beli kereta

Beli kereta: 5 kesilapan utama yang selalu dilakukan pembeli

Beli kereta – Anda boleh mengelakkan kesilapan ini dan menjimatkan beribu ringgit setiap tahun

Beli kereta: Kereta adalah satu keperluan bagi ramai orang. Ramai orang bergantung pada kereta mereka untuk pergi dan balik tempat kerja setiap hari, mengangkut anak-anak mereka ke aktiviti, malah hanya untuk bersiar-siar untuk berseronok. Kebanyakan orang mahukan kereta yang boleh dipercayai, selesa, dan mungkin juga sedikit bergaya kerana kereta adalah bahagian penting dalam kehidupan kita. Mencari keseimbangan keperluan dan kehendak yang ideal dengan harga yang berpatutan boleh menjadi sukar kerana terdapat pilihan kenderaan yang hampir tidak berkesudahan dan jurujual kereta yang agresif, tidak jujur dan memanipulasi.

beli kereta

Elakkan 5 kesilapan ini ketika beli kereta

Apabila mencari kenderaan baru, perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk diri sendiri ialah bersedia. Jadi, berikut ialah lima kesilapan teratas yang perlu dielakkan semasa proses beli kereta atau membeli-belah untuk kenderaan anda:

Pertimbangan Bayaran Bulanan

Hanya segelintir orang yang masuk ke tempat jualan kereta yang berhasrat untuk menulis cek atau membayar secara tunai untuk kenderaan mereka, dan jurujual amat menyedari perkara ini. Ramai daripada mereka, sebenarnya, bergantung pada fakta ini dalam promosi jualannya. Ini juga menjelaskan mengapa rundingan hampir selalu berkisar tentang jumlah yang anda mampu bayar setiap bulan untuk kereta tersebut.

Walau bagaimanapun, memberi tumpuan kepada belanjawan bulanan adalah cara paling mudah untuk berbelanja berlebihan pada kenderaan anda yang seterusnya. Apabila bercakap tentang rundingan harga, peniaga boleh melakukan pelbagai perkara untuk menjadikan hampir mana-mana kenderaan menepati bajet anda. Mereka boleh melakukan ini dengan melaraskan kadar faedah, menawarkan anda tempoh pinjaman kenderaan yang lebih lama, atau menstrukturkan semula pembiayaan dengan cara yang pembayarannya sesuai dengan belanjawan anda.

Walaupun ia mungkin tidak kelihatan sebagai masalah besar, beberapa mata peratusan tambahan atau setahun tambahan untuk pinjaman kereta boleh menambah beribu-ribu ringgit kepada jumlah kos kenderaan. Apabila purata bayaran kereta di Malaysia ialah RM550 sebulan untuk kereta baharu pada tahun 2019, adalah wajar mempertimbangkan apa yang wang itu dapat anda perolehi.

Membeli baharu atau kenderaan terpakai

Kenderaan bukanlah, sekurang-kurangnya bukan pelaburan yang baik. Kenderaan kehilangan nilai dengan cepat, jadi apabila anda membeli kenderaan baharu, anda boleh menjangkakan kenderaan itu kehilangan nilai dari saat anda mengambil alih pemilikan. Malah, nilai kereta baru boleh turun sebanyak 25% pada tahun pertama.

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah membenarkan orang lain menanggung beban kewangan awal dengan membeli kenderaan terpakai sedikit yang berusia setahun atau dua tahun. Bertahun-tahun yang lalu, terdapat sebab yang menarik untuk membeli kereta yang baharu: iaitu jaminan. Kebanyakan kenderaan kini mempunyai jaminan yang lebih lama yang boleh dilanjutkan walaupun anda membeli kereta yang berumur beberapa tahun. Anda juga boleh memilih untuk membeli jaminan lanjutan, yang biasanya jauh lebih murah daripada nilai kereta yang hilang dalam satu atau dua tahun pertama.

Memilih kenderaan yang salah

Adakah anda memerlukan kereta hanya untuk pergi dan balik kerja setiap hari kerana anda orang bujang? Maka kemungkinan besar anda tidak memerlukan SUV berharga RM150,000 itu dengan lapan tempat duduk dan yang berkapasiti 2500cc. Anda mahukan kereta yang boleh menampung keperluan unik anda. Ya, terdapat banyak kenderaan yang tersedia yang akan menarik perhatian orang ramai, tetapi perlu diingat bahawa kebanyakannya akan mahal.

