Kongsi

Apa itu kemelesetan ekonomi

Kemerosotan yang ketara, meluas dan berlarutan dalam aktiviti ekonomi dirujuk sebagai kemelesetan. Walaupun pengiraan yang lebih rumit sering digunakan, peraturan umum ialah dua suku berturut-turut pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) negatif menunjukkan kemelesetan.

Biro Penyelidikan Ekonomi Kebangsaan (NBER) menggunakan pendekatan yang lebih komprehensif untuk mengukur kegawatan berbanding dua perempat ukuran KDNK negatif yang lebih mudah (walaupun kurang dipercayai) dengan mengambil kira senarai gaji bukan ladang, pengeluaran perindustrian dan jualan runcit, antara petunjuk lain.

Walau bagaimanapun, “tiada peraturan yang ditetapkan mengenai ukuran yang memberikan maklumat kepada proses atau bagaimana ia ditimbang dalam keputusan kami,” menurut NBER.

Menurut definisi NBER, kemerosotan mestilah ketara, meluas dan berpanjangan, walaupun sebutan ini dibuat selepas fakta kerana tiada cara yang boleh dipercayai untuk berbuat demikian.

kemelesetan ekonomi

Menyedari kemelesetan ekonomi

Walaupun kemelesetan masih kerap berlaku, kebanyakan ekonomi telah berkembang secara konsisten sejak Revolusi Perindustrian dengan beberapa pengecualian. Menurut Tabung Kewangan Antarabangsa, terdapat 122 kegawatan antara tahun 1960 dan 2007 yang hampir 10% daripada masa itu menjejaskan 21 ekonomi maju (IMF).

Kemelesetan ekonomi kini kurang kerap dan bertahan untuk jangka masa yang lebih singkat.

Pengurangan berkaitan kegawatan dalam pengeluaran ekonomi dan pekerjaan mungkin tidak terkawal. Sebagai contoh, permintaan pengguna yang semakin berkurangan mungkin memaksa perniagaan untuk memberhentikan pekerja, yang mungkin memberi kesan kepada kuasa beli pengguna dan akhirnya melemahkan permintaan pengguna.

Serupa dengan ini, kesan kekayaan boleh dibalikkan oleh pasaran beruang yang kerap mengikuti kemelesetan, menjadikan orang ramai tiba-tiba kurang kaya dan mengurangkan perbelanjaan.

Kerajaan di seluruh dunia telah melaksanakan langkah fiskal dan monetari sejak Kemelesetan Besar untuk menghentikan kegawatan biasa daripada menjadi lebih teruk.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Beberapa elemen penstabil ini terbina dalam, seperti insurans pengangguran, yang meletakkan wang di tangan pekerja yang menganggur. Strategi lain, seperti menurunkan kadar faedah untuk menggalakkan pelaburan, memanggil tindakan yang lebih khusus.

Biasanya, kemelesetan hanya dikenal pasti dengan betul selepas ia berakhir. Apabila kegawatan berada pada tahap paling teruk, pelabur, ahli ekonomi dan pekerja mungkin mempunyai pengalaman yang sangat berbeza.

Pelabur mungkin percaya kegawatan telah bermula apabila kerugian pelaburan meningkat dan pendapatan syarikat berkurangan, walaupun penunjuk kegawatan lain, perbelanjaan pengguna dan pengangguran seperti itu, kekal positif. Pasaran ekuiti kerap merosot sebelum kemelesetan ekonomi.

Sebaliknya, pekerja mungkin percaya bahawa kegawatan masih berlaku walaupun selepas ekonomi telah pulih kerana kadar pengangguran kerap kekal tinggi selama bertahun-tahun selepas ekonomi mencapai tahap terendah.

Apakah Tanda-tanda Kemelesetan Ekonomi?

Walaupun tidak ada satu faktor pun yang boleh dipercayai untuk meramalkan kemelesetan dengan pasti, keluk hasil terbalik telah berlaku sebelum setiap satu daripada 10 kemelesetan A.S. sejak 1955, walaupun tidak selalu.

Hasil jangka pendek adalah lebih rendah daripada hasil jangka panjang apabila keluk hasil adalah tetap. Disebabkan peningkatan risiko tempoh dalam hutang jangka panjang, ini berlaku. Bon 10 tahun, sebagai contoh, sering menghasilkan lebih daripada bon 2 tahun kerana pelabur mengambil peluang bahawa inflasi atau kadar faedah akan meningkat pada masa hadapan dan menyusut nilai bon sebelum ia boleh ditebus. Dalam keadaan ini, keluk hasil menaik terhasil daripada hasil meningkat mengikut masa.

