Kongsi

Pasaran Saham

Pelabur pasaran saham adalah manusia, bukan robot, dan manusia boleh digerakkan oleh emosi seperti ketakutan atau keseronokan. Dan dalam dunia pelaburan, perkara ini boleh menjadi masalah besar.

Terdapat euforia yang luar biasa apabila portfolio pelaburan berjalan dengan baik. Melakukan pada tahap yang lebih tinggi daripada purata boleh membuat pelabur berasa tidak dapat dikalahkan oleh keyakinan yang tinggi. Tetapi tanpa tahap emosi yang boleh menyebabkan pasaran, puncak-puncak ini tidak mungkin berlaku.

Banyak faktor utama menyumbang kepada pergerakan pasaran, dan pelabur perlu menyedari pertimbangan-pertimbangan ini agar dapat berkembang dalam persekitaran yang tidak menentu hari ini.

pasaran saham

Faktor-faktor berganda memindahkan pasaran

Kadar faedah merupakan daya penggerak dalam pasaran saham dan bon. Kadar kenaikan mempunyai kesan buruk terhadap harga bon serta kesan penurunan harga saham terkini. Malangnya, kebanyakan pelabur purata memandang rendah kesan kesan pergerakan kadar ke atas pelaburan mereka sehingga selepas kesan dirasakan.

Begitu juga, kitaran berita global 24 jam dan kelajuan maklumat yang disebarkan dapat meningkatkan volatilitas pasaran dan mewujudkan reaksi yang dibesar-besarkan. Fokus yang tidak berkesudahan oleh organisasi berita mengenai peristiwa global dapat menyumbang kepada suasana yang tidak menentu dan tidak menentu bagi banyak orang.

Pada dasarnya, faktor-faktor psikologi yang melabur boleh mempengaruhi hasil secara skala peribadi dan kolektif di pasaran kewangan. Walaupun kedua-dua keputusan pelaburan berasaskan emosi dan kesan bersama perubahan pasaran boleh memberi kesan negatif ke atas pulangan, ada cara di mana para pelabur boleh membuat keputusan pelaburan yang rasional yang berpotensi mengukuhkan portfolio mereka dalam mana-mana persekitaran pasaran saham.

Keputusan pelaburan berasaskan emosi

Dalam kebanyakan kes, pelabur individu yang membenarkan emosi mereka untuk menentukan keputusan pelaburan mereka akan mengalami keputusan jangka panjang yang lemah. Dalam perspektif saya, terdapat dua jenis tindak balas emosi yang purata dapat dialami oleh pelabur.

Keputusan yang didorong secara emosi pertama adalah dari Takut Keluar yang Tidak Diingini (FOMO). Pelabur-pelabur ini akan mengejar saham yang kelihatan baik, kerana takut kehilangan wang. Ini membawa kepada spekulasi tanpa mengambil kira strategi pelaburan asas. Pelabur tidak mampu untuk terjebak dalam “kegilaan besar berikutnya”, atau mereka mungkin akan ditahan memegang stok yang tidak bernilai apabila kegilaan itu berkurangan.

FOMO boleh menyebabkan pengambilan keputusan spekulatif di kawasan baru yang belum ditubuhkan. Contohnya ialah mania cryptocurrency terkini. Ramai pelabur, mungkin tersedak oleh ketakutan bahawa rakan sekerja dan jiran mereka akan “cepat kaya” tanpa mereka, mengejar saham kritikal dengan model perniagaan yang tidak terbukti. Oleh kerana tingkah laku rasional mula masuk dan saham crypto merosot, pelabur yang tidak berpengalaman dibiarkan memegang beg itu.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Para pelabur emosi lain yang sering dihadapi ialah Takut Kehilangan Semua (FOLE). Walaupun pelabur tidak mahu ditinggalkan, emosi yang lebih kuat datang dari ketakutan bahawa mereka akan kehilangan semua pelaburan mereka. Apabila volatiliti pasaran menyebabkan perubahan besar dalam pasaran saham, orang ramai boleh menjadi tidak disengajakan, menyebabkan mereka mengetepikan pelaburan mereka untuk mengelakkan kejatuhan pasaran besar atau pasaran saham.

Tingkah laku ini adalah paling ketara selepas krisis kewangan 2008. Para pelabur menarik wang mereka keluar dari pasaran saham sebagai tindak balas kepada pasaran menjual, hanya untuk kemudian kehilangan kerugian yang diperolehi dalam pemulihan dramatik.

Impak kolektif perubahan pasaran saham

Kitar berita 24 jam memburukkan keputusan pelaburan yang tidak berasas, emosi berasaskan maklumat yang disebarkan hampir serta-merta, terima kasih sebahagian besarnya ke internet. Memandangkan pasaran saham global utama bertindih di waktu pasaran, reaksi pelabur terhadap peristiwa global dapat dilihat dalam masa nyata. Dan apabila reaksi itu sangat negatif, ia boleh menjana kesan domino bagi penjualan di pasaran saham serantau dengan kitaran pasaran yang tidak pernah berakhir dan pembaharuan berita.

