Kongsi

Syarikat Insurans – Nasihat tentang cara membuat pilihan dan keputusan

Memilih syarikat insurans terbaik mungkin sukar kerana terdapat begitu banyak pilihan yang tersedia. Walaupun terdapat banyak aspek yang perlu dipertimbangkan, ramai pelanggan hanya mempertimbangkan kos insurans dan ulasan internet sebelum membuat keputusan. Sebenarnya kedua-dua kriteria ini mungkin bukan yang terbaik untuk menentukan pembekal yang sesuai untuk anda dan hanya memberikan sebahagian kecil daripada gambaran penuh.

Berikut ialah beberapa pertimbangan dan nasihat pengukuhan perbandingan untuk memilih sebarang jenis insurans.

syarikat insurans

Ulasan Dalam Talian

Adalah penting untuk diingat bahawa setiap ulasan syarikat insurans dalam talian ditulis oleh seorang. Atau lebih malang sekali ia adalah ulasan palsu. Terdapat begitu banyak faktor penting yang boleh mempengaruhi cara ia dinilai atau bilangan bintang yang diperolehinya. Ingat sumber apabila anda menyemak imbas testimoni pelanggan dan gunakan nasihat berikut untuk menilai dengan lebih tepat:

  • Kenali rujukan. Semakan negatif mungkin menumpukan pada isu pengarang dengan pembayaran, tuntutan atau perkhidmatan pelanggan (daripada satu wakil di kalangan ramai), atau mungkin hanya mencerminkan pendapat keseluruhan penulis. Perkara yang sama berlaku untuk pujian. Sentiasa memberi perhatian yang besar kepada apa yang dirujuk oleh pengarang. Anda boleh menggunakan ini untuk menentukan sama ada ia berkaitan dengan anda atau tidak.
  • Adakah subjek itu seseorang atau produk? Adalah penting untuk menentukan jumlah kenyataan berdasarkan interaksi pengarang dengan individu tertentu (seperti ejen atau penyelaras tuntutan) berbanding keseluruhan produk, liputan atau firma.
  • Bercakap dengan wakil korporat tentang ulasan. Bercakap dengan individu yang menjual insurans kepada anda tentang perkara yang anda baca dalam talian jika ulasan cukup meyakinkan untuk mempengaruhi anda memilih perniagaan tertentu. Dengan menjawab soalan anda, mereka selalunya akan dapat memberi anda maklum balas yang akan membantu anda menentukan ketepatan ulasan tersebut.
  • Berhati-hati dengan model perniagaan. Ketahui tentang saiz dan model perniagaan syarikat sebelum anda mula membaca ulasan mengenainya. Penyelidikan anda mungkin menjadi lebih tertumpu sebagai akibatnya. Sebagai contoh, membaca ulasan daripada pelanggan dari negara mungkin tidak memberi anda idea yang baik tentang perkhidmatan yang anda harapkan diterima daripada syarikat insurans yang beroperasi di seluruh negara melalui pejabat tempatan. Membaca ulasan Google tentang ejen atau syarikat yang anda akan bekerjasama adalah jauh lebih baik.

Ingat bahawa harga insurans banyak dipengaruhi pada skor insurans atau skor kredit seseorang jika anda membaca ulasan negatif mengenai kos. Pendapat mereka mungkin tidak relevan sama sekali dengan apa yang anda akan belanjakan untuk liputan yang sama.

Laporan, Kedudukan dan Tinjauan

Semak kedudukan industri yang luas atau laporan pengguna dan tinjauan untuk mendapatkan gambaran kasar tentang prestasi perniagaan insurans berbanding perniagaan insurans yang lain. Ini sering membandingkan banyak perniagaan bersebelahan menggunakan set piawaian yang sama. Sebagai permulaan, anda boleh menyemak laporan dan siasatan dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri. Ia akan memberi maklumat seperti:

  1. Adakah syarikat itu membayar tuntutan?
  2. Adakah perkhidmatan pelanggan memuaskan?

Keupayaan Kewangan

Anda harus mempertimbangkan kestabilan kewangan syarikat insurans apabila membuat pilihan anda kerana ia menunjukkan cara perniagaan itu berfungsi pada skala yang lebih besar dan sama ada anda boleh bergantung padanya dalam jangka masa panjang. Untuk dapat membayar tuntutan, syarikat insurans perlu mempunyai aset yang diperlukan. Memandangkan ia kerap memberikan organisasi penarafan kekuatan kewangan atasan (A+), luar biasa (A), baik (B+), atau lebih teruk.

