Kongsi

Cara Menetapkan dan Mencapai Objektif Simpanan

Menyimpan wang adalah kemahiran penting yang boleh membantu anda mencapai objektif kewangan anda. Menetapkan dan mencapai matlamat simpanan boleh menjadi cara terbaik untuk kekal di landasan yang betul, sama ada anda menyimpan untuk item tertentu, bayaran pendahuluan rumah atau hanya untuk keselamatan kewangan keseluruhan anda. Rahsia kejayaan mungkin terletak pada menentukan objektif anda dengan jelas dan menyusunnya. Dalam catatan blog ini, kita akan meneliti asas-asas menetapkan dan mencapai matlamat simpanan serta menawarkan nasihat berguna untuk membawa anda ke arah yang betul.

Kita akan membincangkan elemen penetapan matlamat yang paling penting, seperti memastikan objektif anda boleh dicapai, merancang tindakan yang perlu anda ambil untuk mencapainya dan mencari alat dan sumber yang boleh anda gunakan untuk memastikan diri anda bermotivasi. Anda mungkin lebih berjaya merancang dan mencapai matlamat simpanan anda dengan mengikuti langkah-langkah ini.

Anda boleh mula menyimpan wang dengan menetapkan objektif simpanan tertentu. Mungkin lebih mudah untuk mengeluarkan wang apabila anda hanya mendepositkan wang ke bank secara tetap atas pelbagai sebab. Mudah sahaja untuk berbelanja melebihi bajet dan mensia-siakan sebahagian daripada wang yang anda peruntukkan untuk simpanan. Atas sebab ini, adalah penting untuk mengetepikan wang untuk objektif tertentu. Anda boleh memberi tumpuan kepada satu matlamat tertentu yang ingin anda capai atau anda mungkin mengejar banyak matlamat sekaligus.

akaun simpanan

Pilih Objektif Simpanan Tertentu

Anda mesti memutuskan mengapa anda menyimpan wang itu. Anda mungkin ingin menjimatkan wang untuk bayaran muka rumah. Anda mungkin meletakkan wang untuk membeli kereta yang seterusnya atau membiayai percutian impian. Anda mungkin juga perlu untuk menyimpan wang untuk persaraan atau dana kecemasan yang sekurang-kurangnya untuk 6 hingga 12 bulan. Untuk mana-mana atau semua sebab ini, anda mungkin perlu berjimat.

Sebaik sahaja anda menyedari matlamat anda, anda mesti mengira jumlah yang diperlukan untuk mencapai setiap satu darinya.

Wujudkan garis masa simpanan

Menetapkan tarikh akhir untuk mencapai matlamat anda boleh membantu selepas anda mengetahui jumlah wang yang anda perlukan untuk simpan dan objektif simpanan anda. Ini akan lebih menggalakkan anda untuk membuat kemajuan ke arah objektif kewangan tersebut.

Rangka masa sangat mudah untuk dilaksanakan. Anda mungkin ingin melakukan perjalanan dalam setahun atau menyediakan bayaran muka untuk rumah anda dalam masa dua tahun, contohnya. Anda mungkin ingin membuat penanda aras dan tarikh akhir untuk mencapai matlamat lain, termasuk menyimpan wang untuk persaraan atau dana kecemasan. Sebagai contoh, anda mungkin memutuskan bahawa apabila anda mencapai umur 30 tahun, anda ingin mempunyai RM50,000 dalam akaun simpanan persaraan.

Tetapkan Objektif Bulanan

Anda mesti memutuskan berapa banyak yang anda perlu simpan setiap bulan untuk memenuhi tarikh akhir anda untuk matlamat simpanan anda. Untuk kebanyakan objektif anda, ini sepatutnya agak mudah, tetapi anda perlu memikirkan akaun persaraan anda untuk mengambil kira kedua-dua simpanan dan kadar pulangan yang akan ditambah kepadanya apabila ia berkembang. Anda boleh mendapatkan bantuan dengan ini daripada penasihat kewangan dan beberapa kalkulator yang terdapat di internet.

