Kongsi

Dana Kecemasan

Pakar kewangan telah lama mengesyorkan untuk mempunyai dana kecemasan: simpanan yang diketepikan untuk digunakan ketika mengalami waktu kecemasan yang tidak dijangka. Keseimbangan kewangan ini juga boleh membantu melindungi perbelanjaan harian anda sekiranya anda kehilangan pekerjaan. Tetapi adakah mungkin untuk menyimpan terlalu banyak wang dalam dana kecemasan?

Ya, jika anda boleh menggunakan wang tambahan itu untuk melabur, membayar hutang yang mempunyai bunga tinggi, atau meningkatkan simpanan persaraan anda.

Berikut adalah beberapa tanda bahawa duit tabung kecemasan anda terlalu besar, dan wang di dalamnya – sekurang-kurangnya beberapa – akan lebih baik digunakan di tempat lain.

1. Anda mempunyai simpanan kecemasan yang cukup untuk hidup

Pakar-pakar kewangan telah lama mengesyorkan mempunyai perbelanjaan hidup seharian selama tiga hingga enam bulan yang dilindungi dalam dana kecemasan. Walau bagaimanapun, ini adalah garis panduan umum, dan anda perlu menyesuaikan jumlah tertentu kepada keadaan kehidupan unik anda.

Jika anda seorang yang mempunyai hasil pendapatan yang tinggi dengan tugas khusus, sebagai contoh, anda mungkin memerlukan penjimatan kecemasan yang lebih besar. Sekiranya anda tiba-tiba kehilangan pekerjaan anda, anda mungkin memerlukan lebih lama untuk mencari kedudukan baru dalam bidang anda, dan kehilangan pendapatan anda mungkin penting. Individu tunggal juga harus mempertimbangkan menyimpan lebih banyak. Dengan hanya satu sumber pendapatan yang masuk, terdapat ruang yang kurang menggalakkan dalam bajet untuk menampung kehilangan pekerjaan atau keperluan kecemasan kewangan yang lain.

Terlepas dari berapa banyak di dalamnya, dana kecemasan anda sepatutnya mempunyai cukup wang supaya anda boleh membayar hutang rumah, pembayaran kereta, bil telefon, utiliti, dan perbelanjaan harian lain semasa krisis tanpa menggunakan kad kredit.

Untuk mengira peruntukan aset jika dana kecemasan anda terlalu besar, anda perlu terlebih dahulu membuat belanjawan bulanan yang menyenaraikan semua perbelanjaan anda. Gandakan angka tersebut sebanyak enam, atau 12 jika situasi anda memerlukan simpanan kecemasan yang lebih besar. Jika anda mempunyai lebih daripada cukup untuk hidup selama enam bulan hingga setahun, anda boleh berhenti membina dana tersebut. Duit tambahan anda akan lebih baik dilaburkan di tempat lain.

2. Anda berada di belakang simpanan persaraan anda

Anda mungkin berfikir bahawa terlalu banyak wang dalam dana kecemasan anda jauh dari masalah. Tetapi boleh jadi jika anda menyimpan wang dalam dana kecemasan dengan perbelanjaan mendepositkannya dalam Kumpulan Wang Simpanan Perkeja (KWSP), Skim Persaraan Swasta (PRS), melabur di tabung haji, amanah saham bumiputera (ASB) atau simpanan persaraan yang lain.

Anda sepatutnya menyimpan dana kecemasan di tempat yang selamat. Itu biasanya bermakna akaun simpanan. Masalahnya, walaupun akaun simpanan yang paling murah membayar faedah hanya 1 peratus, jika tidak lebih rendah. Wang yang anda miliki dalam akaun simpanan akan berkembang lebih perlahan daripada yang akan dilaburkan dalam KWSP, PRS, Tabung Haji, ASB  atau dana bersama.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Ribuan ringgit yang anda perolehi itu sepatutnya boleh digunakan untuk membina lebih banyak sarang telur emas jika dilaburkan dengan betul. Sekiranya anda berada di belakang penjimatan persaraan, mungkin ada masa untuk melihat dengan lebih dekat dana kecemasan anda. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada jumlah simpanan yang dicadangkan di dalamnya, mulailah memindahkan beberapa wang itu ke dalam simpanan persaraan.

3. Anda sedang bergelut dengan hutang kad kredit

Hutang kad kredit dengan faedah yang tinggi adalah jenis hutang terburuk yang ada. Bukan perkara luar biasa untuk kad kredit datang dengan kadar faedah 17 peratus atau lebih tinggi.

Sekiranya anda membawa baki pada kad anda setiap bulan, dan jika anda hanya dapat membuat bayaran bulanan minimum, daftar masuk dengan dana kecemasan anda. Mana-mana wang tambahan dalam dana itu melebihi jumlah yang disyorkan boleh digunakan untuk membayar hutang kad kredit anda dengan lebih cepat.

4. Rumah tangga anda mempunyai dua pendapatan

Adakah anda dan pasangan anda atau rakan kongsi langsung bekerja sepenuh masa? Anda mungkin tidak memerlukan dana kecemasan yang besar. Jika anda kehilangan pekerjaan anda, isi rumah anda masih akan menerima suntikan wang tunai dari gaji pasangan anda.

Sekiranya anda mempunyai gaji tambahan, anda mungkin mempertimbangkan dana kecemasan yang mempunyai perbelanjaan harian yang kurang daripada satu bulan. Gaji pasangan anda boleh bertindak sebagai bantal semasa anda menggunakan dolar yang anda akan meletakkan dalam dana kecemasan anda untuk sebaliknya membayar hutang kad kredit, meningkatkan simpanan persaraan anda, atau melabur.