Cara bercakap mengenai pinjaman pelajaran dengan anak anda

Pinjaman pelajaran

Dengan hampir tamatnya zaman sekolah menengah, menandakan waktu permulaan untuk berada di kolej dan universiti sudah cukup hampir. Sekolah menengah anak anda mungkin telah berbicara tentang universiti mana yang mereka mahu untuk anda kunjungi dan yang mana yang mereka sedang mempertimbangkan. Walaupun ini adalah masa yang sangat menarik untuk anak anda, anda juga tidak mahu mereka dibebani hutang besar untuk mengejar impian mereka.

Hutang pinjaman pelajaran sedang berleluasa hari ini. Anak anda mungkin melihat pinjaman pelajarqn sebagai cara mudah untuk pergi ke universiti atau kolej tanpa perlu risau tentang kos kewangan, tetapi pada hakikatnya, beban hutang yang berat ini dapat diperolehi dengan cara yang sangat mudah. Inilah cara untuk membantu anak anda melihat gambaran kewangan yang besar dalam hidup mereka.

Statistik pinjaman pelajaran yang menakutkan

Menurut kajian 2016 oleh Citizens Bank, graduan milenium menghabiskan hampir seperlima daripada pendapatan mereka (18 peratus) atas pembayaran balik pinjaman. Itu bererti bahawa siswazah dan graduan berada dalam lingkungan 40-an sebelum mereka melihat cahaya di akhir terowongan hutang pinjaman pelajaran. Statistik juga menyatakan bahawa 663,00 peminjam PTPTN tidak pernah membayar balik pinjaman mereka.

Bukan sahaja graduan membayar lebih banyak wang ke arah pinjaman, tetapi mereka juga perlu melengahkan tonggak kehidupan seperti perkahwinan dan membeli rumah. Lima puluh empat peratus daripada ribuan graduan saban tahun mengatakan mereka telah mengehadkan perjalanan mereka, dan 40 peratus telah membatasi jumlah yang boleh mereka belanjakan untuk membayar sewa atau bayaran gadai janji.

Berbincang dengan anak anda dan tanya mereka tentang masa depan mereka. Adakah mereka melihat diri mereka menghabiskan 20 tahun membayar hutang, atau mereka lebih suka membelanjakan wang tersebut pada kereta baru, perkahwinan, atau rumah pertamanya? Juga minta mereka jika mereka mahu dipaksa mengambil kerja yang lebih tinggi tahap tekanan dan yang mereka benci supaya mereka dapat membayar balik pinjaman pelajaran mereka. Apabila anda dibebani dengan hutang sebelum tamat pengajian, anda mengehadkan kebebasan yang anda miliki apabila anda memasuki bidang pekerjaan.

Ia juga baik untuk mengingatkan anak anda bahawa hutang tidak hilang. Walaupun mereka tidak mempunyai wang untuk membayarnya, mereka tidak boleh mengisytiharkan muflis dan mengharapkan pinjaman pelajar mereka hilang secara ajaib.

Mulakan dengan keputusan kewangan pintar

Apabila anak anda memahami betapa berat hutang pinjaman pelajaran, mereka akan tahu mereka perlu membuat langkah-langkah lain untuk membayar kos kolej. Mereka boleh memohon biasiswa dari syarikat korporat untuk bantuan kewangan dan juga biasiswa yang ditaja oleh sekolah dan badan kerajaan. Galakkan mereka untuk memohon biasiswa secara kerap – seolah-olah mereka kerja sambilan – kerana walaupun biasiswa RM1,000 akan sangat bermanfaat.

Galakkan mereka untuk mengumpul wang melalui kerja sambilan dan menjimatkan wang untuk sambutan hari jadi. Setiap sedikit simpanan adalah membantu, terutamanya apabila mereka membayar hutang pinjaman pelajaran semasa masih di kolej. Menghadiri kolej komuniti pertama juga boleh mengurangkan beban pinjaman pelajar sebanyak separuh.