Sayangnya, jualan menjana jualan, yang semasa pembetulan pasaran boleh mencetuskan momentum menurun ke atas saham yang sukar untuk dipecahkan. Gerakan yang berlebihan dari pasaran yang tidak menentu boleh menyebabkan keyakinan para pelabur yang tidak berpengalaman yang takut akan kehilangan wang yang telah mereka kerjakan dengan sukar untuk dikumpulkan.

Lebih menyusahkan landskap adalah penjual pendek profesional, seperti dana lindung nilai atau program perdagangan algoritma, yang boleh mengambil kesempatan daripada menjual situasi dengan menjejaskan pelabur dengan tekanan jualan tambahan.

Cara untuk membuat keputusan pelaburan saham yang rasional

Tidak ada pelabur dalam sejarah pasaran saham yang telah memukul 1.000 ketika melabur. Walaupun peraturan umum adalah untuk mengelakkan pengambilan keputusan emosi, pelabur juga tidak harus mengejar fana “cepat kaya” spekulatif.

Pelbagai, mempelbagaikan, mempelbagaikan.

Salah satu prinsip asas yang paling penting bagi mana-mana pelabur adalah untuk mempelbagaikan portfolio mereka . Matlamat pengurus pelaburan mahir adalah untuk memacu pulangan portfolio yang disesuaikan dengan risiko dengan keseimbangan antara sektor. Mempelbagaikan portfolio mengurangkan risiko penurunan. Umumnya, hindari sektor spekulatif sepenuhnya, tetapi jika pelabur ingin melabur dalam bidang risiko yang lebih tinggi, mereka harus menghadkan pendedahan mereka kepada tidak lebih daripada beberapa peratus daripada keseluruhan portfolio mereka.

Menipu membeli dan menjual keputusan.

Taktik lain yang boleh digunakan oleh pelabur untuk mengehadkan pelaburan emosional adalah untuk membeli dan menjual dagangan. Sebagai contoh, jika pelabur mahu memiliki 500 saham saham tertentu, pendekatan yang berhemat mungkin adalah untuk membeli 200 saham pada paras harga semasa.

Perintah pembelian berikutnya boleh ditempatkan pada 5% hingga 10% di bawah paras semasa, dan baki saham boleh dibeli pada 20% di bawah paras semasa. Sekiranya harga saham bergerak selepas perdagangan awal, pelabur masih akan memperoleh keuntungan pada 200 saham dan boleh bergerak ke pelaburan seterusnya, dengan itu mengurangkan beberapa kesan FOMO.

Jika harga bergerak turun, pelabur akan memperoleh lebih banyak saham pada harga yang lebih rendah. Pendekatan yang sama harus digunakan dalam menetapkan mata jual untuk stok. Menanamkan kaedah disiplin dan perdagangan jenis ini membolehkan pelabur untuk mengurus portfolio mereka dengan lebih baik dan mencapai pulangan yang diselaraskan dengan risiko lebih tinggi dalam jangka panjang. Sekiranya stok jatuh kerana syarikat atau sektor gagal, ia tidak akan menjadi tesis pelaburan yang baik di tempat pertama. Adalah lebih baik untuk mengelakkan membuat pembelian pertama atau mengurangkan kerugian jika perdagangan pertama telah dibuat sebelum tesis berubah.

Mempunyai pendekatan pelaburan yang kukuh.

Akhir sekali, mempunyai pendekatan pelaburan untuk membantu memerangi emosi adalah kritikal. Saham membayar dividen boleh menjadi alat penting dalam membantu pelabur mengelakkan keputusan emosi. Mereka biasanya tidak menentu dan cenderung menjadi lebih berdaya tahan semasa persekitaran pasaran yang mencabar.

Di samping itu, menghadkan pendedahan kepada saham-saham komoditi seperti minyak dan logam berharga, yang boleh menjadi lebih tidak menentu dan banyak dipengaruhi oleh faktor-faktor geopolitik, harus membantu para pelabur untuk menghindari tindak balas emosi.

Intinya bagi pelabur

Adalah penting untuk mempunyai tesis pelaburan yang baik dan boleh dilaksanakan berdasarkan metrik objektif dan bukan spekulasi. Memegang strategi akan membimbing pelabur semasa tempoh turun naik, membantu menahan keinginan untuk menjual panik semasa pembetulan atau mengejar perdagangan saham hyped-up pada tahap yang tidak dapat dikekalkan.

Kesabaran adalah kritikal, dan pelabur yang mengingatkan diri mereka mengapa mereka melabur di tempat pertama akan lebih baik mengekalkan emosi mereka. Dalam nafas yang sama, mengiktiraf apabila menukar strategi pelaburan memerlukan pendekatan objektif. Menggabungkan langkah-langkah mudah ini sambil mengelakkan pengambilan keputusan emosi akan hampir pasti menghasilkan hasil yang lebih baik bagi pelabur dari masa ke masa.