Kongsi

Inflasi: Apakah ia sebenarnya?

Apabila harga barang dan perkhidmatan dalam ekonomi sering meningkat dari semasa ke semasa sambil wang kehilangan nilai, ini dirujuk sebagai inflasi.

Inflasi: Definisi dan Contoh

Peningkatan yang berpanjangan dalam harga purata barangan dan perkhidmatan merentas ekonomi dirujuk sebagai inflasi. Ia mencerminkan penurunan dalam kuasa beli mata wang yang digunakan dalam ekonomi. Akibatnya, membeli jumlah produk dan perkhidmatan yang sama memerlukan lebih banyak unit mata wang. Kuasa beli anda berkurangan, sama ada untuk membayar sewa, membeli roti, ubat gigi atau penjagaan kesihatan.

Apabila harga barang dan perkhidmatan meningkat lebih cepat daripada pendapatan gaji, inflasi mengakibatkan penurunan kuasa beli. Ini menjadikan orang ramai membelanjakan lebih banyak  duit untuk membeli keperluan asas, yang mungkin meletakkan pengguna biasa dalam keadaan kewangan yang sempit. Ia juga boleh mengurangkan perbelanjaan mengikut belanjawan dan budget bulanan. Contohnya, jika anda ingin membeli sesuatu yang boleh dibeli dengan harga RM100 pada Mac 2021, anda perlu membayar RM106.80 pada Mac 2022 untuk barang atau perkhidmatan yang sama.

inflasi ringgit malaysia

Kerana ia mengurangkan nilai pendapatan yang anda perolehi, inflasi juga boleh menjadi penyebab buruk bagi simpanan anda.

Apa yang Menyebabkan Inflasi?

Ramai orang mengaitkan inflasi dengan peningkatan kos beberapa item atau perkhidmatan penting tertentu, seperti minyak, atau sektor tertentu, seperti hartanah. Walau bagaimanapun, inflasi hanya berlaku apabila tahap harga umum bagi barangan dan perkhidmatan semakin meningkat. Peningkatan itu dipercayai hasil daripada dua kuasa utama: inflasi tolakan kos dan inflasi tarikan permintaan.

Inflasi tarikan permintaan berlaku apabila keperluan ekonomi terhadap barangan dan perkhidmatan melebihi kapasitinya untuk membekalkannya. Inflasi disebabkan oleh tekanan menaik yang disebabkan oleh kekurangan bekalan ini daripada harga. Contohnya, pengguna masih sanggup untuk membayar RM100 hingga RM150 untuk sebiji buah durian musang king.

Inflasi tolakan kos berlaku apabila kos produk dan perkhidmatan input meningkat, memacu kos barangan dan perkhidmatan keluaran. Petroleum ialah item input penting yang kerap mengalami kenaikan harga dan pengurangan bekalan semasa krisis minyak. Inflasi berpunca daripada peningkatan tekanan ke atas barang akhir dan harga perkhidmatan yang disebabkan oleh kenaikan kos petroleum.

Inflasi mungkin menyebabkan sesetengah pelabur kehilangan wang juga. Untuk mengekalkan kadar inflasi yang dikehendaki, bank pusat negara kerap mengubah suai kadar faedah jangka pendek. Apabila berhadapan dengan inflasi yang semakin meningkat, Rizab Persekutuan kerap meningkatkan “kadar dana persekutuan,” yang merupakan kadar faedah jangka pendek. Biasanya, langkah ini menyebabkan harga instrumen kadar tetap, seperti bon kadar tetap, menurun. Apabila dividen Amanah Saham Bumiputera (ASB) pada tahun 2022 diumumkan rendah, ramai yang mengeluh dan kecewa.

Portfolio pelaburan bon mungkin menyaksikan penurunan dalam nilai pasaran akibat hubungan songsang antara kadar faedah dan harga bon.