Tambahkan Dana Tambahan Pada Belanjawan Bulanan Anda

Jumlahkan semua sasaran simpanan bulanan anda. Anda perlu menyediakan ruang dalam belanjawan anda untuk wang tersebut. Sebelum anda mempunyai peluang untuk membelanjakan wang untuk sesuatu yang tidak perlu, anda harus menetapkan ini untuk berlaku secara automatik. Anda boleh mengasingkan jumlah itu ke dalam akaun simpanan yang lain setiap kali menerima gaji atau meminta sesetengah syarikat mendeposit terus sebahagian daripada pendapatan anda ke dalam akaun simpanan. Contohnya pemotongan terus dari ASB auto labur.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Gunakan Alat Simpanan yang Betul

Menyimpan wang adalah salah satu elemen terpenting dalam kejayaan kewangan. Akaun simpanan adalah bahagian penting dalam proses ini, kerana ia membolehkan anda menyimpan wang dengan cara yang selamat dan mudah. Sama ada anda ingin menyimpan untuk matlamat jangka panjang atau hanya ingin mencipta dana kecemasan, mempunyai akaun simpanan boleh memberi anda ketenangan fikiran bahawa wang titik peluh anda dilindungi dan boleh diakses apabila anda memerlukannya. Sudah tentu, mencari akaun simpanan yang betul boleh menjadi satu cabaran.

Selain itu, anda perlu memilih jenis akaun terbaik untuk objektif simpanan anda. Pertimbangkan dana bersama jika anda merancang untuk menyimpan wang selama lebih daripada lima tahun. Untuk memperoleh lebih banyak faedah pada jumlah simpanan bulanan, anda juga mungkin ingin membuat akaun simpanan hasil tinggi. Untuk ini, anda perlu membuat kajian untuk mengetahui akaun simpanan mana yang terbaik di Malaysia.

Akaun pasaran wang daripada bank atau kesatuan kredit anda selalunya mempunyai kadar faedah yang kompetitif. Sijil deposit atau “fixed deposit” (CD) secara sejarahya telah memberikan kadar pulangan yang kompetitif, tetapi anda harus membezakannya dengan jenis akaun lain. Berbanding dengan aset alternatif seperti dana bersama, dana dagangan bursa dan saham, yang secara tradisinya menghasilkan pulangan tahunan yang lebih tinggi, majoriti pilihan ini akan menawarkan kadar pulangan yang lebih rendah. Ramai juga yang menggunakan Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk meletakkan duit kecemasan mereka kerana pulangan yang tinggi dan rendah dari segi risiko.

Sediakan pindahan bulanan berulang ke mana-mana akaun simpanan yang anda pilih untuk membuat wang bergerak dengan mudah. Untuk mengelakkan pengeluaran berlebihan dari akaun anda, pastikan anda mempunyai wang yang mencukupi untuk menampung setiap matlamat simpanan bulanan.

Pantau Matlamat Anda

Terdapat pelbagai kemungkinan jika anda ingin menjimatkan wang untuk lebih daripada satu objektif. Anda boleh memutuskan untuk meletakkan semua dana dalam satu akaun dan hanya menjejaki jumlah dalam lejar di rumah. Secara bergantian, anda boleh membuat keputusan untuk menubuhkan akaun yang berbeza untuk setiap objektif simpanan anda.

Sebagai contoh, anda mungkin memutuskan untuk menubuhkan dua akaun simpanan: satu untuk dana kecemasan dan satu lagi untuk dana pembaikan rumah atau melancong. Ini akan membantu untuk melindungi dana yang anda asingkan untuk objektif khusus tersebut supaya anda kurang berkemungkinan tergoda untuk kerap menggunakan satu jenis akaun sahaja, seperti dana kecemasan anda.

Berikan ganjaran kepada diri anda apabila mencapai sesuatu matlamat. Ini akan membantu menambah semangat dan memotivasikan diri anda untuk berusaha lebih keras lagi untuk mencapai okjektif kewangan jangka panjang yang lain.