Kongsi

Bagaimana untuk menentukan masa untuk bersara

Salah satu keputusan kerjaya yang paling sukar yang perlu dibuat oleh para pekerja ialah memutuskan bila masa yang sesuai untuk bersara. Pekerja kerap memperoleh pendapatan tertinggi mereka pada masa hampir bersara, jadi apabila bersara terlalu awal ia boleh memudaratkan tahap kewangan seseorang.

Anda boleh meningkatkan peluang anda untuk menyesuaikan diri dengan merancang dengan teliti proses perpindahan anda daripada dunia pekerjaan sepenuh masa kepada persaraan. Sebelum membuat keputusan, banyak faktor yang perlu diambil kira.

Pertimbangkan 5 faktor berikut sebelum membuat keputusan untuk bersara:

 • Kepuasan kerja
 • Keupayaan fizikal/mental untuk bekerja
 • Kestabilan kewangan
 • Perlindungan penjagaan kesihatan
 • Kepuasan hidup

bersara

Kepuasan kerja

Jangan kelirukan keperluan untuk bersara dengan keadaan pekerjaan yang tidak memuaskan. Pekerja lebih cenderung untuk menyegerakan persaraan jika kedudukan tidak sesuai dengan kebolehan, nilai dan minat mereka.

Jika anda bersara terlalu awal dan belum lagi mempunyai simpanan yang mencukupi, ia boleh memberi kesan kewangan yang besar. Jika anda berfikir untuk bersara lebih awal daripada yang anda jangkakan, pertimbangkan perkara berikut:

 • Adakah anda bersedia untuk meninggalkan pekerjaan semasa anda atau berhenti bekerja sepenuhnya?
 • Sekiranya tempat kerja anda bertambah baik, adakah anda masih merancang persaraan anda?
 • Adakah menukar kerjaya menjadikan anda lebih bahagia daripada bersara?

Jika anda tidak pasti, berbincang dengan penasihat kerjaya atau lihat prospek lain dalam industri anda. Anda mungkin mendapati bahawa bertukar kerjaya sekarang adalah pilihan yang lebih baik daripada bersara.

Anda juga mungkin mendapati bahawa ketidakpuasan hati terhadap pekerjaan lebih berkaitan dengan kesanggupan anda untuk berputus asa berbanding dengan pekerjaan itu sendiri. Jika ya, sudah tiba masanya untuk mula berfikir tentang bersara.

Keupayaan fizikal/mental untuk bekerja

Mungkin sukar untuk terus bekerja dalam beberapa sektor industri yang memerlukan penggunaan fizikal selepas usia tertentu, seperti pembinaan. Walaupun anda lebih suka untuk terus bekerja, tetapi anda boleh mengalami cabaran fizikal apabila melakukan kerja itu.

Anda mungkin mendapati diri anda terfikir untuk bersara lebih awal daripada yang anda mahukan jika anda mempunyai masalah kognitif atau jika keluarga anda mempunyai sejarah masalah kesihatan yang kronik.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Rujuk dengan doktor jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang keupayaan fizikal atau mental untuk menjalankan tugas anda. Mereka mungkin boleh memberi anda anggaran jangka masa untuk anda boleh jangkakan untuk terus bekerja.

Rancang lebih awal untuk wang dan penjagaan kesihatan semasa persaraan jika anda menjangkakan perlu bersara awal kerana masalah kesihatan atau keupayaan fizikal anda.

Kestabilan kewangan

Anda mungkin mahu kekal tidak bekerja sebaik sahaja anda bersara. Oleh itu, anda perlu mengumpul wang yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan harian. Jejaki perbelanjaan anda untuk memperoleh idea yang realistik tentang jumlah wang yang diperlukan untuk menyokong kualiti hidup yang anda inginkan. Penanda aras yang baik untuk diambil kira ialah:

 • Simpan sekurang-kurangnya lapan kali ganda gaji anda pada umur 60 tahun.
 • Simpan sekurang-kurangnya 10 kali ganda gaji anda pada umur 67 tahun.

Anda mungkin berada dalam kedudukan untuk bersara dengan selesa jika simpanan anda berada dalam julat itu. Lebih mudah untuk anda menjangkakan bahawa anda memerlukan 80% dari gaji terakhir yang anda terima untuk perbelanjaan setiap bulan.

