Kongsi

Apa itu ekonomi gig?

Maksud ekonomi gig:
Pekerjaan sementara, fleksibel dan bebas ialah ciri ekonomi gig, yang membolehkan syarikat mengupah kontraktor bebas dan pekerja bebas untuk projek ringkas.

Contoh dan Definisi Ekonomi Gig

Ekonomi gig ditakrifkan oleh firma yang menawarkan pekerja bebas dan kontraktor bebas sementara, pekerjaan fleksibel menggantikan pekerja sepenuh masa biasa. Perniagaan boleh menjimatkan wang untuk pengambilan pekerja, faedah dan kos gaji dalam ekonomi gig, dan pekerja gig mendapat keuntungan daripada keupayaan untuk mendapatkan wang daripada beberapa sumber dan menyiapkan projek dan aktiviti pada jadual yang fleksibel.

Nama alternatif lain termasuk ekonomi perkongsian, ekonomi akses dan ekonomi bebas

Dalam ekonomi gig, pekerja bebas dan kontraktor bebas biasanya mencari pekerjaan mereka sendiri dengan berhubung dengan perniagaan dan pelanggan menggunakan platform internet atau aplikasi telefon pintar. Dengan bantuan sektor perniagaan seperti Airbnb, Grab, Foodpanda, AirAsia, Lalamove, BungkusIt, Lazada, Shopee dan banyak lagi, ekonomi gig telah berkembang dengan ketara dalam tempoh sepuluh tahun yang lalu.

Malah, laporan 2020 daripada Institut Penyelidikan ADP menunjukkan bahawa dari 2010 hingga 2019, pekerjaan gig meningkat sebanyak 15% di Amerika Syarikat. Menurut tinjauan oleh MasterCard dan Kaiser Associates, jumlah kasar urus niaga dalam ekonomi gig dijangka mencecah $455 bilion menjelang 2023.

ekonomi gig

Ekonomi gig: Bagaimana ia berfungsi

Walaupun ekonomi gig merangkumi pelbagai sektor, idea asasnya adalah sama: pekerja gig akan mengambil tugas kecil dan ad hoc untuk pembayaran. Tugas-tugas ini boleh melibatkan membina laman web, membuat penghantaran makanan, menghantar pelanggan atau menjemput mereka dari lapangan terbang. Pekerja gig meneruskan tugas seterusnya selepas kerja selesai.

Walaupun biasa bagi perniagaan untuk terus bekerja dengan pekerja gig yang sama, perniagaan mahupun pekerja tidak perlu membuat komitmen jangka panjang.

Pekerja yang berminat untuk melibatkan diri dalam ekonomi gig selalunya perlu mendaftar dengan menyerahkan permohonan ke platform pilihan mereka. Setelah diterima, individu boleh memilih projek atau syif kerja yang hendak diselesaikan.

Untuk memastikan waktu malam dan hujung minggunya lapang, seorang wanita yang bekerja untuk GrabCar boleh memilih untuk bekerja selama dua hingga tiga jam sahaja apabila anak-anaknya pergi bersekolah. Pembantu maya, sebaliknya, mungkin memutuskan untuk melakukan kerja 9 pagi hingga 5 petang untuk membantu perniagaan menyelesaikan tugasan tertentu. Mereka akan menamatkan syif lapan jam mereka apabila kerja itu selesai.

Jenis Pekerjaan dalam Ekonomi Gig

Terdapat pelbagai jenis pekerjaan ekonomi gig yang tersedia daripada perniagaan yang objektif utamanya adalah untuk menyampaikan perkhidmatan praktikal kepada pelanggan mereka. Berikut ialah beberapa contoh bagi banyak kategori pekerjaan gig dan perniagaan yang terlibat:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


  • Pembantu maya: eRezeki, Recommend dan Upwork ialah tempat di mana pembantu pentadbiran, penyambut tetamu dan pengurus projek boleh mendapatkan kerja yang selesa dan fleksibel.
  • Perkongsian kenderaan: Perkhidmatan seperti GrabCar dan AirAsia Ride memberi pelanggan fleksibiliti untuk menempah perjalanan menggunakan applikasi telefon pintar. Biasanya, semua yang diperlukan untuk menjadi pemandu untuk perniagaan ini ialah kereta dan telefon pintar.
  • Kontraktor kreatif bebas: Jika anda pernah memerlukan pereka grafik atau penulis kandungan, platform internet seperti Upwork dan Recommend memberi anda peluang untuk mengiklankan kerja anda dan meminta cadangan daripada kontraktor bebas.
  • Perkhidmatan penghantaran: Peruncit yang lebih suka keselesaan tinggal di rumah dan menghantar barangan runcit atau makanan panas ke pintu mereka boleh beralih kepada perniagaan seperti GrabFood, FoodPanda dan banyak lagi.