Kelebihan Inflasi

Tidak semua inflasi adalah negatif dan buruk. Apabila ia bertepatan dengan kenaikan gaji, peminjam akan mendapat manfaat. Dalam keadaan ini, mereka boleh membayar hutang dengan wang yang telah menurun nilainya.

Dalam keadaan inflasi yang tidak bertepatan dengan kenaikan gaji, pemberi pinjaman seperti pihak bank boleh mendapat keuntungan dengan mengorbankan peminjam. Pelanggan sering berada di bawah tekanan yang kuat untuk meminjam wang untuk membeli keperluan dalam keadaan ini. Potensi pendapatan pemberi pinjaman meningkat dengan cara ini. Mereka juga sering mendapat keuntungan daripada tekanan kadar faedah yang timbul daripada peningkatan permintaan untuk wang yang boleh dipinjamkan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Inflasi tidak terjadi hanya kerana kenaikan harga barang atau perkhidmatan tertentu. Hanya kenaikan harga yang menyeluruh bagi barangan dan perkhidmatan di seluruh sektor ekonomi yang layak dipanggil sebagai inflasi.

Pengiraan Inflasi

Biasanya, perubahan dalam indeks harga digunakan untuk mengira kadar inflasi. Indeks harga yang paling banyak digunakan di Malaysia ialah Indeks Harga Pengguna (CPI). Ia ialah ukuran perubahan biasa dalam harga dari semasa ke semasa untuk kumpulan biasa produk dan perkhidmatan pengguna yang dipanggil “bakul pasaran.”

Harga bakul pasaran dalam tahun tertentu dibahagikan dengan harga bakul yang sama dalam tahun asas untuk menentukan CPI. Dengan mengira peratusan perubahan dalam CPI dari satu masa ke masa yang lain, anda boleh menentukan kadar inflasi. Indeks Harga Pengguna untuk Semua Pengguna Bandar (CPI-U) meningkat 6.8% sepanjang tempoh 12 bulan antara November 2020 dan November 2021, yang merupakan kadar pertumbuhan tertinggi sejak tempoh berakhir pada Jun 1982.

Deflasi berbanding Inflasi

INFLASIDEFLASI
Ditandai dengan peningkatan keseluruhan dalam kos produk dan perkhidmatanDitandakan dengan penurunan yang meluas dalam kos produk dan perkhidmatan
Inflasi yang disebabkan oleh tolakan kos atau tarikan permintaanDisebabkan oleh pengurangan dalam saiz ekonomi, ketersediaan kredit atau wang, atau kedua-duanya
Penurunan keupayaan untuk membeliMeningkatkan keupayaan untuk membeli

Berbeza dengan inflasi, yang dicirikan oleh kenaikan keseluruhan dalam kos barangan dan perkhidmatan dan penurunan dalam kuasa beli wang, deflasi dicirikan oleh kejatuhan keseluruhan dalam kos barangan dan perkhidmatan dan keuntungan dalam kuasa beli. wang. Apabila peratusan perubahan dalam IHP dari satu tempoh ke tempoh yang lain adalah negatif, anda mendapat deflasi. Inflasi beroperasi dengan cara yang bertentangan.

Inflasi tarikan permintaan atau inflasi tolakan kos adalah dua punca utama inflasi. Penguncupan ekonomi, wang atau bekalan kredit adalah punca utama deflasi.

Berbeza dengan inflasi, yang sering menghalang orang ramai daripada membeli sebanyak itu jika gaji mereka tidak seiring dengan harga, pengguna mungkin boleh membeli lebih banyak dengan satu unit mata wang sebagai hasilnya.

Inflasi dan deflasi kedua-duanya mempunyai kelemahan untuk pengguna dan ekonomi. Ia sering dikaitkan dengan penurunan permintaan untuk barangan dan perkhidmatan, yang mungkin memaksa perniagaan membuat keputusan mengurangkan kos yang boleh meningkatkan kadar pengangguran.