bitcoin

Bitcoin: Bagaimana Ia Merevolusikan Sistem Kewangan

Memahami Bitcoin: Pandangan Mendalam

Bitcoin ialah mata wang kripto terdesentralisasi yang membolehkan pembayaran dilakukan secara pantas antara individu atau syarikat menggunakan teknologi peer-to-peer. Ia adalah satu bentuk pelaburan dan juga wang digital yang boleh dibeli dan digunakan.

Bitcoin: Definisi dan Contoh

Mata wang digital, seperti Bitcoin, dicipta dan disimpan secara elektronik pada komputer. Walaupun El Salvador menerima pakai bitcoin sebagai tender sah pada tahun 2021, bitcoin bukanlah wang fizikal seperti ringgit malaysia mahupun bank pusat atau pihak berkuasa kewangan lain menyedarinya sebagai mata wang yang boleh ditukar.

Kebanyakan orang bersetuju bahawa Bitcoin adalah mata wang kripto pertama. Menggunakan perisian komputer canggih yang menyelesaikan teka-teki matematik, ia dicipta atau boleh “dilombong.”

Memandangkan pertukaran Bitcoin menawarkan kontrak derivatif atau pilihan pada nilai mata wang kripto, Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (CFTC) di Amerika Syarikat mengklasifikasikan Bitcoin sebagai komoditi. Disebabkan fakta bahawa Bitcoin masih agak baru dan berbeza daripada aset sedia ada yang lain, ia masih mencabar untuk mengklasifikasikannya, walaupun dengan kemunculan ETF berkaitan bitcoin.

Sebagai medium perdagangan yang benar-benar global, bitcoin berbeza daripada mata wang tradisional dalam beberapa cara. Kuantiti bitcoin tidak dikawal oleh bank pusat atau badan kewangan lain. Selain terdesentralisasi, bitcoin secara berkesan mempunyai jangkauan di seluruh dunia. Jika anda mempunyai akses kepada komputer, anda boleh membuat alamat bitcoin dengan cepat untuk menerima atau menghantar bitcoin. Anda boleh menguruskan banyak alamat dengan bitcoin, yang agak tanpa nama dan tidak memerlukan sebarang maklumat peribadi untuk disediakan.

bitcoin

Bagaimana Bitcoin Berfungsi

Kerja yang diperlukan untuk mencipta bitcoin dirujuk sebagai “perlombongan.” Menggunakan perisian khas perlombongan digital, isu matematik yang mencabar perlu diselesaikan. Bitcoin dihasilkan, masuk ke dalam edaran, dan kemudiannya boleh disimpan atau digunakan dalam transaksi.

Bahagian terkecil bitcoin dirujuk sebagai “satoshis.” Mengikut nilai pasarannya, satu bitcoin boleh ditukar dengan 100 juta satoshi. Satu satoshi, sebagai contoh, bernilai $.00066 manakala satu bitcoin bernilai $66,000. Untuk membeli item dengan nilai $1, anda memerlukan 1,515 satoshi.

Kerana hanya terdapat 21 juta bitcoin, ia adalah aset tetap dan terhad.Terdapat sekitar 19 juta telah digunakan.

Teknologi lejar teragih atau “distributed ledger technology” (DLT), selalunya dikenali sebagai “chain block,” ialah salah satu inovasi paling menarik yang datang dengan Bitcoin. Bagi syarikat dan pengguna yang mahukan cara yang selamat untuk merekodkan transaksi aset, DLT mempunyai kemampuan yang luar biasa. Blockchain tidak boleh diubah, memantau pemilikan, dan membolehkan pemindahan bitcoin yang cepat dan berkesan.

Bebas daripada bank atau entiti politik, anda boleh menggunakan Bitcoin untuk membayar barangan menggunakan komputer, telefon atau peranti lain. Ini membawa kepada andaian umum bahawa ia adalah bentuk mata wang yang digunakan di pasaran gelap. Tetapi apabila teknologi itu semakin digunakan secara meluas, lebih banyak peruncit tradisional mula menerimanya sebagai satu bentuk pembayaran.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Bitcoin bergerak dari satu ewallet digital ke yang lain, bukan melalui sistem perbankan yang telah ditetapkan. Bitcoin adalah semata-mata medium pertukaran berasaskan komputer; ia tidak boleh disimpan atau disimpan dalam poket atau dompet fizikal seperti syiling atau mata wang kertas.

