Kongsi

Cara melabur

Salah satu sebab utama mengapa orang tidak melabur adalah kerana mereka tidak memahami sepenuhnya proses cara melabur itu sendiri. Oleh sebab itu, kami berada di sini dengan artikel cara pelaburan untuk pelabur baru, untuk membantu anda menyelesaikan masalah tersebut. (Jangan kecil hati – kita semua telah menjadi pelabur baru pada suatu masa dahulu!).

Walaupun anda benar-benar tidak tahu, langkah terpenting dengan pelaburan ialah dengan hanya bermula.

Pada hakikatnya, anda tidak perlu menjadi pakar yang lengkap dengan cara melabur sebelum anda memulakan pelaburan.

Ia boleh membantu untuk mengetahui bahawa tiada seorang pakar yang benar, bahkan pemimpin yang berbicara dalam media kewangan, atau orang yang telah melabur selama beberapa dekad.

Orang membuat kesilapan pelaburan pada setiap masa, dan anda juga pastinya akan juga melakukan kesilapan serupa. Tetapi apa yang paling penting ialah tidak dibelenggu kesalahan tersebut. Apa yang paling penting ialah anda akan membuat kesilapan, membetulkannya, bangun semula dan kemudian teruskan ke hadapan.

Langkah-langkah untuk Memulakan Pelaburan

Pelaburan yang benar bukan skim cepat kaya. Sebaliknya, ia adalah proses jangka panjang yang biasanya mengambil masa beberapa dekad untuk melihat hasil terbaik. Itulah sebabnya penting untuk memulakan pelaburan sekarang, walaupun anda tidak memahami sepenuhnya proses tersebut.

Kami akan memecahkannya, bermula dengan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menyediakan kewangan anda untuk melabur. Kemudian kami akan memberi anda beberapa strategi kukuh yang akan membantu anda membuat permainan anda ketika anda bermula.

Anda tidak boleh menjadi ahli lengkap, tetapi anda akan tahu cukup untuk memulakan selepas membaca artikel ini. Status Pakar – jika mungkin – akan datang dengan masa.

Langkah 1: Mempunyai Dana Kecemasan Sepenuhnya

Mungkin senario paling menakutkan dalam alam pelaburan menyaksikan pelaburan anda jatuh dan hilang nilai, dan pada masa yang sama anda memerlukan wang itu untuk tujuan lain. Tetapi seperti segala-galanya apabila ia datang untuk melabur, terdapat pembaikan.

Ia dipanggil dana kecemasan. Dana kecemasan adalah akaun kewangan yang benar-benar selamat, benar-benar cair, yang membolehkan anda mengakses dana bila-bila masa anda memerlukannya, dan pada notis yang sangat singkat.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Terdapat dua tujuan utama untuk dana kecemasan:

 1. Mempunyai wang siap untuk menampung perbelanjaan yang tidak dijangka, dan
 2. untuk menghalang anda daripada mencairkan aset pelaburan untuk menampung perbelanjaan tersebut.

Dengan cara lain, dana kecemasan berfungsi sebagai penampan pelindung antara anggaran dan pelaburan anda. Ia menghalang anda daripada melikuidasi pelaburan pada harga yang mungkin terkunci dalam kerugian kekal.

Dana kecemasan melakukan sesuatu yang sangat penting. Ia memberi anda wang tidur.

Apa wang yang sedang tidur? Pasaran kewangan tidak semestinya bersikap seperti yang kita harapkan. Kadang-kadang ia merasakan apa yang kelihatan seperti selama-lamanya. Pada masa yang lain terdapat banyak turun naik, dengan pasaran berayun ke belakang dan sebagainya dalam corak yang tidak dapat dijangkakan.

Dan kadangkala terdapat kedudukan pasaran yang lemah atau dipanggil dengan istilah “beruang”, menyebabkan saham turun untuk beberapa tahun. Sekiranya anda mendapat wang yang duduk dalam dana kecemasan yang selamat, anda tidak akan prihatin terhadap kenaikan dan penurunan pasaran. Anda akan dapat tidur pada waktu malam. Di manakah anda perlu menyimpan dana kecemasan anda?

Kami suka bank dalam talian yang membayar kadar yang tinggi ke atas simpanan, pasaran wang, dan sijil deposit (CD). Contohnya termasuk:

Mana-mana bank ini menyimpan wang anda dengan selamat, benar-benar cair, dan membayar kadar faedah lebih tinggi daripada bank-bank tempatan.

