Kongsi

Sebab mengapa logam berharga ini mungkin merupakan pelaburan yang bijak

Selama bertahun-tahun, emas telah menjadi bahan logam yang sangat dicari. Emas telah digunakan sebagai wang untuk mewakili kekayaan dan kuasa sepanjang sejarah manusia, baik didokumentasikan mahupun tidak direkodkan. Emas telah ditemui di tanah perkuburan, dikebumikan dengan artifak yang wujud sejak 2600 sebelum masihi.

Nilai yang berkekalan ini menunjukkan ketahanan emas dan daya tarikannya dari semasa ke semasa. Pelabur percaya bahawa emas adalah salah satu pelaburan paling selamat kerana ia cepat memperoleh semula nilainya semasa kegawatan ekonomi. Harganya sering bergerak bertentangan dengan turun naik dalam pasaran saham atau ekonomi.

Harga emas kerap meningkat apabila keyakinan pelabur digoyah kerana pelabur yang cemas mencari tempat yang selamat untuk meletakkan wang yang telah mereka keluarkan daripada pasaran saham. Kerana ia mengekalkan nilainya jauh lebih baik daripada aset bersandarkan mata wang, yang mungkin meningkat dalam harga tetapi menurun dalam nilai, emas juga berfungsi sebagai tempat selamat semasa tempoh inflasi.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut sama ada membeli emas sebagai pelaburan masuk akal atau tidak.

emas

Membeli emas

Membeli emas adalah berbeza daripada membeli ekuiti saham atau bon. Dengan membeli syiling emas atau jongkong emas, anda boleh mendapatkan emas sebenar. Bullion ialah emas yang telah dicop ke dalam bentuk bar. Jumlah emas dalam bar dan ketulenannya juga disenaraikan pada setem. Daripada kekurangan atau keadaannya, nilai jongkong atau syiling ditentukan oleh jumlah logam berharga yang terkandung di dalamnya, dan ia mungkin turun naik pada siang hari. Sesetengah bank seperti pelaburan emas maybank, akaun pelaburan emas online yang pertama membolehkan pelanggan membuka akaun, membeli dan menjual serta memindahkan emas yang kesemuanya boleh dilakukan secara digital dalam talian.

Selain itu, anda boleh membeli instrumen kewangan biasa termasuk dana dagangan bursa (ETF), kontrak niaga hadapan dan saham dalam firma perlombongan emas. Pelabur yang membeli ETF bersandarkan emas sebenarnya tidak memiliki sebarang emas; sebaliknya, mereka membeli saham pemilikan amanah dalam emas.

Adalah tidak betul untuk melabur dalam emas dengan andaian bahawa nilainya tidak akan pernah merosot. Emas terdedah kepada faktor penawaran dan permintaan yang menyebabkan harga berubah, sama seperti pelaburan atau aset kewangan lain.

Trend harga semasa emas

Harga spot emas, yang merupakan harga emas terkini boleh dibeli dan didagangkan, adalah tempat pelabur harus memulakan penyelidikan mereka. Satu auns emas, gram atau kilogram digunakan untuk memetik harga spot emas. Sebagai contoh, harga spot emas ialah $1,903.00 seauns, $61.18 segram dan $61,181.45 sekilo pada penutupan perniagaan pada hari Isnin, 7 Jun 2021.

Jika anda meneliti harga emas lepas, anda akan melihat bahawa tahun 2000-an menyaksikan kenaikan mendadak dalam harga emas. Harga emas pada tahun 2008 berjulat dari kira-kira $720 per auns hingga lebih $1,000 per auns. Disebabkan oleh sentimen dan permintaan pelabur, harga emas melonjak kepada lebih $1,895 pada 2011 apabila ekonomi memasuki gelombang kedua kemelesetan. Menjelang April 2020, harga emas lebih rendah sedikit daripada harga emas hampir sepuluh tahun sebelumnya, tetapi ia masih menunjukkan prestasi yang baik di tengah-tengah krisis ekonomi global.

Peristiwa yang sama berlaku pada akhir 1970-an. Nilai emas jatuh selama 20 tahun selepas kenaikan harga pada tahun 1970-an sehingga meningkat semula kira-kira tahun 2000. Emas mengalami lonjakan permintaan dan harga semasa krisis pandemik. Pelabur tidak dapat meramalkan sama ada kenaikan itu akan berpanjangan kerana ia adalah sama munasabah untuk arah aliran berterusan atau harga untuk sekali lagi merosot untuk tempoh masa yang ketara. Sebarang pelaburan emas tidak akan menghasilkan faedah atau dividen semasa ia tidak aktif.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Apakah Jenis Pelaburan Emas Di Malaysia Terbaik Untuk Anda?