Syarikat atau Ejen

Setiap pejabat, ejen dan broker tempatan menggunakan strategi jualan dan perkhidmatan pelanggan yang unik. Bergantung pada cara anda mencari insurans, pengalaman anda akan berbeza. Ia sama seperti meminta rakan mengesyorkan doktor yang sangat baik. Salah seorang rakan anda mungkin mencadangkan pakar tertentu kepada anda kerana mereka merawat pesakit dengan baik atau menawarkan nasihat yang bijak. Disebabkan fakta bahawa mereka adalah pihak berkuasa utama dalam profesion mereka, rakan kedua boleh mencadangkan doktor kepada anda. Walau bagaimanapun, rakan ketiga boleh mencadangkan doktor yang mereka kenali dari kolej atau yang memberikan kadar terbaik.

Perkara yang sama boleh berlaku dengan insurans jika kenalan anda tidak berpengalaman, mempunyai kemahiran perkhidmatan pelanggan yang lemah, atau tidak mengetahui keutamaan anda. Berhati-hati untuk mengkaji syarikat yang anda ingin beli insurans. Selain itu, tidak rugi untuk mengenali individu yang menjual atau memberikan rujukan. Jika anda boleh mewujudkan hubungan kerja yang kukuh dengan ejen atau broker ini, mereka mungkin lebih bertolak ansur dan membantu apabila tiba masanya untuk anda menyerahkan tuntutan, contohnya.

Nota perikatan

Saiz organisasi, atau jumlah perniagaan yang dijalankan dengan pembekal insurans pilihan, adalah satu lagi aspek yang perlu dipertimbangkan jika anda membeli melalui broker. Mereka mungkin berasa kurang “menarik” daripada insurans itu akibat daripada ini. Hubungan yang lebih kukuh mungkin timbul, contohnya, jika syarikat yang lebih kecil mempunyai kontrak yang sangat besar dengan satu syarikat insurans. Memandangkan mereka mempunyai lebih banyak kepentingan dalam perjanjian itu, mereka akan pergi ke atas dan lebih tinggi untuk memastikan bahawa anda mempunyai pengalaman yang positif.

Walau bagaimanapun, syarikat besar mungkin tidak melakukan usaha yang sama untuk membantu anda jika ia tidak menjalankan banyak perniagaan dengan syarikat insurans yang sama atau jika kontrak mereka tidak akan memberi kesan yang besar. Apabila tiba masanya untuk tawar-menawar harga atau mengendalikan pertikaian, itu boleh memberi manfaat kepada anda. Ketahui daripada broker jenis hubungan yang mereka ada dengan penaja jamin insurans atau kakitangan tuntutan dan apa yang akan berlaku jika terdapat sebarang isu. Anda mungkin boleh memilih dengan baik hanya pada aspek ini.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Model Perkhidmatan

Perniagaan insurans boleh menjual kepada pengguna secara langsung atau melalui rangkaian. Jika semua faktor lain adalah sama, mempelajari tentang model perkhidmatan syarikat boleh membantu anda membuat keputusan yang lebih baik. Sebagai contoh, apakah jenis perkhidmatan pelanggan yang boleh anda harapkan? Bagaimanakah tuntutan diproses? Apabila anda memfailkan tuntutan, adakah ejen syarikat insurans akan mengendalikannya untuk anda, atau adakah agensi pelarasan tuntutan bebas akan melakukannya?

Jika anda lebih suka mengurus insurans anda dalam talian, lihat jika mereka menyediakan apl atau tapak web dengan pilihan layan diri. Walau bagaimanapun, jika anda ingin pergi ke pejabat dan bercakap dengan ejen secara peribadi, pastikan mereka mempunyai lokasi fizikal berdekatan. Sambungan