Penasihat kewangan selalu menasihatkan supaya jangan memulakan sebarang bentuk pelaburan sebelum anda mempunyai dana kecemasan.

Langkah 2: Pastikan hutang anda di dalam kawalan

Terdapat beberapa pendapat yang akan mengatakan bahawa anda harus mula melabur tidak kira apa keadaan kewangan anda, walaupun anda mempunyai banyak hutang. Ini bukan konsep yang benar-benar tidak masuk akal.

Ia mempunyai kaitan dengan nilai masa wang – lebih cepat anda mula melabur, lebih banyak masa wang anda perlu berkembang.

Ringkasnya, anda akan mempunyai lebih banyak wang yang terkumpul jika anda mula melabur pada usia 25 tahun daripada jika anda bermula pada 40 tahun. Itulah hujah untuk memulakan pelaburan tidak kira apa keadaan kewangan anda. Tetapi sementara strategi itu masuk akal dalam banyak situasi, anda juga perlu melihat matematik. Pertimbangkan yang berikut:

 • Faedah: Kadar faedah purata pada kad kredit ialah 17.14% .
 • Pulangan: Sejarah pulangan di bursa saham.
 • Realiti: Walaupun dengan 100% pelaburan anda di pasaran saham, memperoleh 10%, anda akan kehilangan 7% setiap tahun dengan jumlah yang sama hutang kad kredit.

Jika anda mempunyai banyak hutang kad kredit, anda dapat melihat bagaimana ini akan berfungsi terhadap anda. Itulah satu aturan yang anda pasti akan kalah.

Sekarang ini tidak bermakna anda perlu membatalkan semua kad kredit anda. Jika anda mempunyai baki yang agak kecil, tidak ada sebab untuk menunggu sehingga anda membayar hutang terakhir.

Tetapi jika anda mempunyai beberapa ribu ringgit dalam hutang kad kredit, anda mesti mempertimbangkan apa yang kehilangan cadangan itu. Strategi yang lebih baik adalah untuk membayar sebahagian besar hutang kad kredit anda sebelum melabur.

Apabila datang untuk melabur, hutang kad kredit adalah seperti pinjaman margin pintu belakang, tetapi pada kadar yang tinggi untuk mengalahkan tujuan melabur itu sendiri.

Apa Mengenai Jenis Lain-lain Hutang?

Lain-lain jenis hutang, seperti pinjaman pelajaran dan pinjaman kereta, lebih rumit. Pinjaman pelajaran boleh berjalan selama 10, 15, atau 20 tahun. Itu terlalu lama untuk menunggu untuk memulakan pelaburan. Dan pinjaman kereta masuk akal kerana ia dijamin oleh aset yang digunakan untuk membantu anda mendapatkan pendapatan – kereta anda.

Dan tidak, anda tidak perlu menunggu untuk membayar pinjaman rumah anda sepenuhnya sebelum anda memulakan pelaburan.

Ia hutang jangka panjang, seperti pinjaman pelajaran, dan ia dijamin oleh aset yang memberikan faedah langsung, sama dengan pinjaman kereta. Sekiranya anda menunggu pinjaman ini dibayar, anda tidak boleh mula melabur.

Langkah 3: Mula Kecil

Mungkin sebab terbesar orang tidak mula melabur lebih awal adalah kekurangan wang. Tetapi dalam dunia pelaburan hari ini, kekurangan wang bukan masalah yang serius. Terdapat beberapa platform pelaburan yang akan membolehkan anda untuk memulakan pelaburan dengan wang yang sangat sedikit, atau tidak ada sama sekali.

Betterment

Sebagai contoh, mungkin yang paling terkenal dari semua penasihat robo adalah Betterment. Anda boleh mendaftar untuk akaun dengan mereka, dan anda tidak memerlukan sebarang wang sama sekali.

Anda boleh membiayai akaun anda secara beransur-ansur, melalui deposit bulanan tetap. Jika anda boleh menyumbang sekurang-kurangnya RM100 sebulan, anda akan terkejut betapa cepatnya akaun itu akan berkembang.

Dan sebagai pendapatan pelaburan meningkatkan nilai akaun anda, anda akan mula melihat kekuatan nilai waktu itu konsep wang dalam tindakan.

Acorns

Aplikasi pelaburan lain yang menjadi semakin popular – dan juga akan membolehkan anda untuk memulakan pelaburan tanpa wang – adalah Acorns . Ia adalah aplikasi telefon pintar yang anda lampirkan ke akaun bank atau kad kredit anda.

