Kongsi

Perkara yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur dalam Saham

Apabila melabur dalam saham, anda memperoleh pegangan dalam syarikat dengan berkesan. Anda boleh menjangkakan bahawa nilai pegangan akan meningkat apabila perniagaan berkembang dan maju. Apakah faedah dan kelemahan pelaburan pasaran saham?

Pasaran saham mempunyai sejarah menyediakan pulangan yang ketara kepada pelabur dari semasa ke semasa, tetapi ia juga mempunyai kecenderungan untuk menurun, memberikan pelabur peluang untuk membuat wang serta kehilangannya.

Apakah maksud “pelaburan saham”?

Apabila anda melabur dalam saham, anda memperoleh ekuiti dalam perniagaan. Dalam erti kata lain, walaupun anda hanya memiliki sebahagian kecil perniagaan, anda adalah pemilik sebahagian. Dengan membeli saham penuh atau sebahagian syarikat, anda boleh melabur dalam saham. Selain itu, anda boleh membeli dana dagangan bursa atau dana bersama yang melabur dalam saham.

pasaran saham

Membeli Saham: Kebaikan dan Keburukan

Kelebihan Kekurangan
Berkembang dengan ekonomi Risiko
Kekal mendahului inflasi Pemegang ekuiti perniagaan yang gagal adalah yang terakhir dibayar
Mudah untuk dibeli Mengambil masa untuk diteliti
Untuk memulakan pelaburan, anda tidak memerlukan modal yang banyak Cukai ke atas saham yang berjaya dijual
Pendapatan daripada kenaikan harga pasaran dan dividen Emosi yang turun naik
Mudah untuk dicairkan Bersaing dengan pelabur institusi dan profesional

Enam kelebihan melabur dalam saham

Membeli saham mempunyai banyak kelebihan:

 1. Faedah daripada ekonomi yang berkembang: Keuntungan korporat meningkat apabila ekonomi berkembang. Hal sedemikian kerana pengembangan ekonomi membawa kepada penciptaan pekerjaan, hasil, dan jualan. Permintaan pengguna meningkat ke tahap yang lebih tinggi dengan gaji yang lebih besar, yang menghasilkan lebih banyak jualan untuk perniagaan. Ia berguna untuk memahami fasa pengembangan, puncak, penguncupan dan palung kitaran perniagaan.
 2. Kaedah terbaik untuk mengatasi inflasi:  Dari segi sejarah dengan melabur dalam saham jangka panjang, yang telah menghasilkan pulangan tahunan yang baik. Walau bagaimanapun, ia memerlukan anda mempunyai jangka masa yang lebih luas. Dengan cara ini, walaupun nilai menurun buat sementara waktu, anda boleh terus membeli dan memegangnya.
 3. Mudah untuk dibeli: Perdagangan pasaran saham memudahkan pembelian pegangan dalam sesuatu syarikat. Ia boleh didapati dalam talian, melalui broker atau perancang kewangan, atau kedua-duanya. Selepas membuat akaun, anda boleh membeli pegangan dengan segera. Anda juga boleh dibenarkan membeli ekuiti melalui syarikat jika anda menjalankan perniagaan kecil.
 4. Anda tidak memerlukan wang tunai yang banyak untuk mula melabur dalam ekuiti: Majoriti broker runcit, termasuk Charles Schwab, membenarkan pembelian dan jualan ekuiti tanpa komisen. Sesetengah broker, seperti Fidelity, tidak menuntut baki akaun minimum. Jika broker anda membenarkannya, anda juga boleh membeli sebahagian pecahan jika saham yang anda ingin beli terlalu mahal.
 5. Dua cara untuk menjana pendapatan: Majoriti pelabur menyasarkan untuk membeli dengan harga rendah dan menjual dengan harga tinggi. Mereka membuat pelaburan dalam perniagaan dengan pertumbuhan nilai yang pesat. Kedua-dua pelabur harian dan pelabur jangka panjang mendapati ia menarik. Pelabur jangka panjang menjangkakan pendapatan dan harga saham syarikat akan meningkat dari semasa ke semasa, manakala pelabur jangka pendek berusaha untuk memanfaatkan arah aliran permintaan jangka singkat. Kedua-dua jenis pelabur ini berpendapat mereka boleh mengatasi prestasi pasaran kerana kepakaran mereka dalam pemilihan syarikat. Sesetengah pelabur menyukai aliran wang yang stabil. Mereka melabur dalam ekuiti perniagaan yang mengagihkan dividen yang tinggi. Perniagaan ini mempunyai pertumbuhan yang sederhana.
 6. Mudah untuk dicairkan: Anda boleh menjual pegangan anda dalam pasaran pada bila-bila masa. Keupayaan untuk menukar ekuiti anda dengan pantas dan murah kepada tunai adalah apa yang ahli ekonomi rujuk sebagai “cair.” Itu penting jika anda tiba-tiba mendapati diri anda memerlukan wang tunai. Anda juga menghadapi risiko terpaksa menanggung kerugian kerana harga tidak menentu. Berbanding dengan rumah, purata jangka masa yang diambil untuk dijual adalah sehingga 18 bulan!