Tidak mengambil kira kos tambahan beli kereta

Harga pembelian kereta adalah penting, tetapi yang sering dilupakan ialah kos yang berkaitan dengan penyelenggaraan jangka panjang dan insurans kereta. Ingat bahawa kos insurans tahunan anda akan meningkat jika anda membeli kenderaan yang lebih mahal kerana premium untuk insurans kereta biasanya meningkat dengan nilai kenderaan. Ini boleh menelan belanja beberapa ratus ringgit setahun, mungkin juga beribu atau lebih. Anda mesti mengambil kira semua perbelanjaan penyelenggaraan selain insurans. Penukaran minyak, brek baharu, penapis udara, tayar dan banyak lagi diperlukan untuk kenderaan. Secara umum, model mewah atau berprestasi memerlukan alat ganti yang lebih mahal, yang boleh menelan kos lebih tinggi daripada model standard. Contohnya membeli kereta import dari eropah atau lebih dikenali sebagai kereta “continental” dari membeli kereta buatan Malaysia. Kereta buatan jepun seperti honda, toyota dan mitsubishi adalah pilihan popular. Memang benar kualiti kereta import lebih baik tetapi cubalah tepuk dada tanya selera dan mengukur baju di badan sendiri. Jangan terjebak dengan tekanan sosial.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Faktor terakhir yang perlu diambil kira ialah penggunaan petrol. Perbatuan tahunan biasa untuk seseorang adalah antara 16,000 hingga 27,000 kilometer. Dengan harga petrol sekarang ini, anda fikir-fikirkan lah.

Tidak membayar deposit

Apabila datang untuk membeli kereta, terdapat banyak insentif yang tersedia, dan anda boleh memandu dengan kerap menggunakan kereta baharu pilihan anda tanpa bayaran pendahuluan. Hebat, bukan begitu? Tunggu sekejap. Sebuah kereta susut nilai dengan cepat, jadi jika anda membiayai keseluruhan harga pembelian, anda akan sering mendapati diri anda kerugian serta-merta dalam pinjaman.

Ringkasnya, mempunyai kereta bermakna anda berhutang lebih banyak wang daripada yang sepatutnya. Perlu diingat bahawa cukai dan yuran lain yang berkaitan dengan pembelian kereta baharu termasuk dalam pinjaman jika tiada bayaran pendahuluan dibuat. Ia berikutan bahawa sebaik sahaja anda memandu keluar dari tapak galeri, anda akan berhutang kepada bank atau pengedar sejumlah wang yang lebih besar daripada nilai kereta yang sebenarnya.

Jika anda ingin menjual kereta atau menukarnya sebelum pinjaman dibayar, ini adalah idea yang sangat buruk. Sekiranya anda memerlukan kereta baharu selepas tiga tahun tetapi berhutang RM10,000 pada kenderaan yang lama walaupun ia hanya bernilai RM8,000, anda sama ada perlu membayar RM2,000 daripada poket atau membiayainya ke dalam pinjaman baharu anda. Ini adalah sebahagian budaya rakyat Malaysia. Meninggalkan galeri kereta dengan kereta baharu tanpa perlu membayar apa-apa untuk deposit mungkin berasa baik, tetapi ia akan merugikan anda.

Kesilapan lain

Anda boleh menentukan masa pembelian kereta anda dengan mengambil kira beberapa faktor. Sebagai contoh, kuota bulanan sering digunakan oleh peniaga kereta. Hujung bulan mungkin menawarkan diskaun tambahan apabila jurujual berlumba-lumba untuk memenuhi kuota mereka, tetapi awal bulan mungkin menawarkan suasana membeli-belah yang lebih santai. Juga mengambil kira bagaimana baru-baru model kereta itu diperkenalkan; mungkin terdapat tawaran yang dibuat kemudian dalam tahun model yang tidak boleh diakses pada minggu-minggu awal pengenalan model. Sebagai contoh, membeli kereta keluaran tahun 2022 pada awal tahun 2023 dimana kereta tersebut telah susut nilai pada tahun baru.