Kongsi

e-wallet atau e-dompet

Apabila anda menggunakan ewallet, anda boleh menggunakan pembayaran tanpa sentuh di kedai, dalam talian atau pada aplikasi telefon pintar, jam pintar, sementara maklumat bank dan kad kredit anda disimpan serta dilindungi.

Contoh dan Definisi Dompet Digital

Apabila menggunakan dompet digital, anda boleh menggunakan pembayaran tanpa sentuh di kedai, dalam talian atau dalam aplikasi, sementara maklumat bank dan kad kredit anda disimpan dan dilindungi. Anda tidak perlu meleret kad kredit anda atau memasukkan butiran kad kredit anda semasa menggunakan dompet digital.

Pada telefon pintar berjenama Apple, Apple Pay ialah sejenis dompet digital. Sebaik sahaja anda telah menyimpan butiran kad anda dalam Apple Pay, anda boleh menggunakan iPhone atau Apple Watch anda untuk membuat pembayaran secara peribadi selagi penjual mempunyai perkakasan yang diperlukan. Jika anda melihat logo Apple Pay, anda juga boleh menggunakan aplikasi atau laman web untuk membuat pembelian.

ewallet

Bagaimana Dompet Digital atau ewallet Beroperasi?

Oleh kerana anda tidak perlu mengeluarkan kad pembayaran atau kad kredit anda untuk transaksi dalam talian, secara bersemuka atau ke ATM, dompet digital membolehkan anda menyelesaikan transaksi dengan lebih cepat. Sesetengah e-dompet membolehkan anda menyimpan pas masuk syarikat penerbangan, tiket pawagam, diskaun, kad ganjaran, kad ID dan juga kunci kereta sebagai tambahan kepada kaedah pembayaran pilihan anda. Bergantung pada tempat anda berada, pas atau tiket tertentu dalam dompet digital anda mungkin mudah diakses. Secara bergantian, anda boleh mencari pas yang berkaitan dalam dompet digital anda dan mengimbasnya.

Pihak penjual tidak akan melihat nombor akaun lengkap anda apabila membuat pembelian atau transaksi kerana maklumat akaun sebenar anda tidak disimpan pada telefon pintar.

Pegang telefon atau jam pintar anda dekat dengan pembaca kad kredit dengan teknologi tanpa sentuh untuk membuat pembelian secara bersemuka. Menggunakan frekuensi radio, peranti anda dan terminal pembayaran berkomunikasi menggunakan data yang telah ditukar serta disulitkan.

Antara ewallet yang popular adalah:

 • Apple Pay
 • Google Pay
 • PayPal
 • Samsung Pay
 • Touch ‘n Go (Malaysia)
 • Boost (Malaysia)
 • Maybank MAE (Malaysia)
 • Grabpay
 • BigPay

Pilihan lain daripada Dompet Digital

Terdapat kemungkinan lain jika menggunakan dompet digital tidak menarik minat anda.

Kad Tanpa Sentuhan

Dengan menghala kad anda pada pengimbas tanpa sentuh dan bukannya menggunakan leretan kad kredit, anda boleh membuat transaksi secara bersemuka dengan kad kredit dan debit yang mempunyai teknologi tanpa sentuh terbina di dalamnya. Tiada persediaan tambahan yang diperlukan.

Simbol tanpa sentuh, yang terdiri daripada empat garisan melengkung dan telah menjadi piawaian standard untuk keupayaan tanpa sentuh, akan memberitahu anda jika kad itu boleh digunakan untuk pembayaran tanpa sentuh. Jika anda tidak pasti sama ada kad yanf anda miliki boleh digunakan untuk pembayaran tanpa sentuh, semak dengan bank atau pembekal kad kredit anda.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Aplikasi Peruncit

Anda boleh memesan dan membayar melalui aplikasi menggunakan baki kad hadiah yang dimuatkan atau kad kredit atau debit yang dipautkan menggunakan ciri dompet yang tersedia pada banyak aplikasi pintar dari kedai dan restoran. Memandangkan ia hanya tersedia di sebuah restoran atau kedai, aplikasi khusus ini kurang boleh disesuaikan berbanding dompet digital atau kad tanpa sentuh. Majoriti aplikasi disepadukan dengan program kesetiaan syarikat, membolehkan anda menerima mata ganjaran yang mungkin anda gunakan untuk pembelian masa hadapan. Contoh aplikasi ini ialah starbucks.

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan dompet digital?

Banyak telefon pintar telah memasang dompet digital yang hanya perlu diaktifkan dan dikonfigurasikan. Sebagai contoh, Apple Pay telah di prapasang pada iPhone. Anda boleh melawati “app store” untuk memuat turun dompet pilihan jika telefon anda belum mempunyainya.

Langkah seterusnya ialah melancarkan aplikasi ewallet, cari pilihan untuk “menambah kad baharu,” dan kemudian ikut arahan pada skrin untuk berbuat demikian. Pengeluar kad anda boleh menghantar SMS atau e-mel kepada anda untuk mengesahkan bahawa anda menambah kad pada dompet digital. Anda boleh menggunakan dompet digital anda sebaik sahaja pihak bank telah mengesahkan kad kredit tersebut.

Dompet digital boleh menyimpan antara lapan hingga dua belas kad, bergantung pada peranti anda. Dompet digital mungkin tidak serasi dengan semua jenis kad pembayaran.

Anda boleh melaraskan tetapan keselamatan pada peranti anda untuk menghentikan dompet anda daripada digunakan tanpa kebenaran. Bergantung pada dompet dan peranti, anda mungkin memerlukan imbasan cap jari, imbasan iris, PIN atau kata laluan untuk meningkat taraf keselamatan.

Kesimpulan

 • ewallet ialah sejenis sistem pembayaran yang menjejaki tiket atau pembayaran pada telefon pintar atau alat lain.
 • Dengan memegang telefon anda atau menonton dekat dengan terminal pembayaran yang serasi, anda boleh melakukan pembayaran tanpa sentuh menggunakan dompet digital.
 • Anda boleh menyimpan dan mendapatkan tiket atau bukti kelayakan menaiki pesawat dengan mudah menggunakan beberapa dompet digital.
 • Terdapat alternatif untuk menggunakan dompet digital, seperti kad kredit dan debit tanpa sentuh atau aplikasi telefon pintar jenama khusus.