Kongsi

8 Kos Pemilikan Rumah Yang Perlu Anda Ketahui

Adakah anda bercadang untuk membuat pembelian pertama anda sebagai pemilik rumah? Bagi kebanyakan rakyat Malaysia, membuat keputusan untuk membeli rumah adalah pilihan yang bijak. Memiliki rumah adalah lebih baik daripada menyewa atas beberapa sebab, tetapi ia juga boleh menjadi cara terbaik untuk mengumpul wang dari semasa ke semasa.

Broker hartanah sering menasihati bakal pembeli di pasaran perumahan di seluruh Malaysia bahawa membeli rumah adalah lebih berpatutan daripada menyewa kediaman yang setanding. Dan selalunya, bayaran pinjaman perumahan anda adalah kurang daripada jumlah yang anda perlu bayar untuk sewa. Mungkin terdapat perbelanjaan lain yang tidak dilaporkan sebagai tambahan kepada pembayaran pinjaman perumahan yang perlu anda ketahui. Sehubungan dengan ini, berikut ialah 8 potensi kos pendahuluan dan berterusan pemilikan rumah yang anda harus sediakan sebelum anda mula mencari rumah idaman.

pemilikan rumah

Bayaran gadai janji bulanan

Mulakan dengan perbelanjaan yang paling ketara. Anda mungkin memerlukan pinjaman daripada penyedia pinjaman perumahan untuk membuat pembelian rumah pertama anda. Oleh itu, anda akan dikehendaki membayar bayaran gadai janji setiap bulan melainkan anda membeli hartanah anda secara tunai. Baki prinsipal anda akan menerima sebahagian daripada pembayaran itu, dan sebahagian lagi akan digunakan untuk membayar insurans pemberi pinjaman anda.

Pemilik rumah baru juga perlu bersedia dari segi mental dan poket jika bank negara menaikkan kadar bunga atau OPR (Overnight Policy Rate). Ini biasanya bertujuan untuk mengawal inflasi yang mana biasanya akan menjejaskan peminjam dari golongan B40 atau M40.

Cukai ke atas hartanah

Anda akan dikehendaki membayar cukai hartanah atau cukai taksiran ke atas rumah anda setiap tahun. Lokasi rumah anda akan menentukan berapa banyak cukai hartanah anda perlu bayar. Di Ampang, cukai harta purata ke atas rumah berharga RM400,000 ialah lebih kurang RM740; di Melaka, ianya adalah lebih kurang RM300 secara purata. Jika anda mempunyai gadai janji, anda biasanya membayar cukai harta anda kepada majlis perbandaran pada setiap tahun. Jika anda lewat membayarnya, mungkin akan dikenakan penalti, dan lebih buruk adalah hartanah anda mungkin disita jika gagal membuat pembayaran.

Insurans pemilik rumah

Anda mungkin perlu memastikan polisi insurans pemilik rumah anda semasa jika anda mempunyai gadai janji ke atas hartanah anda. Walaupun anda membeli rumah anda secara tunai, adalah idea yang baik untuk memastikan insurans anda berkuat kuasa. Anda dilindungi oleh insurans pemilik rumah sekiranya berlaku bencana seperti kebakaran. Selain itu, yuran ini biasanya dibayar setiap tahun. Sebenarnya, campuran prinsip, faedah, cukai dan insurans yang kerap diperlukan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa beberapa perkara, seperti banjir, tidak selalunya dilindungi oleh perlindungan pemilik rumah standard. Pemberi pinjaman anda mungkin memerlukan anda mendapatkan polisi insurans banjir yang berasingan jika anda tinggal di kawasan yang terdedah kepada banjir, dan di beberapa kawasan yang dilanda taufan, insurans ribut angin juga merupakan polisi yang berasingan. Jika anda ingin mengetahui apa yang diharapkan dalam pasaran hartanah tempatan anda, bercakap dengan ejen insurans di kawasan anda tentang jenis insurans rumah wajib (dan pilihan).

