Kongsi

Tips untuk belanjawan barang dapur

Strategi untuk membantu mengurangkan perbelanjaan barang dapur anda.

Anda mungkin sedang mencari cara untuk menjimatkan kos keperluan barangan dapur jika anda kehilangan pekerjaan, dalam budget yang ketat atau jika kenaikan harga petrol dan makanan mula mengganggu anda. Apabila keadaan menjadi sukar, adalah penting untuk mula berfikir dengan teliti tentang perbezaan antara keperluan dan kehendak.

Anda boleh memutuskan untuk mengurangkan perbelanjaan anda semata-mata untuk membayar hutang, meningkatkan simpanan kecemasan atau persaraan anda. Mengurangkan perbelanjaan barang dapur adalah salah satu kaedah paling mudah untuk menjimatkan wang untuk makanan. Anda boleh mendapatkan sokongan daripada cadangan ini tanpa menghabiskan banyak masa untuk mendapatkan kupon secara melampau.

barang dapur

Kurangkan perbelanjaan untuk barang dapur dengan memanfaatkan potongan harga

Membeli barangan yang dijual setiap minggu adalah salah satu kaedah paling mudah untuk mengurangkan bil barang dapur. Jika anda menjangkakan menggunakan item tertentu dengan kerap, simpan barangan itu dengan kuantiti yang lebih. Kebanyakan daging boleh dibekukan dengan selamat selama sekurang-kurangnya tiga bulan. Produk yang diperbuat daripada kertas dan bahan lain mempunyai jangka hayat yang lebih lama. Walau bagaimanapun, anda boleh membeli-belah jualan dengan membeli apa sahaja yang dijual pada minggu itu. Anda mungkin ingin menilai dengan teliti kuantiti produk yang anda beli.

Gunakan katalog untuk menjimatkan wang untuk barangan runcit

Dengan menjejaki arah aliran jualan dan harga terendah untuk produk, buku katalog harga boleh membantu anda menjimatkan wang untuk barangan runcit dengan memberitahu anda masa untuk menyimpan stok.

Jualan juga berlaku dalam kitaran, jadi anda sepatutnya dapat menganggarkan jumlah yang anda perlukan untuk membeli sebelum item itu dijual sekali lagi. Gunakan buku nota untuk membuat buku harga anda sendiri. Item hendaklah ditulis di bahagian paling atas kertas. Senaraikan kos dan lokasi kedai selepas itu.

Daripada menggunakan harga seunit, gunakan harga seaun. Ini akan membolehkan anda mengira jumlah wang yang sebenarnya anda simpan. Setelah anda membuat halaman, semak katalog jualan mingguan anda dan perhatikan perkara yang dijual, diikuti dengan harga setiap item. Ini boleh digunakan untuk menentukan kedai yang mempunyai harga terendah dengan membandingkannya dengan kedai atau pasaraya yang lain.

Peringatan: Strategi ini tidak sesuai untuk semua orang.

Membuat senarai akan membantu anda menjimatkan wang untuk barang dapur

Jika anda mempunyai senarai beli-belah bersama dengan anda, anda akan dapat menjimatkan banyak wang untuk barangan runcit. Adalah penting untuk mengikuti senarai dengan tepat dan memastikan anda membeli semua yang  tersenarai. Ini akan menghalang anda daripada sesuatu pembelian secara terdorong, tidak diperlukan dan menyelamatkan anda daripada perlu kembali ke kedai kerana anda terlupa sesuatu. Biasanya, apabila anda pergi ke kedai untuk mendapatkan sesuatu yang anda lupa, anda akhirnya membeli lebih daripada yang anda perlukan. Anda boleh menjimatkan banyak masa dan wang dengan membuat senarai. Memeriksa dahulu senarai harga terkini boleh membantu ada membuat belanjawan dengan bijak.

Rancang menu untuk menjimatkan wang

Anda akan dapat memanfaatkan promosi dan peluang membeli secara borong jika anda merancang menu anda seminggu atau sebulan lebih awal. Selain itu, ia akan menghalang anda daripada makan di luar. Anda boleh mendapati bahawa anda boleh menyediakan beberapa menu utama yang setanding dalam satu hari dan membekukan selebihnya untuk digunakan kemudian. Pada hari-hari apabila anda tidak mahu memasak, ini akan sangat membantu.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Untuk mendapat manfaat sepenuhnya daripada kadar jualan kedai, anda juga boleh mengatur menu anda di sekitar senarai mingguan kedai runcit ditempat anda. Anda boleh membeli pelan atau menu makanan dalam talian jika anda tidak mahu mencipta menu anda sendiri.

Gunakan Kupon untuk menjimatkan lebih wang

Menggunakan kupon boleh membantu anda menjimatkan banyak duit jika digunakan dengan betul. Pendekatan paling mudah untuk mencapainya ialah memadankan kupon dengan perkara yang dijual. Mengenai cara melakukan ini, banyak laman web atas talian menawarkannya dan memberi panduan yang sangat baik. Harga runcit yang anda bayar boleh dikurangkan dengan ketara jika anda berbelanja dengan bijak dan hanya membeli hanya apa yang anda akan gunakan dan perlukan.

Bertukar jenama boleh sangat membantu

Dengan bertukar daripada produk jenama atau membeli jenama yang biasa dijual, anda boleh menjimatkan banyak wang dengan membeli barang dapur jenama sesuatu pasaraya. Kualiti barangan jenama pasaraya boleh mengejutkan anda. Adalah penting untuk memahami bahawa banyak produk dihasilkan dan dibungkus dalam kemudahan yang sama seperti jenama besar. Oleh kerana kos pengiklanan yang rendah, pasaraya ini boleh memberi penjimatan kepada anda.