Kongsi

Apakah Maksud Bebas dari segi Kewangan?

Bebas kewangan: Tanpa kerja yang membolehkan mereka berdikari, adalah mencabar bagi ramai orang untuk mencapai kebebasan kewangan. Walau bagaimanapun, golongan muda mengambil masa yang lebih lama daripada masa lalu untuk mencapai kejayaan ini. Kebanyakan orang boleh mencari pekerjaan yang membolehkan mereka berdikari dari segi kewangan pada usia 20-an empat puluh tahun yang lalu. Menurut penyelidikan oleh Pusat Pendidikan dan Tenaga Kerja Universiti Georgetown (CEW), kebanyakan orang muda pada masa kini tidak mendapat pekerjaan yang memberikan mereka pendapatan yang mencukupi sehingga mereka mencapai umur 30 tahun.

Anda masih boleh mengambil tindakan untuk menuju ke arah kebebasan kewangan walaupun anda masih mencari pekerjaan yang membolehkan anda berdikari dari segi ekonomi. Ketahui lebih lanjut tentang cara mencapai kebebasan kewangan dan langkah-langkah yang mungkin anda ambil untuk berbuat demikian.

Kunci Mencapai Kebebasan Kewangan

Anda bertanggungjawab ke atas perbelanjaan anda sendiri jika anda bebas dari segi kewangan. Anda tidak lagi bergantung kepada ibu bapa, penjaga atau ahli keluarga anda yang lain untuk mendapatkan sokongan kewangan atau membayar hutang anda. Anda dapat memenuhi permintaan asas anda sambil masih membayar bil harian anda dan membuat rancangan untuk masa hadapan.

Bagi sesetengah orang, menjadi bebas dari segi kewangan akan mengambil masa yang lebih lama berbanding orang lain. Selain itu, ia bergantung kepada keperluan dan cara hidup anda. Sebagai contoh, anda mungkin berfikir untuk tinggal di rumah buat seketika untuk menjimatkan wang jika anda perlu membayar untuk kolej atau sekolah siswazah. Kebebasan kewangan akan tinggal beberapa tahun lagi dalam senario ini.

Takrifan kebebasan kewangan yang lain ialah keadaan di mana anda tidak lagi bergantung pada pekerjaan untuk membayar keperluan hidup. Ini tidak akan berlaku untuk majoriti orang sehingga mereka bersara.

bebas kewangan

Bilakah Anda Harus Mencapai Kebebasan Kewangan?

Bergantung pada konteks sosial dan budaya anda berada, mengejar kebebasan kewangan mungkin bermakna pelbagai perkara kepada orang yang berbeza. Sesetengah keluarga mungkin menjangkakan bahawa kanak-kanak dewasa akan berdikari sepenuhnya pada usia 18 tahun. Yang lain mungkin menganggap bahawa walaupun selepas mereka mula bekerja sepenuh masa, anak-anak mereka akan terus tinggal di rumah atau memerlukan sokongan ibu bapa.

Kanak-kanak dalam kebanyakan keluarga di Malaysia dijangka bebas dari segi kewangan daripada ibu bapa mereka sebaik sahaja mereka menamatkan kolej dan mendapat pekerjaan. Pasaran buruh dan peningkatan kos sara hidup adalah dua contoh kebimbangan ekonomi yang lebih luas yang boleh menjejaskan sama ada pencapaian itu tercapai atau tidak. Sebagai contoh, satu kajian dari 2022 mendapati bahawa separuh daripada ibu bapa yang mempunyai anak yang telah dewasa memberi mereka sekurang-kurangnya bantuan kewangan. Ini boleh mencecah sehingga RM1,000 setiap bulan secara purata.

Ramai orang dewasa juga membantu ibu bapa mereka dari segi kewangan. Menurut tinjauan AARP dari 2020, 32% rakyat Amerika pertengahan umur membantu ibu bapa mereka dengan perbelanjaan isi rumah seperti makanan dan bil, dan 42% menjangkakan akan berbuat demikian pada masa hadapan.

Di samping itu, 52% orang dewasa tinggal bersama seorang atau kedua-dua ibu bapa pada Julai 2020, meningkat daripada 47% pada Februari tahun yang sama. Bukan perkara luar biasa bagi graduan kolej baru-baru ini untuk menghabiskan beberapa bulan tinggal di rumah sambil mereka mencari pekerjaan selepas tamat pengajian. Walau bagaimanapun, jika mencapai kebebasan kewangan adalah salah satu matlamat anda, adalah penting untuk menetapkan jadual waktu anda akan hidup berdikari secara rasmi.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Anda boleh mengambil tindakan selanjutnya untuk menghampiri bebas kewangan dan keupayaan untuk menyokong diri anda semasa anda bersedia untuk hidup berdikari.

