Kongsi

Kesilapan kewangan Yang Tidak Disedari

Bahagian pengurusan wang yang anda tidak pernah dapat melakukannya atau tugas kewangan yang anda mungkin tidak sedar dikenali sebagai titik buta kewangan.

Walaupun kewangan anda berada di landasan yang betul, Melissa Joy, perancang kewangan bertauliah (CFP) dan pengasas Pearl Planning, mengingatkan agar tidak terlalu yakin dan menganggap anda mempunyai segala-galanya terkawal. Anda mungkin cenderung kepada konsep yang anda kenali, seperti peruntukan aset atau kos pengurusan, Joy memberi amaran. Tetapi kemudian anda mengabaikan beberapa isu yang benar-benar penting sambil meninggalkan perkara-perkara lain dibatalkan.

Belajar tentang perangkap kewangan biasa dan perkara yang perlu diberi perhatian akan membantu anda mengetahui cara melindungi diri anda. Berikut ialah beberapa punca paling biasa masalah buta kewangan dan cara menanganinya.

kewangan

Tak perlu keluar duit untuk buat duit

“Anda perlu membelanjakan wang untuk membuat wang,” anda mungkin pernah mendengar. Mungkin anda pernah mendengarnya daripada rakan sekelas sekolah menengah yang cuba memujuk anda untuk menyertai pasukan pemasaran pelbagai peringkat mereka, atau daripada seorang pemasar yang cuba menjual kursus pembangunan profesional kepada anda. Walau bagaimanapun, teruskan dengan berhati-hati: Terlalu mudah untuk lalai untuk membelanjakan wang apabila anda merasakan bahawa setiap dolar yang anda belanjakan akan menghasilkan hasil tambahan kemudian.

“Berhati-hati dengan orang yang memberitahu anda bahawa anda perlu atau mesti melakukan perkara tertentu untuk mencapai satu matlamat kewangan,” kata Kayla Walter, seorang CFP yang bekerja dengan wanita milenium tunggal.

Jika anda menukar sedikit ayat, ada kebenarannya: untuk menjana wang, anda mesti menawarkan sesuatu yang bernilai. “Anda mesti bijak dengan wang anda supaya ia boleh mencipta wang untuk anda,” gesa Walter. Cari kaedah untuk melaburkan masa, tenaga dan sumber anda (termasuk wang) untuk menghasilkan nilai yang akan memberikan pendapatan dan kekayaan pada masa hadapan.

Jangan biarkan peraturan wang mengawal kewangan anda

Apabila ia datang untuk mempelajari kebolehan pengurusan wang, peraturan kewangan am boleh menjadi tempat yang baik untuk bermula. Walau bagaimanapun, mengambil pengesyoran ini sebagai perkara mutlak boleh membawa kepada titik buta kewangan jika kita terlepas jawapan dan kemungkinan lain yang berdaya maju.

Ambil, sebagai contoh, bayaran balik cukai. Ramai individu percaya bahawa menerima bayaran balik cukai adalah perkara yang tidak baik, menurut Riley Adams, CPA dan penerbit laman web kewangan peribadi Young and the Invested.

“Pasti, anda kehilangan akses kepada wang itu dan tidak memperoleh apa-apa daripadanya semasa ia berada dalam akaun Cukai” jelas Adams. “Namun, apakah alternatifnya?” Mempunyai wang itu di dalam poket anda lebih awal sebagai sebahagian daripada setiap pembayaran gaji tidak menjamin bahawa anda akan membelanjakannya dengan bijak. Menahan cukai daripada gaji adalah sejenis simpanan paksa untuk ramai orang, dan menerima bayaran balik cukai sekali gus mungkin lebih bermanfaat dari segi kewangan berbanding menerima gaji yang agak tinggi sepanjang tahun.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Akhir sekali, keputusan kewangan anda tidak semestinya perlu mematuhi “peraturan” atau masuk akal kepada orang lain—jika ia sesuai untuk anda, ia berkesan.

Jangan sesekali banding diri sendiri dengan orang lain

“Salah satu titik buta kewangan terbesar, terutamanya dengan media sosial, ialah perbandingan berterusan,” kata Courtney LaCalamito, CPA dan pemilik laman web kewangan Your Average Dough. Terlalu mudah untuk mempercayai bahawa anda satu-satunya yang tidak melabur dalam mata wang kripto, tidak memiliki hartanah, atau tidak mampu untuk bercuti di luar negara setiap tahun serta tidak memandu kereta buatan eropah.

Walau bagaimanapun, perbandingan berasaskan status sedemikian harus dielakkan. “Iri hati terhadap gaya hidup orang lain boleh menyebabkan orang ramai meninggalkan matlamat kewangan mereka atau menghadapi masalah kewangan kerana mereka mahukan apa yang orang lain miliki,” tambah LaCalamito.

Adams berkata semasa mencari model peranan wang, keinginan untuk membandingkan mungkin digunakan secara membina. “Dengan melihat bagaimana orang lain hidup dan kemudian membandingkannya dengan keadaan mereka sendiri, orang ramai mungkin menjadi lebih sedar tentang kekurangan kewangan dan titik buta mereka,” katanya. Apa yang kita lihat hari ini, mereka mungkin memandu kereta besar dan mewah, tetapi mereka sebenarnya kesempitan duit dan tiada wang kecemasan langsung!