Jika mereka tidak perlu mengambil hutang maksimum, maka kenapa mereka perlu? Bersama-sama dengan pergi ke kolej komuniti terlebih dahulu, mereka boleh menguji kelas yang mereka sudah pakar dalam, seperti kursus bahasa Inggeris dan matematik. Ini akan menjimatkan masa dan wang.

Terdapat juga banyak pekerjaan yang menawarkan bantuan tuisyen yang tersedia untuk pelajar kolej. Pekerjaan ini hanya boleh menawarkan pembayaran balik sebanyak RM500 setiap semester, tetapi ia masih sesuatu.

Terikat dengan pinjaman PTPTN

Ada perbezaan besar antara pinjaman ptptn dan pinjaman swasta. Pinjaman pelajaran ptptn mempunyai pilihan pembayaran balik yang lebih baik, kadar faedah yang lebih rendah, dan mereka lebih memaafkan apabila kehilangan pekerjaan dan ketidakupayaan.

Walaupun anak anda membuat potongan gaji minimum selepas tamat pengajian, mereka boleh memohon program pembayaran balik yang didorong oleh pendapatan melalui pinjaman ptptn dan masih boleh membuat pembayaran. Pinjaman ptptn juga boleh datang dengan program pengecualian bayaran balik yang memaafkan hutang yang masih tersisa selepas bertahun-tahun pembayaran tepat pada waktu, atau yang melupuskan hutang untuk bekerja dalam perkhidmatan awam.

Jelaskan dengan jelas bagaimana anda akan membantu

Anda telah menyediakan segalanya untuk anak anda sejak mereka dilahirkan, dan mereka mungkin mengharapkan anda menyediakan untuk mereka semasa mereka berada di kolej juga. Pastikan mereka tahu apa yang anda akan bayar. Jika anda tidak akan membayar pinjaman, atau kereta, atau insurans, biarkan mereka tahu supaya mereka mencari jalan bagaimana untuk membiayai dengan betul.

Jika anda ingin membantu anak anda dengan hutang pinjaman pelajar, pertimbangkan membayar beberapa bayaran semasa mereka masih di kolej. Malah membayar RM50 sebulan ke arah pinjaman mereka semasa mereka di sekolah akan membantu dengan ketara.

Jangan gunakan jumlah keseluruhan pinjaman

Anak anda mungkin diberikan pinjaman pelajaran RM40,000 untuk tahun ini dari PTPTN, tetapi itu tidak bermakna mereka perlu menggunakan setiap sen terakhir. Sekiranya mungkin, mereka harus hidup di rumah dan hidup dengan lebih gigih. Mereka tidak perlu membeli komputer riba baru atau membuat bayaran sewa dengan wang ini. Ingatkan mereka bahawa setiap sen yang dipinjam adalah wang yang ditambah faedah dan perlu dibayar selepas tamat pengajian.

Buat bayaran di kolej

Walaupun remaja anda akan mempunyai tempoh tangguh sehingga enam bulan selepas tamat pengajian untuk memulakan membayar balik pinjaman pelajaran, itu tidak bermakna anda tidak boleh mula membuat pembayaran semasa mereka masih di sekolah. Ini amat berguna sekiranya mereka mempunyai pinjaman tabung pelajaran yang tidak disubsidi, kerana jenis pinjaman ini menimbulkan minat semasa pelajar berada di sekolah, semasa tempoh tangguh, dan semasa kesabaran.

Ingatkan mereka bahawa apa-apa jumlah bayaran balik terlalu kecil semasa mereka berada di sekolah. Tetapkan bayaran minimum biasa untuk setiap minggu, walaupun hanya RM10 hingga RM20. Ini mungkin bermakna bahawa anak anda perlu makan lebih kurang atau melupakan tayangan filem kegemaran, tetapi ia akan berbaloi apabila mereka lulus.