Peristiwa Luar Biasa

Dalam kertas putih 2009, pencipta misteri bitcoin, juga dikenali sebagai Satoshi Nakamoto, mula-mula mencadangkan bitcoin sebagai bentuk pembayaran berasaskan matematik. Konsep di sebalik bitcoin adalah untuk membangunkan sistem kewangan tanpa bank, yang dijalankan pada lejar yang diedarkan yang dikenali sebagai “blockchain”.

Sebelum memuncak pada akhir tahun itu, nilai Bitcoin pada mulanya mencecah $1,000 pada Januari 2017. Sejak itu, nilainya telah mengalami tempoh peningkatan pesat dan penjualan yang ketara. Menjelang akhir tahun 2017, harga bitcoin telah melonjak kepada hampir $19,000, tetapi setahun kemudian, ia telah menurun kepada hanya di bawah $3,000. Menjelang April 2021, ia telah meningkat setinggi kira-kira $65,000. Apabila ProShares melancarkan dana dagangan bursa pertama yang terikat dengan bitcoin di Bursa Saham New York pada Oktober 2021, harga tertinggi rekod itu telah dipecahkan.

Bitcoin: Adakah ianya sah?

Di Amerika Syarikat dan banyak negara lain di seluruh dunia, Bitcoin dan mata wang kripto lain adalah sah. Walau bagaimanapun, kerana ia tidak disokong oleh mana-mana kerajaan kerana ia bukan wang tunai yang sah, pengguna mata wang kripto yang berbuat demikian atas risiko mereka sendiri. Satu kajian dari Maybank mengatakan, ianya akan kekal pada masa sekarang dan masa hadapan.

Di manakah Bitcoin Diharamkan Untuk Digunakan?

Negara-negara tertentu telah mengharamkan penggunaan mata wang kripto seperti Bitcoin. Menurut laporan terbaharu Perpustakaan Kongres, negara berikut mempunyai larangan mata wang kripto:

  • Algeria
  • Bolivia
  • Maghribi
  • Nepal
  • Pakistan
  • Vietnam

China telah mengharamkan semua transaksi bitcoin semenjak September 2021.

Sekatan Bitcoin

Walaupun sesetengah negara tidak langsung melarang mata wang kripto, mereka mengenakan had yang menjadikan transaksi mencabar. Sebagai contoh, walaupun mata wang kripto adalah haram di Qatar dan Bahrain, penduduk dibenarkan menggunakannya di luar negara tersebut. Melalui larangan mereka terhadap institusi kewangan yang mungkin menyokong urus niaga bitcoin, negara termasuk Bangladesh, Iran, Thailand, Lithuania, Lesotho, dan Colombia secara tersirat melarang transaksi mata wang kripto. Malaysia buat masa ini masih belum lagi mengiktirafnya secara sah sebagai matawang.

Adakah Ia Perlu Dikenakan Cukai?

Dari negara yang mengiktiraf dan menerima bitcoin, mengikut definisi, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menganggap bitcoin sebagai harta. Sama seperti membeli dan menjual jenis hartanah lain. Mereka memerlukan anda merekodkan sebarang keuntungan yang anda hasilkan apabila anda membeli dan menjual sebagai keuntungan modal.

Anda mesti melaporkan pendapatan yang sama dengan nilai bitcoin yang anda perolehi pada masa anda menerimanya jika anda mendapat bayaran dalam bitcoin untuk memberikan perkhidmatan atau menjual barang.

Alternatif Lain

Walaupun ia bukan satu-satunya mata wang kripto di luar sana, Bitcoin mempunyai had pasaran yang lebih besar daripada nilai gabungan sepuluh teratas. Permodalan pasaran Bitcoin telah melepasi $2 trilion, Ethereum hampir $500 bilion, dan Binance bernilai lebih daripada $80 bilion. Lebih daripada 20 mata wang kripto yang berbeza mempunyai penilaian pasaran sekurang-kurangnya $10 bilion, dan senarai mata wang kripto serta nilainya terus berkembang.