Kongsi

Hutang kad kredit

Menurut analisis Bank Negara Malaysia, hutang isi rumah Malaysia, pada 89.9% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), adalah antara yang tertinggi di Asia. Ini termasuk hutang kad kredit. Terlalu banyak hutang kad kredit mempunyai pelbagai bahaya, termasuk potensi untuk pembayaran faedah beribu-ribu ringgit, kelewatan perancangan kewangan, dan juga kemudaratan yang serius kepada skor kredit anda.

Selagi anda terus berbelanja dan membayar rutin yang menghalang anda daripada berhutang, hutang kad kredit boleh dielakkan.

Bina Duit Kecemasan

Jika anda tidak mempunyai akses kepada duit kecemasan, menggunakan kad kredit boleh menjadi satu-satunya cara anda untuk mengelakkan daripada membayar kos membaik pulih kereta yang mahal, bil hospital yang tinggi atau perbelanjaan lain yang tidak dijangka.

Walaupun mengambil masa untuk mengumpul jumlah simpanan yang sering dinasihatkan untuk perbelanjaan sara hidup enam bulan, bermula dengan jumlah yang kecil, seperti RM500 atau RM1,000, boleh membantu anda menampung kos yang tidak dijangka. Daripada perlu bergantung pada hutang untuk menyelamatkan anda daripada masalah, anda mungkin perlu meningkatkan wang kecemasan anda secara berperingkat dari semasa ke semasa.

Hanya membelanjakan apa yang anda mampu

Apabila anda melihat perkara yang anda ingin beli tetapi sebenarnya tidak mampu, akses kepada hutang kredit boleh memikat. Walaupun anda mungkin beralasan bahawa boleh membayar secara beransur-ansur, adalah berbahaya untuk menjamin hasil masa hadapan anda. Tabiat yang lebih sihat ialah menggunakan wang tunai dan bukannya kredit untuk membeli barangan yang anda inginkan dan hanya menggunakan kad kredit untuk perbelanjaan yang boleh dibayar balik serta-merta.

Cegah Pemindahan Baki Tidak Perlu

Untuk membayar jumlah anda pada kos yang lebih murah, memindahkan baki daripada kad kredit dengan kadar faedah yang tinggi kepada satu dengan kadar faedah yang lebih rendah adalah pilihan yang bijak. Memindahkan baki untuk memintas sistem kredit, seperti melangkau tarikh akhir pembayaran walau bagaimanapun, boleh mendatangkan bencana. Apabila caj pemindahan baki ditambah, pemindahan jumlah berulang kali tanpa membayar jumlah hutang yang besar boleh mengakibatkan baki hutang yang sentiasa meningkat.

Sentiasa bayar tepat pada masanya

Salah satu kaedah terbaik untuk mengelakkan hutang kad kredit adalah dengan membuat pembayaran kad kredit anda tepat pada masanya. Bayaran anda yang perlu dibayar seterusnya akan menjadi lebih besar jika anda terlepas satu pembayaran, kerana anda perlu membuat dua pembayaran sebagai tambahan kepada cas kelewatan. Ia menjadi lebih sukar untuk membayar, membebankan kewangan anda dan menggoda anda untuk menggunakan kad kredit untuk bertahan.

Satu pembayaran yang terlepas mungkin menyebabkan bayaran lewat sehingga rm29. Bergantung pada kad kredit anda, pembayaran kedua terlepas dalam tempoh enam bulan boleh mengakibatkan denda sehingga rm40. Selain itu, kadar penalti yang lebih tinggi dan peningkatan dalam caj kewangan bulanan anda mungkin disebabkan oleh dua pembayaran yang terlepas berturut-turut.

Bayar keseluruhan baki setiap bulan

Kaedah terbaik untuk mengelakkan hutang kad kredit adalah dengan membayar keseluruhan jumlah setiap bulan. Kemungkinan menambah hutang kad kredit dihapuskan sepenuhnya dengan memulakan setiap bulan dengan baki sifar. Kad kredit anda telah dibayar sepenuhnya, jadi anda tidak perlu risau tentang membuat pembayaran minimum. Anda mesti mengawal diri dan mengehadkan perbelanjaan anda kepada apa yang anda mampu bayar dalam sebulan untuk mencapai matlamat ini.

hutang kad kredit

Kenali Gejala Hutang Kad Kredit

Menyedari isyarat amaran awal hutang kad kredit membolehkan anda mengurangkan corak perbelanjaan semasa anda dan beralih kepada tindakan yang akan menguntungkan jangka panjang anda. Satu petunjuk bahawa anda telah mengenakan caj berlebihan adalah jika anda menyedari jumlah kad kredit anda terlalu tinggi untuk dibayar sepenuhnya. Berbelanja lebih sedikit sehingga bil dibayar akan menghalang hutang anda daripada menjadi lebih teruk.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Jangan gunakan kad kredit anda untuk pendahuluan tunai

Anda mungkin berfikir tentang mendapatkan pendahuluan tunai pada kad kredit anda semasa kecemasan. Tetapi dengan yuran transaksi, kadar faedah yang lebih tinggi dan tiada tempoh tangguh untuk mengelakkan caj kewangan, ini adalah salah satu pembelian kad kredit yang paling mahal. Kekurangan akses kepada sumber pembiayaan selain daripada hutang boleh menunjukkan kesukaran kewangan yang serius.

Biasanya, salah satu tanda pertama hutang kad kredit ialah pendahuluan tunai. Supaya anda tidak perlu mengambil pendahuluan tunai semasa kecemasan, berusaha untuk melaraskan belanjawan anda dan menyediakan duit kecemasan.

Jangan sekali-kali meminjamkan kad kredit anda kepada sesiapa

Memandangkan meminjamkan kad kredit anda memberi orang lain kawalan ke atas baki kad kredit itu, anda akhirnya bertanggungjawab ke atas semua transaksi yang dibuat kepadanya. Syarikat kad kredit anda masih mempertanggungjawabkan anda untuk membayar balik jumlah tersebut jika pengguna terus berbelanja dan menolak untuk membuat pembayaran.

Fahami syarat kad kredit anda

Semua yang anda perlu tahu tentang menggunakan kad kredit tersebut dinyatakan dalam perjanjian kad kredit anda, termasuk cara faedah akan dikira, masa yuran akan dinilai dan apa-apa lagi yang boleh menyebabkan yuran penggunaan anda meningkat. Memahami elemen kad kredit anda ini mungkin membantu anda mengelak daripada berhutang kerana anda akan menyedari betapa mahalnya menggunakan kad kredit.

Sebelum meminta kad kredit, anda boleh mengkaji syarat-syaratnya. Untuk mendapatkan salinan semasa syarat mana-mana kad kredit aktif, hubungi pengeluar kad tersebut.

Kurangkan bilangan kad kredit anda

Kemungkinan untuk berhutang meningkat dengan bilangan kad kredit yang anda miliki. Adalah lebih baik untuk tidak memperdaya diri anda dengan beribu-ribu ringgit dalam kredit yang tersedia, walaupun anda mempunyai kawalan diri yang kuat. Anda boleh mengelakkan hutang kad kredit dan menguruskan perbelanjaan bulanan anda dengan lebih mudah dengan mengehadkan bilangan kad kredit di dalam poket anda.