Apabila anda membelanjakan wang seperti yang anda kerap lakukan, Acorns akan membuat sumbangan kecil ke arah akaun pelaburan.

Sebagai contoh, katakan anda membeli latte di Starbucks pada harga RM9.50. Aplikasi ini akan mengecaj akaun bank atau kad kredit anda RM10 walaupun RM9.50 akan dibayar kepada Starbucks, dan 50 sen akan masuk ke dalam akaun pelaburan anda.

Terlebih lagi, akaun pelaburan adalah penasihat robo. Apabila wang masuk ke dalam akaun, ia akan secara automatik dilaburkan dalam portfolio pelbagai.

Di sana, ia akan diurus sepenuhnya, termasuk pengimbangan semula berkala untuk mengekalkan peruntukan aset, serta pelaburan semula dividen.

Ini juga bagaimana Betterment berfungsi, sehingga anda tidak boleh salah dengan akaun tersebut. Dengan masing-masing, anda mula sangat kecil, kemudian membina dari masa ke masa. Sempurna!

Langkah 4: Mempelbagaikan Pelaburan Anda

Kesilapan yang sering dibuat oleh pelabur baru adalah meletakkan semua wang mereka ke dalam bilangan saham yang sangat kecil, atau mungkin juga satu. Teori ini adalah jika satu saham itu dimatikan, anda akan menjadi jutawan segera. Maaf untuk meletupkan gelembung anda, tetapi itu hanya berfungsi di TV.

Di dunia sebenar pelaburan, anda perlu membina portfolio pelbagai. Ini bermakna memiliki saham yang berlainan, tersebar di pelbagai industri.

Anda juga mahu mengatasi pegangan stok anda dengan pelaburan berpendapatan tetap. Ini biasanya terdiri daripada bon, tetapi ia juga boleh menjadi CD yang diadakan di bank dalam talian

Idea asas ialah jika pasaran saham mula tidak berfungsi, peruntukan pendapatan tetap anda akan tetap selamat.

Bagi pelabur kecil, ia boleh menjadi sangat sukar untuk mempelbagaikan. Lagipun, ia memerlukan banyak wang untuk membeli banyak unit saham yang berbeza. Tetapi itu satu lagi masalah industri pelaburan telah mengatasi.

Kami telah membincangkan penasihat robo seperti Betterment and Acorns. Mereka akan secara automatik membuat portfolio saham dan bon yang seimbang untuk anda. Ini akan melepaskan anda masalah untuk membuat portfolio sendiri.

Dan kerana anda melabur jumlah ringgit yang rata, walaupun pelaburan kecil dapat tersebar di seberang beratus-ratus pelaburan yang berbeza.

Langkah 5: Pertimbangkan penasihat Robo

Akhirnya, anda boleh mendapatkan keyakinan dan pengetahuan, jadi anda merasa selesa memilih sekurang-kurangnya beberapa pelaburan anda sendiri. Sekiranya anda berbuat demikian, terdapat aplikasi pelaburan untuk anda. M1 Finance adalah penasihat robo, tetapi satu yang akan memberi anda pilihan mengenai apa yang akan anda ambil dalam portfolio anda.

Berikut adalah pecahan yang cepat dari apa yang M1 tawarkan:

 • Minimum: Dengan serendah $ 500, M1 mencipta portfolio berorientasikan tema
 • Portfolio: Dirujuk sebagai “pai,” mereka terdiri daripada stok dan dana dagangan bursa (ETF).
 • Kelebihan: Anda boleh memilih jenis pai yang anda ingin melabur dari templat 60 pai, atau buat sendiri.
 • Pies: Boleh berdasarkan sektor pelaburan tertentu atau sekumpulan saham tertentu.
 • Pengurusan automatik: M1 kemudian mengambil alih dan menguruskan portfolio anda untuk anda. Anda memilih pelaburan anda, tetapi mereka mengendalikan pengurusan sehari-hari.

M1 Finance adalah platform yang sangat baik untuk memulakan pelaburan sendiri. Apabila anda mendapati diri anda menjadi lebih berjaya dan yakin dalam aktiviti pelaburan anda, anda boleh mula membina pai anda sendiri dari bawah.

Dan sama pentingnya, M1 Finance tidak mempunyai yuran. Anda mungkin tidak bermula dengan platform ini, tetapi anda mungkin mahu ke sana akhirnya.

