Kongsi

Bersara dengan RM1 juta

Matlamat kewangan nombor satu untuk ramai orang ialah menyimpan RM 1 juta pada waktu mereka bersara. Pakar ekonomi telah lama menasihati untuk menggunakan nombor bulat yang cantik ini. Walaupun pesara biasa tidak mempunyai wang yang hampir sama, menyimpan wang sebanyak itu adalah boleh dilaksanakan dan tidak memerlukan pendapatan enam angka.

bersara dengan rm 1 juta

Berikut ialah keperluan simpanan bulanan untuk persaraan RM1 juta

Untuk bersara dengan RM1 juta, terdapat dua perkara mudah untuk dilakukan. Langkah pertama ialah mencarum ke akaun persaraan anda setiap bulan. Selain itu, anda mesti melabur wang itu untuk pertumbuhan masa hadapan. Anda boleh mengumpul kekayaan dengan lebih cepat jika anda menganggap bahawa dalam tempoh 50 tahun yang lalu, purata pulangan dari pasaran saham  adalah dianggarkan 10% setiap tahun.

Berapa banyak wang yang perlu anda peruntukkan setiap bulan? Umur anda mempunyai kesan besar terhadap perkara ini kerana golongan muda mempunyai lebih banyak masa untuk wang mereka berkembang. Pertimbangkan senario di mana anda ingin bersara pada usia 65 tahun dan memperoleh 10% setiap tahun daripada pelaburan. Bergantung pada umur anda, anda perlu menyimpan jumlah berikut setiap bulan:

  • Jika anda mula menyimpan pada umur 20 tahun, anda mesti mengetepikan RM116 sebulan.
  • Jika anda bermula pada umur 30 tahun, anda mesti mengetepikan RM307 setiap bulan.
  • Jika anda bermula pada umur 40 tahun, anda mesti mengetepikan RM847 setiap bulan.
  • Jika anda bermula pada usia 50 tahun, anda mesti mengetepikan RM2,623 setiap bulan.

Seperti yang anda lihat, jika anda bermula awal, menyimpan RM1 juta untuk persaraan tidak memerlukan perbelanjaan yang banyak setiap bulan. Malah orang yang berumur 30-an boleh menguruskan sedikit lebih daripada RM300 setiap bulan. Menunggu sehingga umur 40-an dan 50-an adalah menjadi lebih sukar.

Bagaimana untuk memulakan dana persaraan

Konsep utama simpanan persaraan adalah mudah: masukkan dana ke dalam akaun persaraan setiap bulan dan buat pelaburan dengannya. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil beberapa langkah untuk mempercepatkan kemajuan anda ke arah RM 1 juta.

Jika anda bekerja, ketahui sama ada tempat pekerjaan anda mempunyai kumpulan wang simpanan pekerja. Ramai majikan akan memadankan caruman anda sehingga tahap tertentu dengan pelan persaraan seperti KWSP. Sebagai contoh, sehingga 12% daripada gaji anda mesti disumbangkan oleh majikan anda. Ini adalah kaedah yang hebat untuk meningkatkan simpanan persaraan anda tanpa perlu membuat simpanan yang lebih besar.

Caruman kepada KWSP juga ditangguhkan cukai. Anda hanya membayar cukai ke atas pengeluaran sebelum tempoh yang dibenarkan dan tidak membayar cukai ke atas pendapatan itu.

Adakah anda memerlukan RM1 juta untuk bersara?

Satu juta ringgit dalam simpanan mungkin kelihatan lebih daripada cukup untuk persaraan yang menyenangkan. Bergantung pada jumlah yang anda rancang untuk dibelanjakan, ia nampak seperti memungkinkan.

Peraturan 4% ialah satu kaedah untuk mengira jumlah yang anda perlukan untuk persaraan. Peraturan ini menyatakan bahawa pesara boleh mengeluarkan 4% daripada simpanan persaraan mereka setiap tahun selama 30 tahun tanpa kehabisan wang. Jika anda mempunyai RM1 juta, anda boleh mengeluarkan RM40,000 setahun. Ini dengan mengambil kira kepada pulangan dividen KWSP tahun itu melebihi 4%.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Ingat bahawa anda mungkin memerlukan lebih banyak wang untuk persaraan daripada yang anda jangkakan. Bagi pesara, kos penjagaan kesihatan khususnya selalunya besar. Selain itu, adalah penting untuk mengambil kira inflasi jika persaraan masih jauh. Dalam 30 tahun, pendapatan tahunan RM40,000 jauh lebih rendah nilainya daripada hari ini. Inflasi akan memaksa Generasi Z dan milenium memerlukan RM3 juta dalam simpanan persaraan, menurut penyelidikan Wealthcare Financial baru-baru ini.

Tiada matlamat kewangan sejagat kerana keperluan kewangan setiap orang adalah unik. Jika anda tidak bercadang untuk membelanjakan banyak wang semasa bersara, anda mungkin boleh menetapkan dengan RM 1 juta. Walau bagaimanapun, anda juga harus cuba menyimpan seberapa banyak yang anda boleh kerana tidak ada salahnya untuk mempunyai wang tambahan dalam akaun persaraan anda.