Kongsi

Cukai pendapatan individu

Cukai pendapatan ialah sejenis cukai yang dikenakan ke atas pendapatan yang diperolehi dan tidak diperolehi oleh individu atau perniagaan.

Jika anda tidak memperoleh sebarang pendapatan semasa tahun cukai sebelumnya, anda masih perlu untuk memfailkan penyata cukai. Ini mungkin berlaku walaupun anda memperoleh hasil pendapatan tetapi kurang daripada jumlah potongan untuk tahun cukai tersebut.

Jika tiada pendapatan berbaki selepas potongan, mengapa perlu bersusah payah memfailkan penyata cukai? Walaupun anda tidak diwajibkan, terdapat beberapa sebab yang anda mungkin mahu. Sebagai permulaan, anda mungkin membazirkan wang jika terdapat lebihan.

 • Umur, status perkahwinan anda dan sama ada anda merupakan tanggungan atau tidak semuanya mempunyai kesan sama ada anda mesti memfailkan cukai.
 • Jika anda tidak memfailkan cukai anda, walaupun anda layak untuk mendapat pemulangan, anda tidak akan mendapatnya.
 • Jika anda mempunyai pekerjaan atau sumber pendapatan tertentu, anda mungkin masih perlu memfailkan cukai walaupun pendapatan anda agak kecil.

Tidak pasti di mana hendak bermula apabila anda ingin membayar cukai pendapatan buat kali pertama? Artikel dibawah ini membantu menerangkan apa yang anda perlu tahu.

Bagaimana Cukai Pendapatan Beroperasi

Pendapatan yang diperoleh dan tidak diperoleh seseorang atau syarikat adalah tertakluk kepada jenis cukai tertentu yang dikenali sebagai cukai pendapatan.

Sebagai contoh, negara Malaysia mengenakan cukai pendapatan ke atas rakyatnya dan warga asing bertaraf penduduk tetap atau tidak yang menjana pendapatan dinegara ini.  Majoriti pendapatan yang dibuat oleh kerajaan Malaysia adalah daripada cukai pendapatan ini.

Majoriti negara yang mempunyai cukai pendapatan mempunyai undang-undang yang menerangkan kepada pembayar cukai cara kira cukai pendapatan yang mereka perlu bayar.

Cukai pendapatan di Malaysia adalah dinamik, yang bermaksud bahawa apabila pendapatan seseorang individu atau perniagaan meningkat, begitu juga jumlah cukai yang perlu dibayar. Manakala bukan pemastautin tertakluk kepada kadar cukai pendapatan rata 30% dan tidak dibenarkan mengambil sebarang potongan.

cukai pendapatan

Adakah Cukai Pendapatan Perlu Dibayar?

Sama ada anda mesti membayar cukai pendapatan bergantung pada undang-undang negara tempat anda dikehendaki berbuat demikian. Sebagai contoh, peraturan cukai pendapatan berkuatkuasa kepada semua warganegara dan penduduk asing di Malaysia.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Pekerja di Malaysia mesti membayar cukai jika pendapatan tahunan mereka sekurang-kurangnya RM34,000 (selepas potongan KWSP), menurut Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Jika potongan terperinci atau jumlah potongan standard anda melebihi pendapatan anda, anda mungkin tidak perlu membayar cukai pendapatan. Anda tidak akan berhutang sebarang cukai pendapatan kerana itu akan menjadikan pendapatan bercukai anda kepada sifar.

Keadaan khusus anda dan peraturan cukai yang dikenakan oleh bidang kuasa di mana anda dikehendaki membayar cukai pendapatan akan menentukan sama ada anda mesti membayar cukai pendapatan atau tidak. Kesilapan kewangan yang sering dilakukan oleh kita ialah lari dari membayar cukai.

Pelepasan cukai

Anda biasanya memfailkan penyata cukai kepada LHDN jika anda ingin mengira cukai pendapatan dan mengisytiharkannya. Untuk menentukan liabiliti cukai pendapatan mereka, pembayar cukai mesti mengisi borang yang disediakan oleh LHDN dan memfailkannya setelah disahkan.