Langkah 6: Memahami apa yang anda laburkan

Sekali lagi, ia harus ditekankan bahawa anda perlu menggunakan penasihat robo jika anda seorang pelabur baru. Kelebihan dengan penasihat robo ialah anda tidak memerlukan pengetahuan pelaburan apa pun untuk turut serta.

Sebagai pelabur baru, anda tidak boleh melabur apa-apa yang anda tidak faham. Kelebihan dengan penasihat robo ialah mereka akan merancang dan mengurus portfolio anda untuk anda. Itu amat penting apabila anda baru sahaja mula dan tidak mempunyai banyak modal untuk melabur.

Tetapi akhirnya, anda mungkin mahu memulakan pelaburan sendiri. Sekiranya anda berbuat demikian, pastikan anda melonggarkannya perlahan-lahan.

Mungkin terbaik untuk memulakan dengan asas pelaburan dalam penasihat robo. Atau anda juga boleh mempertimbangkan memegang satu atau dua dana bersama atau menukar dana yang diperdagangkan.

Setiap mewakili portfolio berpuluh-puluh atau beratus-ratus stok, jadi anda tidak perlu terlibat sama ada pemilihan atau pengurusan sekuriti tersebut. Di luar penasihat robo, atau dana atau dua, anda boleh membuka akaun sendiri dengan syarikat pembrokeran yang pelbagai.

Ally Invest

Mari kita lihat salah seorang pembrokeran utama kami, Ally Invest. Berikut adalah beberapa fakta cepat:

 • Pilihan pelaburan: saham individu, bon, opsyen, dan juga dana bersama atau ETF.
 • Fleksibiliti: Anda boleh menggunakan platform pelaburan untuk pelaburan anda sendiri, sambil memegang wang anda dengan robot dan dana.
 • Kepelbagaian: Platform seperti Ally Invest akan memberi anda alat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai pelaburan, serta sekuriti individu. Tetapi ia juga menyediakan alat untuk membantu anda menjadi pelabur yang lebih baik.

Tetapi sekali lagi, bergerak perlahan-lahan dengan proses ini. Anda boleh kehilangan banyak wang dengan melompat terlalu cepat.

Langkah 7: Dapatkan bantuan jika anda perlukan!

Jika anda mahu masuk ke dalam pelaburan bersendiri, tetapi anda tidak merasa anda sudah bersiap sedia, terdapat banyak tempat di mana anda boleh mendapatkan bantuan. Ada yang bebas, tetapi yang lain akan mengenakan bayaran.

Tetapi jika anda bercadang untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya, anda akhirnya akan perlu membayar beberapa yuran untuk perkhidmatan yang lebih maju dan moden.

Anda harus berfikir melabur seperti menjalankan perniagaan. Anda menjalankan perniagaan untuk mendapatkan wang, tetapi kadang-kadang anda perlu melabur semula dalam perniagaan supaya anda boleh mendapatkan lebih banyak wang. Konsepnya sama dengan pelaburan.

Berikut adalah beberapa sumber yang dapat membantu anda sepanjang jalan:

 • Bloomberg dan MarketWatch: Anda harus menjadi pembaca tetap laman web seperti Bloomberg dan MarketWatch . Mereka akan membuat anda mendapat maklumat terkini dengan apa yang berlaku di pasaran kewangan dan menawarkan banyak maklumat mengenai syarikat yang anda ingin melabur. Pelaburan adalah sebahagian besar proses membina asas pengetahuan, dan anda akan perlu melakukan itu secara beransur-ansur dan konsisten.
 • Morningstar: Sekiranya anda mahukan lebih banyak maklumat mengenai sekuriti individu, terutamanya dana, anda boleh melihat perkhidmatan seperti Morningstar . Anda akan membayar untuk perkhidmatan ini, tetapi maklumat itu hampir menjadi standard dalam dunia pelaburan. Jika anda serius untuk menjadi pelabur sendiri, anda memerlukan sumber semacam ini.
 • Modal Peribadi: Ada juga cara untuk mendapatkan bantuan pelaburan secara relatif pada kadar yang rendah. Platform yang dikenali sebagai Capital Personal menawarkan perkhidmatan pengurusan kekayaan. Fungsi perkhidmatan seperti penasihat robo, tetapi juga menyediakan nasihat kewangan gambar yang besar, untuk membantu anda mengurus keseluruhan kehidupan kewangan anda.

Langkah 8: Buat Pelaburan Kebiasaan

Pelaburan bukan sesuatu yang anda lakukan sekali, atau kadang-kadang. Kejayaan anda secara langsung terikat dengan cara anda melakukannya secara konsisten. Ini bermakna bukan sahaja membuat sumbangan tetap kepada pelaburan anda, tetapi juga memastikan anda melabur dalam semua jenis pasaran.

