Kongsi

Kejayaan Kerjaya: Menjadikan Diri Anda Aset Yang Boleh Dipasarkan

Cari kerja: Hakikatnya ialah ramai pemohon akan menyerahkan resume untuk sebarang jawatan yang ditawarkan. Akan ada beberapa pemohon ini yang kurang berkelayakan daripada anda, tetapi akan ada juga yang sama atau lebih layak.

Memandangkan pada tahap persaingan, adalah penting untuk tahu bagaimana untuk memasarkan diri anda. Itu memerlukan dengan jelas menyatakan mengapa anda adalah pemohon yang paling layak.

Walaupun ia boleh menyakitkan, memasarkan diri anda benar-benar perlu. Siapa yang akan menyerlahkan sifat terkuat anda sebagai calon jika bukan anda sendiri?

Berfikir seperti seorang pemasar untuk mengatasi sebarang perasaan rendah diri, malu atau tidak selesa. Buat strategi pemasaran dan jualan untuk pencarian kerja anda seolah-olah ia adalah salah satu daripada beberapa jenama ubat gigi yang terdapat di dalam farmasi.

Dengan melakukannya, anda akan dapat menilai kemahiran anda, meningkatkan prestasi anda semasa proses permohonan dan membina jenama berkuasa yang akan membantu anda menonjol daripada persaingan.

cari kerja

Cara Mempromosikan Diri Anda dan Mencari Kerja

Untuk meletakkan diri anda sebagai calon dan meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan pekerjaan, gunakan teknik pemasaran ini.

Kenali Kekuatan Anda

Pertimbangkan peringkat ini sebagai menentukan produk akhir, yang dalam hal ini ialah anda.

Apabila bekerja, bilakah waktunya yang anda cemerlang? Fikirkan tugas yang anda cemerlang dan cuba ingat apa-apa pujian yang anda terima di tempat kerja. Semak resume anda dan buat senarai pencapaian, bakat dan kelebihan anda. Pertimbangkan sebab anda memilih kerjaya anda juga. Apa yang menarik anda kepadanya? Cuba terangkan tanggungjawab berkaitan pekerjaan kegemaran anda serta apa yang mendorong anda tentang kerjaya anda.

Menghabiskan masa untuk usaha ini adalah berbaloi. Kemudian, apabila menyediakan resume anda dan menjawab soalan temu duga seperti “Mengapa anda inginkan pekerjaan ini?”, pemerhatian anda akan berguna.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Gunakan contoh dan anekdot

Adalah idea yang baik untuk menyenaraikan kemahiran anda pada resume anda, sama ada dalam senarai bertitik tumpu dalam bahagian kemahiran atau dalam huraian setiap jawatan yang anda pernah pegang.

Walau bagaimanapun, jangan hanya senaraikan keupayaan anda apabila anda menulis resume atau apabila anda menjawab soalan temuduga. Sebaliknya, berikan contoh dan ceritakan untuk menggambarkan kepakaran anda. Ini menjadikan proses temu duga lebih baik dan menarik bagi penemuduga. (Pertimbangkan cara iklan mempromosikan item. Contohnya, iklan sos pasta tidak menunjukkan seseorang menerangkannya kepada kamera, sebaliknya ia menunjukkan sebuah keluarga bahagia yang sedang makan malam.)

Oleh itu, anda boleh menyatakan, “Dalam peranan terakhir saya sebagai ketua pemasaran, terdapat kerosakan serius dalam komunikasi antara jabatan pemasaran dan jualan. Selepas berunding dengan pemain utama dalam kedua-dua pasukan, saya menubuhkan tinjauan tahunan di bahagian jualan.” dan bukannya “Saya mempunyai kemahiran komunikasi yang baik.”

Ia membantu pemasaran dalam memahami dengan tepat apa yang diperlukan oleh jualan. Bahagian pemasaran kemudian mula menghantar e-mel bulanan yang memaparkan kedua-dua aset baharu dan tawaran promosi. Jualan telah meningkat dan kerugian di bahagian jualan telah menurun sejak teknik ini dilaksanakan.

Tidak pasti cara menyampaikan cerita yang menggambarkan kemahiran? Untuk mencipta naratif, cuba gunakan pendekatan STAR, yang bermaksud Situasi, Tugas, Tindakan dan Hasil.