Pendapatan bercukai anda boleh dikurangkan akibat pelepasan cukai, yang seterusnya memberi kesan kepada kadar cukai yang akan digunakan dan amaun yang perlu dibayar.

Program atau dasar kerajaan yang dipanggil pelepasan cukai bertujuan untuk membantu rakyat dan syarikat membayar cukai yang lebih rendah. Potongan cukai untuk pendapatan tersedia, termasuk kos beli rumah, penjagaan anak, pendidikan dan perubatan.

Jenis dan kadar pelepasan cukai akan berubah setiap tahun taksiran mengikut polisi dan dasar kerajaan.

Bagaimanakah saya memfailkan cukai saya?

Kaedah untuk memfailkan cukai anda disenaraikan seperti berikut:

 • Untuk menerima nombor rujukan cukai, anda mesti mendaftar dan membuat akaun di laman web e-Daftar.
 • Sediakan maklumat yang diperlukan untuk membuktikan pengenalan anda.
 • Untuk mendapatkan nombor pin anda, anda boleh pergi ke pejabat LHDN secara persendirian atau laman web rasmi.
 • Log masuk ke tapak web ezHasil, masukkan semua data yang diperlukan oleh e-Filing dan failkan cukai anda di sana.
 • Sebelum menghantar, pastikan semua maklumat adalah tepat.

Anda berhak mendapat bayaran balik cukai jika anda membayar lebih daripada yang sepatutnya. Dalam masa 30 hari bekerja selepas menyerahkan borang elektronik ini, bayaran balik anda akan dikreditkan ke akaun bank anda.

Prosedur yang sama seperti untuk warganegara boleh digunakan oleh warga asing yang memfailkan cukai pendapatan. Anda mesti, walau bagaimanapun, menggunakan Borang M/MT (Borang M/MT) dan bukannya Borang B/BE.

Di Malaysia, bukan setiap warga asing dikenakan cukai. Individu berikut dikecualikan daripada cukai pendapatan:

 • Berumur lebih 55 tahun dan menerima pencen daripada penggajian Malaysia
 • Terima faedah dari Bank
 • Mendapat dividen tanpa cukai
 • Bekerja di Malaysia kurang daripada 60 hari
 • Bekerja di atas kapal milik Malaysia

Bilakah Anda Perlu Menghantar Cukai Pendapatan Anda?

Bagi mereka yang bekerja, tarikh pemfailan cukai dalam talian selalunya pada 30 April. Anda digesa untuk memfailkan cukai pendapatan anda tepat pada masanya walaupun terdapat tempoh tangguh selama 15 hari untuk mengelak daripada membayar penalti. Anda harus menyemak dahulu sama ada kerajaan telah membuat sebarang pengumuman baharu sebelum berbuat demikian. Ia sebaiknya dilakukan setelah menerima borang EA dari majikan.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, hanya pendapatan yang diperoleh di Malaysia sahaja yang boleh dikenakan cukai. Ini tidak termasuk pendapatan dari luar negara, seperti penyewaan harta atau kerja bebas, serta pekerja jarak jauh yang syarikat tidak berpangkalan di negara ini.

Adalah penting untuk memahami cara mengira cukai pendapatan jika anda ingin meningkatkan pengetahuan kewangan anda. Anda boleh pergi ke laluan yang tidak produktif jika anda tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk memikirkan berapa banyak cukai yang perlu dibayar.

Kesimpulan

 • Cukai pendapatan ialah sistem percukaian yang dikenakan oleh kerajaan ke atas individu atau entiti (syarikat).
 • Memahami cukai pendapatan adalah sama pentingnya dengan memahami topik kewangan lain.
 • Pelepasan cukai membolehkan anda mengurangkan pendapatan bercukai anda, menyebabkan pembayaran cukai menjadi lebih rendah.

Secara umum, lebih banyak pendapatan anda, lebih banyak anda boleh berbelanja dan lebih besar pelepasan cukai yang anda akan terima jika perbelanjaan anda boleh ditolak cukai.