Mari kita perhatikan sumbangan sumbangan yang tetap ada pada pelaburan … Jika anda melabur RM10,000 ke dalam portfolio yang purata 7% setahun, untuk 30 tahun akan datang, ia akan berkembang menjadi kira-kira RM 76,123.

Tapi katakan, bukannya membuat pelaburan sekali sebanyak RM10,000, anda menyumbang RM5,000 pula pada setiap tahun, selama 30 tahun – juga memperoleh pulangan purata tahunan sebanyak 7%.

Selepas 30 tahun, anda akan mempunyai lebih daripada RM548,000! Terdapat satu lagi manfaat untuk pelaburan berkala secara tetap, dan itulah kos purata ringgit. Ini adalah salah satu konsep yang paling dihormati dalam melabur.

Apabila anda membuat pelaburan sekali, anda membeli ke pasaran pada harga apa pun pada masa itu.

Jika anda membuat pelaburan RM10,000, dan pasaran jatuh 50% pada tahun hadapan, anda akan turun ke RM5,000. Tetapi dengan membuat sumbangan tetap, ke dalam semua jenis pasaran, anda tidak pernah risau tentang di mana pasaran berada. Dalam beberapa tahun, anda akan melabur pada apa yang dianggap sebagai masa yang buruk.

Dalam yang lain, anda akan melabur dalam apa yang dianggap sebagai masa yang baik. Tetapi dengan membuat sumbangan tetap, anda menghapuskan tekaan. Anda melabur dalam semua jenis pasaran, dan tumpuan anda sepenuhnya pada prestasi jangka panjang portfolio anda, dan tidak dalam sebarang percubaan ke masa pasaran.

Itu penting, kerana tiada strategi pemasaan pasaran yang berjaya telah berkembang. Dan dengan membuat sumbangan tetap, anda tidak perlu lagi. Ketika datang untuk melabur, konsistensi lebih penting daripada masa.

Langkah 9: Bermula!

Tiada maklumat ini penting jika anda tidak memasukkannya ke dalam tindakan. Langkah pertama yang kritikal dengan melabur sentiasa bermula. Anda tidak memerlukan banyak wang untuk berbuat demikian, atau wang apa pun.

Anda boleh membuka akaun pelaburan dengan hanya beberapa ringgit, atau buka satu dengan percuma dan sediakan sumbangan tetap seperti Amanah Saham Bumiputera (ASB).

Sumbangan tersebut akan membantu anda secara beransur-ansur membina portfolio pelaburan yang semakin meningkat menerusi purata kos ringgit. Dengan cara itu, anda tidak perlu risau tentang apa yang dilakukan oleh pasaran semasa anda melabur. Oleh kerana anda akan melabur secara teratur, anda akan melabur dalam semua jenis pasaran, di semua peringkat harga.

Jangan Biarkan Kekurangan Pengetahuan Hentikan Anda

Terdapat banyak aplikasi pelaburan dan perkhidmatan Maklumat pelaburan yang akan membantu anda menjadi pelabur yang berjaya, walaupun anda tidak pernah melakukannya sebelum ini. Sesetengah orang akan menguruskan pelaburan anda sepenuhnya untuk anda, dan dengan kos yang mengejutkan.

Dan apabila anda sudah bersedia untuk mula mencuba dengan tangan anda sendiri dalam pelaburan, pergi dengan perlahan-lahan.

Pastikan anda mempunyai simpanan kecemasan yang kukuh dan akaun pelaburan terurus. Kemudian secara beransur-ansur berpindah ke pelaburan sendiri di platform pelaburan pelbagai, satu dengan semua alat yang anda perlukan untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya.

Pada satu ketika, anda mungkin membuat keputusan pelaburan sendiri bukanlah perkara anda, dan tidak mengapa. Sangat sedikit orang yang jauh dari kualifikasi sebagai pakar pelaburan dan tahu cara melabur yang betul, jadi anda berada dalam kedudukan yang baik jika anda bukan salah seorang daripada mereka. Tetapi anda masih boleh memanfaatkan akaun terurus, seperti Betterment, untuk mengendalikan cara melabur untuk anda.

Keperluan sahaja adalah kesediaan untuk bermula, dan keputusan untuk melakukan jangka panjang, dan anda akan mempunyai semua yang anda perlukan untuk menjadi pelabur yang berjaya.