Kongsi

Berhati-hati dengan Kad Anda

Akaun bank anda, yang mengandungi wang yang anda gunakan untuk pembelian harian, dipautkan ke kad debit anda. Penipuan kad debit meletakkan wang titik peluh anda dalam bahaya, oleh itu anda perlu lebih berhati-hati tentang tempat dimana anda menggunakan kad itu.

Kad kredit selalunya merupakan pilihan yang lebih selamat. Kebanyakan kad kredit mempunyai liabiliti penipuan 0%, yang bermaksud bahawa selagi anda melaporkan caj penipuan ke akaun anda dalam tempoh masa tertentu, anda tidak akan bertanggungjawab untuk membayarnya. Kad debit tidak menawarkan perlindungan yang sama; jika anda menangguh dalam melaporkan penipuan, anda boleh bertanggungjawab untuk membayar balik semua wang yang telah diambil daripada akaun anda. Dengan mengetahui lokasi berbahaya untuk meleret kad anda, ia boleh mempertahankan diri anda daripada penipuan kad debit.

Mesin ATM selain di bank

Kad skimming adalah salah satu kaedah pilihan yang digunakan oleh pencuri kad kredit untuk mendapatkan maklumat kad debit. Apabila menjalankan urus niaga yang tidak sah, anda meleretkan kad melalui peranti “skimming”. Butiran kad anda direkodkan oleh skimmer, yang kemudiannya diperoleh oleh pencuri selepas mendapatkannya dari skimmer.

Peralatan skimming sering dipasang pada ATM yang tidak disambungkan ke bank. Oleh itu, berhati-hati dengan ATM yang terletak di luar atau di lobi hotel atau stesen minyak. Disebabkan kekurangan perhatian bank dan pemantauan yang konsisten terhadap mesin ini dikawasan terpencil, pencuri mempunyai lebih banyak peluang untuk meletakkan dan mengalih keluar peranti skimming.

pencurian kad debit

Peranti mudah alih

Pencuri juga boleh menggunakan terminal kad kredit mudah alih untuk meleret kad debit anda sambil berpura-pura menjadi penjual jalanan yang bereputasi. Tetapi kadangkala, penipu sebenarnya meleret kad anda dengan peranti peluncur untuk mengambil data peribadi. Anda tidak dapat memastikan sama ada peniaga benar-benar memproses pembayaran atau mencuri maklumat anda melainkan anda mahir menggunakan pelbagai alat pemprosesan kad mudah alih. Apabila membuat pembelian di pasar, acara dan lokasi lain di mana syarikat kecil menerima pembayaran kad tanpa sentuh, anda perlu berhati-hati.

Stesen Minyak

Memandangkan pembaca kad di stesen minya biasanya tidak dipantau dengan teliti, ia adalah lokasi lain yang lebih berkemungkinan digunakan oleh pencuri. Jangan leret kad debit anda jika terminal bergoyang atau kelihatan tidak selamat. Sebaliknya, bayar di dalam kaunter, gunakan kad kredit anda (yang menawarkan perlindungan penipuan yang jauh lebih baik), atau cari stesen minyak lain. Walaupun ia boleh menjengkelkan, adalah berbaloi untuk mengelakkan daripada menghadapi akibat penipuan kad debit.

Kaunter Bayar Sendiri

Di pasaraya besar dengan lorong daftar keluar sendiri, peranti skimming juga telah diperhatikan diletakkan di atas pembaca kad oleh pencuri kad debit. Seorang pencuri mungkin menutup kamera manakala seorang lagi memasukkan “skimmer” pada pembaca kad sebagai sebahagian daripada usaha berpasukan. Dari masa ke masa, teknologi skimming telah menjadi lebih maju. Menggunakan teknologi Bluetooth, pencuri boleh mengakses data yang mereka curi dari jauh. Setelah mereka memperoleh butiran kad anda, mereka boleh menggunakannya untuk membina kad palsu atau menjualnya kepada pencuri di pasaran gelap yang mungkin menggunakannya untuk membuat pembelian tanpa kebenaran.

Restoran

Fakta bahawa membenarkan orang lain meleret kad debit anda apabila anda menggunakannya di restoran menjadikannya berbahaya. Semasa proses pembayaran, anda menyerahkan kad anda kepada pelayan, dan dia mengambil kad itu sebelum kembali beberapa ketika kemudian dengan resit untuk anda tandatangani. Organisasi jenayah besar kerap menggunakan pelayan untuk ativiti pencurian mereka untuk mencuri kad debit daripada pelanggan sebagai pertukaran dengan upah yang kecil. Anda tidak mempunyai kawalan ke atas perkara yang berlaku kepada kad anda selepas ia hilang dari pandangan.

Cara Mengesan Penipuan Kad Debit

Bahagian paling teruk apabila data kad debit telah dicuri ialah anda tidak akan menyedari ia telah berlaku sehingga caj yang tidak dibenarkan mula muncul pada penyata akaun anda. Wang anda dicuri oleh penjahat menggunakan maklumat kad itu, dan anda perlu bekerjasama dengan bank untuk memulihkannya.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Sekurang-kurangnya sekali seminggu, semak penyata akaun bank anda untuk memastikan bahawa anda boleh mengenal pasti dengan segera sebarang aktiviti meragukan dan memberitahu pihak bank mengenainya. Kad debit anda mungkin dibatalkan, dan kad baharu dengan nombor baharu, kod keselamatan baharu atau kedua-duanya mungkin dikeluarkan sebagai gantinya. Liabiliti anda untuk transaksi yang dibuat pada akaun anda dikurangkan jika anda melaporkan pembelian penipuan secepat mungkin. Dengan melaporkan kecurian secepat mungkin, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk menerima sebahagian besar atau semua wang anda kembali.

Ianya sangar mencabar untuk melindungi diri anda sepenuhnya kerana penjenayah sentiasa mencipta cara yang lebih rumit dan inovasif untuk mencuri maklumat. Nasib baik, anda boleh mengurangkan kerugian dengan melumpuhkan perlindungan overdraf dan hanya menyimpan sejumlah wang yang terhad dalam akaun cek anda.

Kesimpulan

Walau pun pada masa kini, tahap keselamatan kad debit telah dipertingkatkan namun anda perlu lebih berhati-hati dan tidak lalai apabila menggunakan kad debit anda untuk membuat sebarang transaksi. Ia bukanlah bagaimana kita boleh mendapatkannya kembali, tetapi bagaimana kita boleh menghalangnya dari berlaku.