan bayaran bulanan yang lebih besar.

Gadai janji kadar tetap, sebaliknya, tidak berubah tanpa mengira keadaan pasaran atau ekonomi. Akibatnya, bayaran bulanan anda akan stabil, yang mungkin menjadikan perancangan lebih mudah. Walaupun anda menghadapi risiko kehilangan jika kadar menurun, anda mungkin boleh membiayai semula pada kadar yang lebih rendah dan memanfaatkan penjimatan jika ianya berlaku.

Elakkan pakej pinjaman hibrid yang bermula dengan kadar tetap yang rendah dan kemudian beralih kepada kadar berubah yang lebih tinggi. Anda mungkin menerima jumlah yang lebih tinggi daripada yang anda jangkakan.

Sediakan bayaran muka

Bayaran muka anda mungkin mengurangkan jumlah hutang dan mungkin mengurangkan budget bulanan anda. Tetapi sedar bahawa anda mungkin perlu membayar insurans gadai janji persendirian jika anda hanya meletakkan kurang dari 20% daripada harga rumah anda (PMI). Walaupun anda tidak memerlukan 20% untuk berjaya menjadi pemilik rumah, adalah idea yang baik untuk mengambil kira kos PMI apabila anda membeli.

Untuk membayar bayaran muka, anda mungkin mempertimbangkan pembiayaan tidak konvensional, tetapi anda perlu berhati-hati semasa membuat keputusan ini. Dengan pembelian hartanah, anda sudah pasti ingin menambah kekayaan anda. Membuat keputusan yang salah boleh mengakibatkan anda merosakkan pelan kewangan anda. Sambungan