Terdapat beberapa jenis emas, jadi satu mungkin lebih sesuai untuk strategi pelaburan anda daripada yang lain. Anda boleh membeli syiling emas atau jongkong sebenar, tetapi ia perlu disimpan di lokasi yang selamat. Ini boleh melibatkan pembayaran yuran kepada broker, bank atau perniagaan lain.

Satu-satunya perbezaan antara melabur dalam sekuriti emas dan mana-mana sekuriti lain ialah harga mungkin turun naik dengan pasaran saham. Jika anda melabur dalam syarikat perlombongan emas, misalnya, harga saham mungkin merupakan penunjuk yang lebih baik bagi kedudukan kewangan dan kedudukan pasaran syarikat berbanding harga emas. Jika anda menggunakan ini untuk mengurangkan risiko, ia boleh memberi anda rasa selamat yang palsu.

Satu kelebihan melabur dalam emas fizikal ialah anda boleh mencairkannya dengan cepat jika anda perlukan duit. Walau bagaimanapun, syiling emas dan jongkong kadangkala dibeli pada harga diskaun dan dijual pada harga premium, jadi apabila anda perlu menjual, anda tidak boleh mendapatkan harga pasaran.

Patutkah Anda Beli Emas Sekarang?

Ramai peminat emas mendakwa bahawa ia adalah pelindung nilai yang boleh dipercayai terhadap kenaikan harga. Walau bagaimanapun, bukti tidak menyokong dakwaan ini. Daripada bertindak sebagai pelindung nilai terhadap inflasi, emas selalunya merupakan pilihan unggul terhadap malapetaka kewangan. Harga emas biasanya meningkat semasa masa sukar. Tetapi semasa inflasi yang teruk, ia tidak selalu berlaku. Adalah idea yang baik untuk membeli emas jika krisis kewangan atau kemelesetan berada di tahap kritikal. Mungkin idea yang baik untuk menunggu jika ekonomi mengalami inflasi yang berlebihan.

Anda memerlukan pelaburan untuk melabur untuk persaraan jika anda ingin dapat menjualnya dan menggunakan hasil untuk perbelanjaan pada masa hadapan, atau jika anda menjangkakan ia meningkat dalam nilai dari semasa ke semasa. Anda tidak boleh bergantung pada emas sebagai pelaburan untuk salah satu daripada matlamat ini.

Ramai kaum wanita membuat simpanan emas selain sebagai koleksi perhiasan kecantikan.

Bagaimanakah bitcoin dan logam perak berbanding emas?

Logam perak secara ketara lebih mirip emas daripada bitcoin, tetapi ketiga-tiganya adalah pelindung nilai pasaran atau inflasi, sekurang-kurangnya di mata pelabur masing-masing. Perak adalah logam yang boleh digunakan untuk menghasilkan barangan dan juga baik untuk perhiasan. Berbanding dengan emas, bitcoin adalah aset matawang digital yang jauh lebih terkini, dan tanpa sejarah berabad-abad untuk dikaji, keberkesanannya sebagai pelindung nilai adalah sangat spekulatif.

Kesimpulan

Pelaburan dalam emas, sama ada dalam bentuk logam sebenar atau dalam sekuriti yang terikat dengannya, adalah pilihan yang sukar yang tidak boleh dibuat secara tergesa-gesa. Pastikan anda membeli daripada peniaga yang boleh dipercayai jika anda memutuskan untuk memperoleh emas sebenar. Anda mesti mengupah broker untuk membeli emas untuk akaun persaraan anda dan penjaga untuk memastikannya selamat.

Pakar kewangan sering menasihatkan agar tidak memegang lebih daripada sebahagian kecil aset anda dalam emas sebagai peraturan umum dan peruntukan aset. Kerana ia berfungsi sebagai insurans, ia dianggap sebagai penasihat yang baik. Emas anda harus mengikut arah aliran sejarah dan peningkatan nilai, melindungi anda daripada kehilangan segala-galanya jika semua ekuiti anda yang lain musnah dalam bencana ekonomi. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ia tidak dapat dipastikan, jadi berhati-hati apabila membeli logam berharga ini.