Pastikan anda sudah bersedia, dari segi psikologi dan kewangan, sebelum anda berpindah keluar. Pastikan anda mempunyai wang simpanan yang mencukupi untuk membayar deposit keselamatan dan sewa bulan pertama, dan fikirkan tentang mengetepikan dana kecemasan sekurang-kurangnya tiga bulan untuk perbelanjaan sara hidup.

Strategi Pengurusan Wang Dengan Bijak

Anda mengetahui masa yang sesuai untuk mencapai kebebasan kewangan, tetapi bagaimanakah anda melakukannya?

Mempunyai sumber pendapatan yang tetap dan cari kerja untuk menampung keperluan asas anda adalah langkah pertama ke arah kebebasan kewangan. Sebaik-baiknya, anda akan ditawarkan jawatan sepenuh masa sebaik sahaja anda menamatkan pengajian dari kolej. Anda mungkin perlu mengambil kerja tambahan jika pekerjaan anda tidak mencukupi untuk menampung keperluan hidup dan meninggalkan dengan sedikit baki wang di bank.

Jadikan ianya penting untuk mengetahui tentang faedah pekerja, seperti insurans kesihatan dan pelan caruman KWSP, apabila anda menerima tawaran kerja. Walaupun sebahagian besar imbuhan anda akan datang daripada gaji anda, faedah boleh menawarkan jaminan kewangan yang besar. Mencapai kebebasan kewangan memerlukan perancangan insurans atau takaful dan persaraan awal.

Berikan diri anda beberapa bulan selepas memulakan kerja anda untuk memastikan ia sesuai. Tidak mengapa untuk tinggal bersama ibu bapa anda sambil menyimpan untuk beli rumah anda sendiri dan membina tabung kecemasan anda, asalkan anda mempunyai tarikh akhir yang ditetapkan.

Langkah kedua ke arah kebebasan kewangan ialah belanjawan supaya perbelanjaan anda tidak melebihi pendapatan anda. Buat belanjawan yang mengambil kira gaji baharu anda, perbelanjaan sara hidup, bil yang dijangkakan, pembayaran hutang, caruman persaraan dan matlamat simpanan lain. Peraturan 50/30/20 ialah strategi belanjawan yang popular untuk mereka yang baru mula menguruskan wang. Ini membahagikan belanjawan anda kepada tiga bahagian: keperluan, kehendak dan matlamat kewangan.

Ingat untuk mengambil kira perbelanjaan mengikut budi bicara, serta kos makanan dan pengangkutan. Anda akan tahu jumlah yang anda boleh belanjakan untuk sewa sebaik sahaja anda menetapkan belanjawan. Jika jumlahnya kecil, cari rakan sebilik untuk membantu anda menjimatkan wang.

Ketiga, didik diri. Ketahui tentang pelaburan, pembayaran balik hutang dan pembinaan skor kredit. Kebolehan ini akan membantu anda dalam mencapai kebebasan kewangan. Ia juga akan membantu anda untuk kekal selamat kerana anda berkemungkinan kecil akan menghadapi masalah kewangan pada masa hadapan.

Akhir sekali, jangan lupa tentang objektif kewangan anda. Menjadi bebas dari segi kewangan juga memerlukan membuat rancangan jangka panjang. Sebelum anda bermula membuat pelaburan, anda harus menyediakan dana kecemasan yang boleh menampung tiga hingga enam bulan perbelanjaan sara hidup asas sekiranya anda kehilangan pekerjaan atau menanggung bil yang tidak dijangka. Anda juga boleh mula menyimpan untuk matlamat jangka panjang yang lain, seperti persaraan, perjalanan, menyambung pelajaran atau bayaran pendahuluan rumah.

Simpan wang dalam akaun simpanan Pulangan tinggi yang mungkin perlu anda akses dengan cepat. Ini membolehkan anda memperoleh lebih banyak faedah daripada akaun simpanan Biasa, membolehkan simpanan anda berkembang sedikit lebih cepat. Saya lakukannya dengan menyimpan di amanah saham bumiputera.

Sambung