Jika hasil pada bon bertarikh lebih lama jatuh manakala hasil pada bon jangka pendek meningkat, keluk hasil terbalik. Ekonomi mungkin memasuki kemelesetan akibat kenaikan kadar faedah jangka pendek. Oleh kerana peniaga menjangkakan kelemahan ekonomi jangka pendek akhirnya mengakibatkan pengurangan kadar faedah, hasil pada bon jangka panjang jatuh di bawah daripada bon jangka pendek.

Untuk meramalkan kemelesetan, pelabur boleh mempertimbangkan pelbagai tanda utama. Ini termasuk Petunjuk Peneraju Komposit OECD, Indeks Ekonomi Peneraju Lembaga Persidangan dan Indeks Pengurus Pembelian ISM.

Mengapa kemelesetan ekonomi berlaku?

Untuk memahami sebab dan bagaimana ekonomi memasuki kemelesetan, banyak teori ekonomi telah dicadangkan. Teori-teori ini boleh dibahagikan secara meluas kepada tiga kategori: kewangan, psikologi, dan/atau ekonomi.

Sesetengah ahli ekonomi meletakkan yang paling penting pada perubahan ekonomi, termasuk perubahan struktur dalam industri. Sebagai contoh, kenaikan harga minyak yang mendadak dan berpanjangan boleh menaikkan harga di seluruh ekonomi, mencetuskan kegawatan.

Menurut beberapa kepercayaan, isu ekonomi mencetuskan kegawatan. Teori-teori ini menekankan bagaimana kredit berkembang dan pengumpulan risiko kewangan berlaku semasa tempoh ekonomi yang makmur, bagaimana kredit dan bekalan wang berkontrak apabila kegawatan bermula, atau kedua-duanya. Satu pandangan sedemikian ialah monetarisme, yang berpendapat bahawa kemelesetan ekonomi disebabkan oleh pengembangan bekalan wang yang tidak mencukupi.

Hutang Pengguna Terus Meningkat

Penjelasan lain mengapa kemelesetan berlaku dan terakhir berpusat pada elemen psikologi seperti keghairahan yang berlebihan semasa ledakan ekonomi dan pesimisme yang melampau semasa kegawatan. Ekonomi Keynesian prihatin dengan aspek ekonomi dan psikologi yang mungkin memperdalam dan memanjangkan kegawatan. Hyman Minsky, seorang ahli ekonomi, menggabungkan kedua-duanya untuk membangunkan idea “Momen Minsky,” yang menerangkan bagaimana euforia pasaran lembu boleh menggalakkan spekulasi melulu.

Kemerosotan dan Kemelesetan

NBER menganggarkan bahawa Amerika Syarikat telah melalui 34 kegawatan secara keseluruhan sejak 1854, tetapi hanya lima sejak 1980.

Kemelesetan dua kali ganda pada awal 1980-an dan krisis kewangan global 2008 membawa kepada kemerosotan yang jauh lebih teruk daripada Kemelesetan Besar atau kemelesetan 1937–1938.

Menurut IMF, kegawatan sederhana boleh mengetuk ekonomi kembali 2% manakala yang teruk boleh mengetuk ekonomi 5%. Walaupun tiada formula yang dipersetujui untuk menentukan satu, kemurungan adalah kegawatan yang teruk dan berlarutan.

Keluaran ekonomi A.S. menurun sebanyak 33%, ekuiti jatuh sebanyak 80%, dan kadar pengangguran meningkat kepada 25% semasa Kemelesetan Besar.

KDNK benar merosot 10% semasa kegawatan 1937–1938, manakala pengangguran meningkat kepada 20%.

Kemelesetan ekonomi baru-baru ini

Kejutan ekonomi yang menyebabkan kemelesetan adalah pandemik COVID-19 2020 dan langkah kesihatan awam diambil untuk menghentikannya. Walaupun hanya bertahan selama dua bulan, kelembapan ekonomi berkaitan pandemik COVID-19 pada tahun 2020 adalah sangat teruk dan meluas sehingga NBER mengklasifikasikannya sebagai kegawatan.

Memandangkan beberapa petunjuk ekonomi menunjukkan kegawatan pada tahun 2022, manakala yang lain tidak, ramai ahli ekonomi mempertikaikan sama ada ekonomi A.S. berada dalam satu atau tidak.

