Kongsi

Pagi ini, Ben Fractenberg dari Lifehacker menyiarkan artikel mengenai cara mengendalikan pengangguran secara tiba-tiba . Apa yang perlu anda lakukan apabila anda kehilangan pekerjaan anda?

Fractenberg menyoroti nasihat ahli psikologi Melanie Greenberg, pengarang The Stress-Proof Brain, yang mencadangkan memberi tumpuan kepada dua matlamat utama:

  • Fokus pada carian kerja dan mencari kerja baru
  • Menjaga diri anda.

Walaupun ia mungkin kelihatan mengejutkan, matlamat kedua sebenarnya perlu menjadi keutamaan yang lebih tinggi.

Hilang Pekerjaan

Dalam falsafah peribadi saya, peringatan yang paling penting ialah: “Penjagaan diri adalah yang pertama.” Greenberg bersetuju. Dia mengatakan bahawa apabila anda tiba-tiba kehilangan pekerjaan anda, penting untuk menjaga kesejahteraan fizikal dan mental anda. Senaman. Makan betul. Bermeditasi. Mengekalkan hubungan. Sukarelawan. Buat rutin.

Sementara itu, ketika anda mencari pekerjaan baru, tetapkan tujuan kecil dan konkrit. Apabila anda kehilangan pekerjaan anda tanpa amaran, mudah merasa bersedih dan tertekan. Anda tidak tahu apa yang harus dilakukan atau di mana untuk bermula.

Untuk menangani kebimbangan, fokus pada satu perkara pada satu masa. Tetapkan satu matlamat untuk setiap hari. Mungkin hari ini anda akan mengemaskini resume anda , contohnya. Mungkin esok anda akan memohon untuk satu pekerjaan. Dan Jumaat depan, mungkin anda akan pergi untuk temuduga di pejabat baru. Walau apa pun, jangan biarkan gambaran besar membuat anda merasa tidak terkawal, kecilkan perhatian anda kepada beberapa perincian atau tugas yang dapat anda kendali dan selesaikan – jika hanya untuk hari ini.

Jika anda dapat melakukan lebih daripada satu perkara setiap hari, itu hebat. Tetapi buat matlamat anda untuk mencapai satu perkara.

Akhir sekali, menilai semula kewangan anda . Apabila anda kehilangan pekerjaan anda, keutamaan perbelanjaan anda mungkin perlu berubah – walaupun anda mempunyai dana kecemasan yang cukup besar.

Anda mungkin mahu mengutamakan kemenangan pantas. Cepat mengurangkan perbelanjaan yang mudah diketepikan, walaupun berbuat demikian akan menyebabkan kesakitan jangka pendek. Batalkan langganan kabel tv dan perbelanjaan berulang lain untuk perkara yang anda tidak perlukan. Laraskan gaya hidup anda, mungkin membeli-belah di Wal-Mart dan bukannya Whole Foods. Makan lebih kerap. Cuba jangan memandu sebanyak mungkin untuk menjimatkan perbelanjaan petrol, parkir dan tol.

Pada masa yang sama, menentang keinginan untuk memasuki akaun persaraan anda. Saya telah mendengar dari terlalu banyak orang yang telah panik dan menabung simpanan persaraan mereka daripada mencari jalan lain untuk menghadapi krisis. Mereka biasanya menyesalinya.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Bangkit semula

Walaupun artikel Fractenberg hebat, saya akan menambah nasihat terakhir: Jika anda telah kehilangan pekerjaan anda, kini adalah masa yang tepat untuk memikirkan matlamat keseluruhan anda dalam kehidupan. Apakah maksud anda? Tidak, serius. Apa yang anda mahukan dari kehidupan? Apa jenis warisan yang anda mahukan?

Jika anda berada dalam keadaan ini, saya akan menggesa anda untuk menghabiskan beberapa jam untuk membuat pernyataan misi peribadi. Ia tidak sukar, dan berbuat demikian boleh membantu anda membuat beberapa pembetulan cara supaya anda mengejar kerja yang lebih bermakna kepada anda dalam jangka masa panjang.

Mujurlah kita di Malaysia, Perkeso telah memperkenalkan skim insuran pekerjaan yang akan meringankan sedikit beban pada mereka yang bergelar pekerja. Majikan dan pekerja akan sama-sama mencarum dalam skim ini.