Apabila anda mendengar bahawa rakan telah melunaskan pinjaman pelajaran atau hutang kad kredit mereka, anda mungkin berasa iri hati. Walau bagaimanapun, anda mungkin merangka semula emosi ini dan sebaliknya menggunakan rakan anda sebagai inspirasi untuk laluan pengurangan hutang anda sendiri. Anda mungkin meminta nasihat mereka tentang cara mereka melakukannya supaya anda boleh menggunakan beberapa taktik mereka yang akan memanfaatkan diri anda.

Sejarah Kewangan Anda Penting

Menurut Walter, masa lalu dan pengalaman kewangan anda sendiri adalah sumber utama titik buta kewangan. “Ramai orang merasakan bahawa wang adalah sesuatu diluar kawalan kita. Bagaimanapun kita membelanjakan wang, mempunyai banyak kaitan dengan psikologi kita dan perkara-perkara yang kita pelajari secara tidak sedar semasa membesar,” katanya.

Menurut kajian, majoriti tingkah laku dan pandangan wang kita terbentuk pada usia tujuh tahun. Kita semua mempunyai “skrip wang”, atau sikap lalai dan andaian tentang wang. Jika anda membesar mendengar ibu bapa anda mengeluh tentang tidak mempunyai wang yang cukup dan membayangkan bahawa mempunyai lebih banyak akan menjadikan hidup lebih mudah, anda mungkin telah menghayati skrip “pemujaan wang”. Sebagai orang dewasa, skrip ini mungkin membuatkan anda berasa seolah-olah anda tidak pernah berpuas hati dengan kewangan anda dan anda akan lebih gembira jika anda membuat lebih banyak wang.

“Bagaimana orang membelanjakan wang mereka sekarang adalah hasil langsung daripada suasana di mana mereka dibesarkan dan bagaimana mereka memerhatikan orang lain mengendalikan wang,” jelas Walter. Renungkan masa kanak-kanak anda dan apa yang ia lakukan (atau tidak) mengajar anda tentang wang untuk lebih memahami kecenderungan kewangan dan titik buta anda.

Anda Tidak Boleh Menjangkakan Persaraan Akan Berlaku Secara Tiba-tiba

Perancangan persaraan adalah tanggungjawab kewangan yang kerap ditangguhkan oleh orang ramai, menurut Joy. “Orang ramai terdiam kerana mereka menyedari mereka ketinggalan atau tidak cukup baik,” jelasnya.

Pertimbangkan bahawa 49% wanita dan 33% lelaki dalam satu tinjauan tidak dapat menganggarkan jumlah wang yang mereka perlukan semasa bersara. Walaupun manfaat Keselamatan Sosial meliputi 27% daripada kos persaraan tahunan, 20% rakyat Amerika mengatakan mereka tidak menjangkakan Keselamatan Sosial tersedia apabila mereka bersara. Peralihan peraturan cukai dan peningkatan kos penjagaan kesihatan juga boleh menjadikan perancangan yang sesuai untuk keperluan masa depan anda kelihatan tidak dapat dicapai.

“Anda tidak pernah tahu apa yang akan berlaku dalam hidup,” kata Joy. “Akan ada masanya anda menghadapi kesusahan yang anda tidak dapat jangkakan.”

Jadi, bagaimana anda menangani ketidakpastian? Pertimbangkan tarikh persaraan anda dan bagaimana anda mahu kehidupan anda kelihatan, berapa banyak yang anda ingin belanjakan dan berapa banyak yang anda perlu simpan untuk mengekalkan gaya hidup itu. Kalkulator persaraan dalam talian dan alat unjuran boleh menjadi tempat yang baik untuk bermula.

Kemudian, berdasarkan trajektori semasa anda, buat rancangan. “Perancangan kewangan ialah proses berulang,” Joy menekankan, bukan acara sekali sahaja. “Anda mengambil langkah yang sesuai, mengawal aktiviti anda dan mengubah suai kursus anda sambil anda mempelajari lebih lanjut.” Adalah penting untuk membangunkan pelan persaraan yang fleksibel dan bersedia untuk berputar mengikut keperluan.

Sekarang adalah masa terbaik untuk mencapai matlamat kewangan

Akhirnya, masa pergerakan kewangan mungkin menjadi punca kekeliruan. Anda mungkin dengan mudah berakhir di kedua-dua hujung jadual waktu yang melampau: berasa tertekan untuk menyelesaikan semua matlamat kewangan anda secepat mungkin atau terus berlengah-lengah untuk mula berusaha mencapainya. Sama ada anda tergesa-gesa atau menyeret kaki anda dengan kewangan anda, kedua-duanya boleh membawa kepada titik buta kewangan.

Sekarang adalah masa yang sesuai untuk berusaha mencapai objektif kewangan. Daripada cuba menangani segala-galanya sekaligus, pilih satu matlamat dan bahagikannya kepada tindakan mingguan atau harian yang kecil. LaCalamito mencadangkan anda menyiasat beberapa pilihan untuk mencapai matlamat itu, kemudian mencuba untuk mencari kaedah yang sesuai untuk anda. “Oleh kerana setiap orang berwayar berbeza, apa yang berfungsi untuk seseorang mungkin tidak berfungsi untuk yang seterusnya,” jelasnya.

Membina dana kecemasan, menyimpan untuk matlamat besar, atau membayar hutang adalah semua tingkah laku yang akan menjadi tabiat semasa anda berusaha ke arah matlamat kewangan. Dan apabila anda meningkatkan kewangan anda dalam satu kawasan, anda sedang meletakkan rangka kerja untuk langkah kewangan anda yang seterusnya. “Keputusan kewangan yang baik mempunyai kuasa pengkompaunan, sama seperti terdapat kuasa pengkompaunan dengan faedah,” jelas Joy.