Seorang pekerja bebas harus memikirkan cara platform sejajar dengan kemahiran dan minat mereka serta tahap fleksibiliti yang ditawarkannya sebelum memilih platform untuk bekerja.

Ekonomi Gig: Kebaikan dan Keburukan

KelebihanKekurangan
FleksibilitiPendapatan yang tidak tetap
BebasKekurangan faedah
Kepelbagaian kerjaTekanan dan sangat meletihkan
Upah yang berpatutan untuk pelanggan atau perniagaanCukai dan kos lain

Faedah Ekonomi Gig

Fleksibiliti: Dengan pekerjaan gig, anda secara langsung adalah majikan anda sendiri dan boleh memutuskan bagaimana, di mana dan berapa lama anda perlu bekerja. Dalam sesetengah kes, anda juga boleh memilih pelanggan dan menetapkan harga.

Bebas: Memandangkan pekerja gig tidak diawasi secara langsung dan tidak perlu bekerja di pejabat, mereka dibenarkan melakukan tugas secara bebas, mengikut keutamaan dan jadual mereka sendiri.

Kepelbagaian kerja: Ekonomi gig menawarkan peluang untuk mengambil pelbagai pekerjaan dan projek yang boleh memastikan anda sentiasa bersemangat dan menggunakan kreativiti dan kebolehan menyelesaikan masalah dalam proses itu, berbanding bekerja tetap dari 9 pagi hingga 5 petang untuk satu majikan.

Berpatutan: Pekerja bebas boleh menjadi pilihan yang lebih murah untuk syarikat daripada mengupah pekerja sepenuh masa. Mereka juga memberi perniagaan peluang untuk mencari bakat baharu dan menetapkan caj berbeza untuk tahap kemahiran yang berbeza.

Kelemahan Ekonomi Gig

Ketidakstabilan pendapatan: Mempunyai jadual kerja yang fleksibel mempunyai akibat membawa bersamanya sumber pendapatan yang tidak stabil. Jumlah masa kerja yang ada menentukan pendapatan anda daripada pekerjaan gig, dan hanya dibayar apabila anda membuat kerja.

Kekurangan faedah: Pekerja gig selalunya tidak mendapat insurans kesihatan, caruman KWSP dan pampasan atau insurans hilang upaya pekerjaan jika mereka kemalangan semasa bekerja.

Tekanan dan meletihkan: Mempunyai pelbagai pekerjaan mungkin menguntungkan dari segi kewangan, tetapi ia juga boleh menyebabkan tekanan dan keletihan. Untuk pemandu penghantaran, contohnya, bekerja dengan berlebihan mungkin mengurangkan tenaga, mengubah cara hidup, dan juga merosakkan kereta anda.

Cukai dan perbelanjaan: Kontraktor bebas yang mendapat bayaran untuk kerja gig mungkin dikehendaki membuat pembayaran cukai yang dijangka setiap suku tahun selain bertanggungjawab membayar cukai bekerja sendiri. Dengan membuat pembayaran cukai yang tepat pada masanya dan mencukupi, anda boleh mengelakkan daripada di denda. Selain itu, pekerja gig bertanggungjawab mendapatkan dan menyimpan peralatan dan bekalan berkaitan kerja mereka, seperti telefon pintar, pelan telefon, komputer dan kereta.

ehailing

Kesimpulan

Ekonomi gig ditakrifkan oleh syarikat yang menawarkan pekerja dan kontraktor bebas sementara, pekerjaan fleksibel menggantikan pekerja sepenuh masa biasa.

Kontraktor dan pekerja bebas kerap mencari pekerjaan mereka sendiri melalui platform internet atau aplikasi mudah alih yang menghubungkan mereka kepada pelanggan dan majikan.