Dalam laporan yang diterbitkan pada Oktober 2022, penganalisis di firma penasihat pelaburan Raymond James berpendapat bahawa ekonomi AS tidak berada dalam kegawatan. Penasihat kewangan itu berpendapat bahawa walaupun ekonomi menyaksikan pertumbuhan negatif dua suku berturut-turut, ia tidak memenuhi kriteria teknikal untuk kegawatan dan pelbagai petunjuk ekonomi yang menggalakkan lain menyangkal dakwaan ini.

Ia bermula dengan menunjukkan bahawa guna tenaga meningkat walaupun terdapat penurunan dalam KDNK. Kertas itu juga menyatakan bahawa walaupun pendapatan boleh guna peribadi sebenar menurun pada tahun 2022, sebahagian besar pengurangan itu disebabkan oleh berakhirnya program bantuan COVID-19, dan pendapatan peribadi tanpa pembayaran ini terus meningkat.

Menurut data daripada Federal Reserve Bank of St. Louis setakat akhir Oktober 2022, ekonomi A.S. tidak mengalami kemelesetan, menurut indeks NBER utama.

Dalam kemelesetan ekonomi, apa yang berlaku?

Dalam kemelesetan, pengeluaran ekonomi, pekerjaan, dan perbelanjaan pengguna semuanya menurun. Memandangkan bank pusat menurunkan kadar untuk menyokong ekonomi (seperti Bank Rizab Persekutuan A.S.), kadar faedah juga berkemungkinan menurun. Apabila hasil cukai jatuh dan perbelanjaan untuk program sosial seperti insurans pengangguran dan lain-lain meningkat, ketidakseimbangan belanjawan kerajaan semakin meluas.

Berapa Lama Kemelesetan Berlaku

Walaupun enam kegawatan sejak 1980 purata kurang daripada 10 bulan, purata kemelesetan A.S. dari 1857 berlangsung selama 17 bulan.

Kesimpulannya

Kemerosotan yang ketara, meluas dan berlarutan dalam aktiviti ekonomi dirujuk sebagai kemelesetan. Walaupun secara umum diterima bahawa dua suku berturut-turut pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) negatif menunjukkan kegawatan, ramai orang menggunakan metrik yang lebih canggih untuk menentukan sama ada ekonomi berada dalam kemelesetan.

Satu aspek penting dalam kemelesetan ialah pengangguran. Syarikat memerlukan lebih sedikit pekerja jika permintaan untuk barangan dan perkhidmatan menurun, dan mereka mungkin memecat pekerja untuk mengurangkan perbelanjaan. Pekerja yang diberhentikan mesti mengurangkan perbelanjaan mereka sendiri, yang mengurangkan permintaan dan meningkatkan kemungkinan pemberhentian tambahan.

Kerajaan di seluruh dunia telah melaksanakan langkah fiskal dan monetari sejak Kemelesetan Besar untuk menghentikan kegawatan biasa daripada menjadi lebih teruk.

Ada yang automatik, seperti insurans pengangguran, yang membantu orang yang kehilangan pekerjaan dengan memasukkan wang ke dalam poket mereka. Beberapa pendekatan lain, seperti menurunkan kadar faedah untuk menggalakkan pelaburan, memerlukan tindakan tertentu.

Kemelesetan ekonomi kini kurang kerap dan bertahan untuk jangka masa yang lebih singkat.

Tiada faktor tunggal yang boleh dipercayai untuk meramalkan kegawatan dengan pasti, tetapi keluk hasil terbalik telah berlaku sebelum setiap satu daripada 10 kemelesetan A.S. yang telah berlaku sejak 1955.

Pengajaran

  • Penurunan ketara, meresap dan berpanjangan dalam aktiviti ekonomi dirujuk sebagai kemelesetan.
  • Daripada kemuncak pengembangan sebelumnya hingga ke titik rendah kegawatan, ahli ekonomi mengira tempoh kemelesetan.
  • Kegawatan mungkin hanya bertahan beberapa bulan, tetapi ia boleh mengambil masa bertahun-tahun untuk ekonomi bangkit semula dan mencapai kemuncak sebelumnya.
  • 10 kegawatan terakhir semuanya telah diramalkan oleh keluk hasil terbalik, namun beberapa kemelesetan itu tidak pernah berlaku.
  • Ramai orang mungkin menganggap fasa awal kemunculan semula sebagai kegawatan yang berterusan kerana pengangguran kerap berterusan pada tahap yang tinggi jauh ke dalam pemulihan ekonomi.
  • Negara mengamalkan dasar monetari dan fiskal untuk mengurangkan kemungkinan kegawatan.