Wujudkan Jenama Anda

Jangan risau; membangunkan jenama profesional anda tidak memerlukan iklan yang mahal atau siaran media sosial yang kerap dan lucu. Berikut ialah beberapa langkah pantas yang boleh anda ambil untuk membina jenama anda:

  • Buat pernyataan penjenamaan dengan meringkaskan objektif kerjaya anda dan titik kukuh dalam satu hingga dua ayat. Anda boleh menggambarkan diri anda sebagai “Peguam berorientasikan perincian yang berharap untuk menyertai firma guaman” dalam pernyataan penjenamaan anda. Pilihan lain ialah “Editor berpengalaman yang ingin beralih kepada kerjaya penulisan sepenuh masa.” Ayat ini boleh digunakan pada resume anda, di kawasan ringkasan profil LinkedIn anda, dan pada bila-bila masa anda terlibat dengan orang lain dan ingin menyebut carian kerja anda.
  • Wujudkan maklumat yang mempromosikan jenama anda: Pilihan kerjaya dan objektif cari kerja anda boleh mempengaruhi sumber dalam talian yang terbaik untuk anda. Cipta portfolio dalam talian untuk mempamerkan contoh kerja anda jika bidang perniagaan anda memerlukan anda membuat kandungan, seperti artikel, karya seni, reka bentuk tapak web, dll. Mempunyai profil di platform media sosial seperti Twitter atau LinkedIn atau membuat surat berita peribadi boleh bermanfaat dalam banyak profesion. Menggunakan foto profesional yang sesuai dan faedah media sosial untuk kerja anda.) Sebagai alternatif, anda mungkin hanya ingin membuat tapak web dengan penerangan yang jelas tentang pengalaman dan kelayakan anda.
  • Kad perniagaan, dokumen dan item promosi lain: Pertimbangkan resume, CV dan kad perniagaan pilihan anda sebagai pakej alat pemasaran yang direka untuk menjual. Oleh itu, adalah berfaedah bagi mereka untuk kelihatan seragam; gunakan fon, pengepala dan gaya yang sama pada semua dokumen cari kerja. Bahan-bahan ini sepatutnya kelihatan profesional dan mudah dibaca, sama seperti iklan di internet dan media cetak.

Berpakaian untuk Kejayaan

Walaupun kemahiran anda lebih penting daripada penampilan anda, memang benar bahawa penampilan dan tindakan anda mempengaruhi sejauh mana pencarian pekerjaan anda berjalan. (Untuk berfikir seperti pemasar sekali lagi, reka bentuk pakej atau pembungkusan adalah penting; selalunya, harga atau pembungkusan, dan bukannya formulasi syampu sebenar, membuat perbezaan terbesar antara dua botol syampu.) Sila pakai pakaian yang sesuai.

Cipta Penerangan Ringkas

Penerangan ringkas anda ialah ucapan selama satu minit tentang latar belakang dan pengalaman anda, serta jenis pekerjaan yang anda inginkan. Anda boleh menggunakan ucapan pendek ini di acara “networking”, perhimpunan sosial dan pameran pekerjaan.

Pada asasnya, anda boleh menggunakan skrip yang telah disediakan ini apabila anda mempunyai peluang untuk memperkenalkan diri anda kepada kenalan cari kerja yang berpotensi.

Memancing dimana ada ikan

Apabila anda mempunyai segala-galanya—jenama profesional anda, pakaian anda, rasa yang baik tentang kekuatan dan bakat anda, dan sebagainya—anda hampir bersedia untuk dilancarkan. Tetapi jangan hanya memohon pekerjaan dan pergi ke acara rangkaian secara rawak. Sebaliknya, tumpukan usaha anda dan gunakan masa anda dengan baik. Seorang pemasar akan mengenal pasti khalayak pembelian berpotensi yang sesuai untuk produk; anda harus melakukan perkara yang sama.

Pertimbangkan untuk membuat senarai syarikat yang anda ingin mohon pekerjaan. Sertai kumpulan profesional yang berkaitan sahaja dan hadiri acara rangkaian dalam industri anda secara peribadi. Gunakan penerangan ringkas anda pada acara ini, bawa salinan resume anda dan buat susulan melalui e-mel atau telefon selepas itu. Gunakan beberapa portal pencarian kerja yang lain dan jangan hanya bergantung kepada satu sahaja. Sebagai contoh, gunakan LinkedIn mungkin lebih baik dari MYFutureJobs.

Elakkan dari ditipu atau menjadi mangsa “scam” pekerjaan kerana mereka mampu menghidu jika anda terdesak dan mengambil peluang.