Kongsi

Bahaya “Beli Dulu Bayar Kemudian”

Beli dulu bayar kemudian: Pada masa kini, terdapat banyak cara untuk meminjam wang, termasuk memohon kad kredit, mendapatkan pinjaman peribadi, dan meminjam berbanding nilai harta anda. Pemberi pinjaman, sementara itu, sentiasa menghasilkan strategi baharu untuk memaksa kami membayar barangan yang kami beli. Kaedah pembayaran baharu yang membolehkan anda membeli sesuatu sekarang dan membayarnya kemudian menjadi lebih popular.

Walaupun tawaran beli sekarang, bayar kemudian (Buy Now Pay Later) selalunya tanpa faedah, ini tidak semestinya menunjukkan ia adalah nilai yang baik. Walaupun pada hakikatnya anda mungkin tidak membayar apa-apa faedah atau yuran, anda masih mungkin mengeksploitasi fleksibiliti pembayaran ini untuk membiayai perkara yang sebenarnya anda tidak perlukan dan mungkin perlu membayar secara tunai.

beli dulu bayar kemudian

Sebagai contoh:

Resort World Cruise, laluan pelayaran Kuala Lumpur – Penang – Phuket yang menyediakan percutian keluarga murah di sekitar Asia Tenggara adalah salah satu laluan pelayaran yang baru saya bandingkan.

Saya agak gembira apabila mengetahui bahawa pelayaran 5 malam di kabin berbalkoni dengan pakej “semuanya” yang termasuk minuman percuma, wifi percuma dan barangan lain hanya S$758 seorang. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu membayar sepenuhnya, anda boleh membayar perjalanan secara ansuran sebanyak S$130.10.

Adalah menggalakkan untuk mengetahui bahawa pembiayaan tanpa faedah ditawarkan apabila anda mengklik pada tawaran tersebut.

Walaupun ketiadaan yuran dan faedah adalah positif yang besar, ia bukanlah petanda yang baik bahawa individu kini sedang membuat pelan pembayaran untuk perjalanan pelayaran. Hakikat bahawa alternatif beli sekarang, bayar kemudian telah merebak ke sektor ekonomi lain seperti runcit juga membimbangkan.

Peningkatan Beli Dulu Bayar Kemudian (BDBK)

Jika anda mendapati banyak pilihan pembayaran yang fleksibel baru-baru ini, kemungkinan besar anda tidak mengimpikannya, menurut kajian terbaru mengenai beli sekarang, bayar kemudian alternatif daripada Cardify.ai. Malah, kajian Julai 2020 mengenai subjek itu mendapati bahawa dari Q2 2019 hingga Q2 2020, tawaran dalam bidang ini melonjak sebanyak 197%.

Menurut tinjauan itu, empat syarikat teratas dalam sektor ini—AfterPay, Quadpay, Klarna dan Sezzle—mengawal 70% bahagian pasaran. Dan walaupun perkhidmatan mereka mungkin “percuma”, perlu diingat bahawa perniagaan ini sudah pasti menguntungkan. Sebagai contoh, peruncit yang menerima kaedah pembayaran yang fleksibel mungkin dikenakan bayaran oleh pemproses (BDBK), yang boleh meningkatkan harga barangan dan perkhidmatan. Selain itu, apabila pelanggan tidak membuat pembayaran tepat pada masanya, syarikat (BDBK) mengenakan yuran lewat kepada mereka.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Tetapi pelanggan tidak selalu peduli. Mengapa mereka perlu? Menempah pelayaran atau membeli baju sejuk tanpa perlu membayar keseluruhan harga penuh adalah menyeronokkan.

Andrea Woroch, seorang guru simpanan, mempunyai pengalaman langsung dengan semua ini dan mendakwa memahami daya tarikannya. Akhirnya, penyelesaian “beli dulu bayar kemudian” membolehkan pelanggan membayar barangan tanpa menggunakan kad kredit. Woroch menegaskan bahawa banyak firma (BDBK) tidak mengenakan faedah, dan sesetengahnya, seperti Affirm, mendakwa mereka tidak mengenakan yuran lewat.

Rayuan pembayaran bulanan tanpa faedah boleh menjadi terlalu hebat untuk ditentang oleh sesetengah orang sama ada mereka berada dalam ikatan kewangan atau menunggu hari gaji.

Masalah bermula

Malangnya, meminjam wang sentiasa mempunyai kesan. Lauren Bringle, Kaunselor Kewangan Bertauliah, mendakwa bahawa faedah menggunakan perkhidmatan (BDBK) mungkin mengatasi kelemahannya.