Jika anda sudah berkahwin, anda dan pasangan anda mesti membuat keputusan mengenai perkara kewangan seperti:

 • jika bayaran pencen akan dibuat secara sekali gus, dalam kehidupan tunggal, atau dalam kehidupan bersama
 • Sama ada anda dan pasangan akan bersara pada masa yang sama atau tidak
 • Bila anda perlu mengeluarkan wang simpanan KWSP

Anda perlu menjejaki perbelanjaan semasa anda di samping mengaudit sebarang perubahan selepas bersara. Contohnya, anda mungkin membelanjakan lebih banyak wang untuk percutian, hiburan, makan di luar, hobi dan penjagaan kesihatan jika anda berhenti membeli untuk pakaian kerja atau perbelanjaan pengangkutan.

Penjagaan kesihatan

Keperluan anda untuk penjagaan kesihatan akhirnya akan meningkat semasa bersara, tidak kira betapa sihatnya anda apabila anda berhenti bekerja. Salah satu aspek terpenting dalam perancangan persaraan ialah belanjawan untuk perbelanjaan perubatan anda.

Perbelanjaan penjagaan kesihatan biasanya membentuk jumlah terbesar belanjawan golongan pesara. Pasangan biasa yang berusia 65 tahun akan memerlukan hampir RM300,000 untuk menampung perbelanjaan perubatan semasa bersara, tidak termasuk penjagaan jangka panjang.

Satu daripada lima orang berumur 65 tahun hari ini mungkin memerlukan penjagaan jangka panjang atau bantuan sokongan hidup selama lebih daripada lima tahun. Fikirkan tentang membeli insurans penjagaan jangka panjang, yang boleh membantu dengan perbelanjaan ini.

Fikirkan tentang kemungkinan anda untuk perlindungan insurans kesihatan dan ketahui perbelanjaan jika anda tidak layak untuk Peka B40 atau MySalam. Berunding dengan wakil sumber manusia dari tempat kerja semasa supaya anda dimaklumkan sepenuhnya tentang sebarang manfaat kesihatan selepas persaraan yang disediakan.

Selepas anda bersara dan layak untuk bantuan kerajaan itu, ia mungkin tidak menampung semua kos perubatan anda. Purata kos perbelanjaan tahunan pesara untuk penjagaan kesihatan berjumlah kira-kira 14%. Pastikan anda mempunyai strategi untuk membayar:

 • Premium insurans kesihatan
 • Penjagaan pencegahan tetap
 • Ubat
 • Pembedahan dan prosedur lain
 • Penjagaan jangka panjang atau bantuan kejururawatan

Inilah sebabnya mengapa takaful atau perlindungan insurans sangat penting.

Kepuasan hidup

Anda perlu memikirkan kesan emosi dan peribadi apabila bersara sebagai tambahan kepada isu yang sedia ada. Sesetengah pesara mengalami kekurangan hala tuju, kebosanan, dan kehilangan kepuasan hidup manakala yang lain menghargai peluang untuk melancong, berjumpa saudara-mara, dan meneruskan hobi apabila mereka berhenti bekerja.

Pertimbangkan untuk menjalankan sedikit ujian untuk memastikan anda bersedia untuk bersara, seperti:

 • meneroka beberapa aktiviti atau hobi yang anda inginkan
 • bekerja sebagai perunding sambilan
 • menjadi sukarelawan

Ramai pesara juga bermula dengan persaraan “sementara”, di mana mereka mengurangkan pekerjaan sepenuh masa mereka tetapi mengekalkan beberapa pekerjaan sambilan. Bercakap dengan pengurus anda tentang mengurangkan waktu kerja anda jika anda perlu menjana wang.

Anda boleh bersara dengan mengurangkan kerja beberapa jam pada satu masa tanpa membuat sebarang pelarasan drastik pada gaya hidup atau kewangan anda. Selain itu, tempat anda bekerja sekarang mungkin berfikir tentang mengupah anda sebagai perunding atau dalam kedudukan yang berbeza.

Kesimpulan

 • Jika anda bersara terlalu awal dan tidak layak untuk bantuan kesihatan kerajaan, ia boleh memberi kesan kewangan yang besar.
 • Rancang untuk menyimpan sekurang-kurangnya sepuluh kali ganda gaji anda pada masa anda berumur 67 tahun, atau sekurang-kurangnya lapan kali ganda gaji anda pada masa anda berumur 60 tahun.
 • Rancang lebih awal untuk perbelanjaan perubatan; pasangan berusia 65 tahun secara purata akan memerlukan hampir RM300,000  untuk menampung perbelanjaan perubatan semasa bersara.
 • Ramai pesara bermula dengan persaraan sementara atau “mini”, apabila mereka mengurangkan pekerjaan sepenuh masa mereka tetapi tidak meninggalkan pekerjaan itu sepenuhnya.