Enam kelemahan pelaburan saham

Berikut adalah kelemahan pemilikan saham:

 1. Risiko: Keseluruhan pelaburan anda mungkin hilang. Pelabur akan menjual saham syarikat jika prestasinya buruk, yang akan menyebabkan harga pasaran jatuh. Anda tidak akan mendapatkan semula pelaburan awal anda apabila anda menjualnya dengan harga yang rendah dari harga belian. Ini sering terjadi diwaktu pelabur panik!
 2. Pemegang saham pilihan, pemegang bon dan pemiutang dibayar terlebih dahulu sekiranya sesebuah syarikat muflis: pelabur biasa adalah yang terakhir akan dibayar. Tetapi itu hanya berlaku jika perniagaan mengisytiharkan muflis. Jika mana-mana syarikat gagal, portfolio pelaburan yang pelbagai akan memastikan anda selamat.
 3. Masa: Jika membeli saham sendiri, anda perlu mengkaji setiap syarikat untuk mengukur potensi keuntungan sebelum melabur dalam ekuitinya. Anda mesti mahir membaca penyata kewangan, laporan tahunan dan artikel berita tentang bakal aset anda. Selain itu, anda perlu memerhatikan pasaran saham kerana syarikat terbaik pun akan mengalami penurunan nilai semasa pembetulan pasaran, kejatuhan pasaran atau pasaran lemah.
 4. Cukai: Anda layak untuk kredit cukai jika menjual saham anda dengan kerugian. Walau bagaimanapun, anda akan dikehendaki membayar cukai keuntungan modal jika menjual saham untuk keuntungan.
 5. Nilai saham turun naik: Pelabur yang kurang pengalaman sering menjual pegangan mereka dengan harga murah kerana takut dan membeli dengan harga tinggi kerana tamak. Tindakan terbaik adalah dengan menjenguk sekali-sekala dan bukannya terus memantau perubahan harga pasaran.
 6. Persaingan profesional: Pelabur institusi dan pedagang profesional mempunyai akses kepada lebih banyak sumber, termasuk masa dan pengetahuan. Selain itu, mereka mempunyai akses kepada sistem komputer yang canggih, model kewangan dan instrumen perdagangan.

Pelbagaikan Pelaburan Anda Untuk Mengurangkan Risiko

Melabur dalam saham membawa tahap risiko yang lebih tinggi daripada melabur dalam bon, tetapi terdapat strategi untuk mengurangkan risiko pelaburan anda, seperti dengan mempelbagaikannya. Untuk merendahkan risiko anda, kepelbagaian melibatkan pelaburan dalam banyak kelas aset dan sektor industri. Portfolio keseluruhan anda tidak terjejas dengan ketara jika nilai satu kelas saham atau aset menurun manakala kelas lain meningkat atau kekal malar.

Anda boleh mempelbagaikan pelaburan anda dengan cara berikut:

 • Mengikut jenis pelaburan: Berbanding dengan pemilikan saham tunggal, portfolio yang dipelbagaikan dengan baik akan menawarkan sebahagian besar kelebihan dan kelemahan yang jauh lebih sedikit. Dengan kata lain, gabungan ekuiti, bon, dan komoditi. Ini adalah strategi yang ideal dari semasa ke semasa untuk mencapai pulangan terbesar pada risiko terendah.
 • Bergantung pada saiz perniagaan: Terdapat syarikat yang mempunyai had pasaran yang besar, sederhana dan kecil. Huruf besar ialah maksud huruf “cap”. Ia sama dengan keseluruhan harga pegangan didarab dengan kuantiti saham. Memiliki perniagaan dalam pelbagai saiz adalah berfaedah kerana setiap peringkat kitaran ekonomi mempengaruhi prestasi perniagaan tersebut. Syarikat bermodal besar, misalnya, dianggap lebih stabil dan kurang terdedah kepada turun naik harga pegangan. Syarikat bermodal kecil, sebaliknya, mungkin lebih berisiko dan lebih terdedah kepada turun naik harga pasaran, tetapi mereka mempunyai lebih banyak ruang untuk pertumbuhan.
 • Geografi: Cuba untuk memiliki ekuiti di beberapa lokasi di luar negara. Dengan mempelbagaikan, anda boleh mendapat manfaat daripada pertumbuhan tanpa bergantung pada mana-mana satu negara.
 • Melalui ETF dan dana bersama: Anda boleh memegang ratusan ekuiti yang dipilih oleh pengurus dana dengan melabur dalam dana bersama atau dana dagangan bursa (ETF). Menggunakan dana indeks atau indeks ETF ialah kaedah mudah untuk mempelbagaikan pelaburan.

Kesimpulan

Kebaikan dan keburukan pelaburan saham adalah jelas. Pelaburan ekuiti jangka panjang dari segi sejarah telah menghasilkan pulangan yang sangat baik, tetapi ia juga membawa tahap risiko yang tinggi. Melalui teknik yang dikenali sebagai kepelbagaian, risiko yang berkaitan dengan pelaburan saham boleh tersebar di antara banyak saham, industri dan geografi.

Apakah bahagian setiap jenis pelaburan yang perlu anda miliki? Menurut penasihat kewangan, anda harus memutuskan cara memperuntukkan aset anda berdasarkan objektif kewangan anda dan peringkat ekonomi kitaran perniagaan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Disebabkan oleh pasaran sewa yang kecil dan permintaan yang lemah, pendapatan dari hasil sewa telah merosot. Disebabkan ini, tidak banyak amanah hartanah dagangan awam yang tersedia untuk pelabur (REIT), tetapi anda boleh membeli hartanah secara terus atau melabur melalui syarikat pengurusan hartanah yang lain.