Insurans pinjaman perumahan

Pemberi pinjaman anda mungkin akan meminta anda membeli insurans gadai janji persendirian jika anda meletakkan kurang daripada 20% apabila anda memohon gadai janji; kos ini akan ditambahkan pada bayaran gadai janji bulanan anda. Insurans gadai janji persendirian, atau PMI, ialah pilihan untuk peminjam gadai janji konvensional dan jenis gadai janji lain serta pinjaman FHA. Bergantung pada jenis gadai janji dan jumlah wang yang anda letakkan, yuran ini boleh berbeza-beza. Sebaik sahaja anda telah membayar balik pinjaman kepada nisbah pinjaman kepada nilai (LTV) 80%, anda boleh meminta insurans gadai janji anda dibatalkan.

Perbelanjaan penutup pemilikan rumah

Perbelanjaan lain yang boleh berbeza-beza bergantung pada rumah anda, lokasi anda dan beberapa faktor lain ialah kos penutupan. Perbelanjaan penutupan boleh menjadi lebih tinggi, terutamanya apabila ia berkaitan dengan kediaman berharga rendah, dan selalunya berkisar antara 1% hingga 3% daripada harga pembelian rumah.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Kos penutupan biasa termasuk yuran pemberi pinjaman anda untuk asal, pemprosesan dan pengunderaitan pinjaman, kos penilaian, insurans hak milik, yuran rakaman surat ikatan, yuran penyediaan dokumen dan yuran laporan kredit, untuk menamakan beberapa. Kos ini adalah tambahan kepada beberapa kos lain yang disebut (mata, prabayar).

Utiliti

Kebanyakan penyewa terbiasa membayar yuran bulanan termasuk untuk perkhidmatan seperti air dan elektrik. Walau bagaimanapun, apabila anda membeli rumah, anda akan mempunyai beberapa perbelanjaan bulanan baharu untuk utiliti. Kos pembetung dan kutipan sampah, serta air, yang biasa selalunya disertakan dengan pembayaran sewa rumah. Apabila terfikir untuk menjadi pemilik rumah, berhati-hati untuk membuat belanjawan untuk kos-kos ini.

Duti Setem ke atas Memorandum Pemindahan dan Perjanjian Pinjaman pemilikan rumah

Selepas SPA ditandatangani, penjual memindahkan pemilikan kepada pembeli melalui Memorandum Pemindahan, yang hanya terpakai untuk pemindahan harta yang hak milik individu telah dikeluarkan. Surat Ikatan Penyerahan Hak (DOA) akan dikeluarkan sebagai pindah milik sementara sekiranya hakmilik individu atau hak milik strata masih belum dikeluarkan dan harta tersebut masih dilindungi oleh hakmilik Induk pada masa perolehan.

MOT mempunyai yuran duti setem walaupun merupakan salah satu dokumen paling penting dalam prosedur pembelian hartanah. Sebaik sahaja surat ikatan telah dipindahkan daripada penjual kepada pembeli, duti setem perlu dibayar.

Penyelenggaraan

Perbelanjaan luar jangka terbesar yang perlu dirancang adalah yang ini. Dari masa ke masa, rumah anda akan memerlukan penyelenggaraan, yang, jika anda pernah menjadi penyewa, lazimnya adalah tugas tuan rumah. Kos yang berkaitan dengan penyelenggaraan rumah boleh terdiri daripada yang minimum seperti menukar penapis udara anda kepada yang penting seperti membaiki bumbung dan paip dirumah anda

Sebagai peraturan umum, anda boleh mengandaikan bahawa kos penyelenggaraan tahunan adalah sekitar 1% daripada nilai harta anda, atau RM2000 untuk rumah berharga RM200,000. Untuk hartanah yang lebih lama, variasi boleh menjadi jauh lebih besar dan boleh berbeza dengan ketara dari tahun ke tahun.

Kepada pemilik rumah kondo, perlu juga membayar kos untuk penyelenggaraan JMB atau pembentungan yang kebiasaannya mengikut saiz kaki persegi.

Semasa anda membuat belanjawan anda, ingat perbelanjaan ini

Ini adalah kuncinya. Apabila mencari hartanah, pembeli kali pertama sering melambungkan jangkaan tentang keupayaan kewangan mereka. Ini kebanyakannya disebabkan oleh fakta bahawa bakal pembeli rumah baru atau yang beli rumah kali pertama tidak mengetahui semua kos ini.

Intinya ialah anda boleh mengelakkan daripada terjebak dengan bil perumahan yang berlebihan sebelum terlambat dengan mempunyai anggaran realistik tentang jumlah yang anda perlu bayar untuk harta anda dan perbelanjaan yang disertakan.