Sebagai contoh, dia mendakwa bahawa pelan pembayaran ini biasanya digunakan untuk kehendak dan bukannya keperluan. Kedua, mereka menyukarkan lagi untuk mengurus perbelanjaan anda jika itu adalah sesuatu yang anda cuba lakukan atau jika anda menggunakan belanjawan setiap bulan untuk terus menepati objektif anda. Ketiga, beli dulu bayar kemudian juga antara penyebab mengapa inflasi terjadi. Syarikat gergasi seperti GRAB dan SHOPEE telah mula megeksploitasi kaedah pembayaran ini untuk melariskan lagi jualan mereka.

Beliau mendakwa bahawa program (BDBK) juga memudahkan pembelian impulsif. “Beli sekarang, bayar kemudian” mungkin memujuk anda untuk menanggung hutang yang melebihi had kad kredit anda jika anda menghadapi masalah dengan berbelanja berlebihan pada kad kredit anda.

David Peters, penasihat kewangan dan CPA, juga menekankan hakikat bahawa sejumlah kecil wang boleh menipu pengguna untuk berbelanja lebih daripada yang sepatutnya. Menyebarkan pembelian $360 kepada 12 ansuran sebanyak $30, sebagai contoh, nampaknya lebih boleh dilakukan daripada membayar $360 sekaligus.

Kaunselor memerhatikan bahawa “otak boleh menipu kita kerana kita mendengar nombor yang sederhana dan tidak terlalu memikirkannya.”

Peters menambah bahawa pilihan (BDBK) menyebabkan anda menyusahkan diri masa depan anda, sama seperti bentuk hutang lain. Menggunakan pelan (BDBK), dia mendakwa, mengisi lebih banyak belanjawan anda dengan yuran yang ditetapkan walaupun ia sentiasa dinasihatkan untuk memberi ruang untuk krisis yang tidak dijangka.

Jika anda membiayai terlalu banyak barang, anda mungkin mendapati bahawa sebahagian besar daripada gaji bawa pulang anda menuju ke hutang, menjadikannya sukar untuk meneruskan.

Akhirnya, (BDBK) masih dianggap sebagai pinjaman. Sebagai contoh, jika anda terlepas atau tidak membayar dalam pelayaran yang kami gariskan sebelum ini, anda perlu berurusan dengan pinjaman (BDBK) seperti mana-mana bentuk pinjaman lain. Anda berisiko menanggung yuran lewat, faedah tambahan, dan merosakkan skor kredit anda.

Perlu diingatkan juga bahawa pinjaman (BDBK) dikendalikan oleh firma yang berbeza daripada firma tempat anda membeli barangan tersebut. Jika anda membatalkan pelayaran anda dan mendapatkan bayaran balik, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan pembayaran balik dikreditkan ke hutang (BDBK) anda. Walaupun sesetengah peniaga mungkin bersedia membantu, yang lain mungkin tidak.

Kesimpulan

Walaupun pelan pembayaran tanpa faedah mungkin kelihatan sebagai pembiayaan percuma, Sandy Yong, pengarang The Money Master, menasihatkan orang ramai untuk membaca cetakan kecil dan memahami apa yang berlaku jika mereka terlepas pembayaran.

“Jika pelanggan lewat membuat pembayaran, mereka mungkin didenda dengan bayaran penalti atau faedah,” jelasnya. “Terma dan syarat akan berubah di kalangan pembekal, jadi lakukan kerja rumah anda untuk memahami perkara yang anda lakukan.”

Bringle juga mencadangkan mempertimbangkan alternatif untuk membeli sekarang, membayar kewangan sekarang atau membuat peraturan untuk diri sendiri. Anda boleh, sebagai contoh, melaksanakan peraturan yang memerlukan anda menunggu 24 jam sebelum membeli apa-apa.

“Anda mungkin menyedari dorongan untuk membeli telah pudar selepas bangun dari tidur” jelasnya.

Anda juga boleh menyiasat kad kredit yang memberi ganjaran jika anda membayar hutang anda setiap bulan untuk mengelakkan faedah.

“Hanya bayar baki anda untuk mengelak daripada membawa faedah dan menukar kos baju menjadi pinjaman yang lebih besar,” nasihat Bringle.

Jika kredit anda tidak cukup cemerlang untuk layak mendapat kad kredit ganjaran, anda harus mengutamakan elemen kewangan anda.

Akhir sekali, walaupun ia tidak selalu menggembirakan, anda boleh berusaha untuk menjimatkan wang yang anda perlukan untuk perkara yang paling anda inginkan.

“Di permukaan, nampaknya hebat untuk dapat membeli apa yang anda mahukan tanpa perlu menyimpannya terlebih dahulu,” kata Bringle. “Bagaimanapun, apabila ia berkaitan dengan kesejahteraan kewangan, kadangkala menyimpan dahulu adalah berbaloi.”