Kongsi

Adakah Insurans Nyawa Atau Takaful Idea yang Baik?

Perlu ke insurans nyawa. Ibu bapa Aizat tidak berfikir begitu.

Dan tragisnya, kedua-duanya meninggal dunia dalam tempoh 14 bulan diantara satu sama lain, meninggalkan 6 orang anak di belakang (kebanyakan masih remaja) tanpa sokongan dan bantuan kewangan.

Masa depan kanak-kanak itu telah hancur, bukan hanya kerana kehilangan kedua ibu bapa mereka, tetapi juga kerana mereka terpaksa berpecah. Tidak ada seorang pun di dalam ahli keluarga mereka yang mampu mengambil dan memelihara mereka semua sekaligus.

Aizat sangat luar biasa sepanjang menempuh pengalaman sukar ini, dia masih berjaya menamatkan pengajian di kelasnya di sekolah menengah dan memulakan program kejuruteraan.

… tetapi selepas berpecah dari adik-beradiknya, dan menderita kesan sokongan sifar kewangan di kolej, saya tidak dapat menolong tetapi bertanya-tanya bagaimana keadaan akan berbeza bagi keluarganya sekiranya mereka memiliki insurans nyawa dan perlindungan takaful.

Saya menceritakan kisah ini bukan untuk menakutkan anda semua supaya membeli insurans nyawa tetapi untuk menunjukkan bahawa kematian bukan sahaja tidak dijangka, tetapi ia juga boleh mempunyai kesan yang berkekalan apabila kehilangan orang yang dikasihi dan tempat bergantung. Persoalannya, adakah kita sebagai ibubapa sudah bersedia apabila ianya berlaku?

Nasib baik, ada cara yang mudah dan berpatutan untuk menghalang cerita Aizat dari menjadi cerita keluarga anda … insurans nyawa dan insurans takaful.

Adakah anda benar-benar memerlukan insurans nyawa?

Jawapan ringkas adalah, kemungkinan besar ya.

…biar saya jelaskan.

Jika anda menyewa atau memiliki rumah, dan tidak dapat menjawab soalan, “Di mana keluarga saya akan hidup 1 tahun dari hari ini jika saya tiba-tiba meninggal dunia,” anda memerlukan insurans nyawa. Walaupun kebanyakan pinjaman perumahan sekarang memerlukan anda untuk melanggan pelan insurans atas pinjaman yang dilakukan. (HINT: Jawapannya sepatutnya berada di tempat yang sama mereka tinggal sekarang.)

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Malah, jika sesiapa di dalam keluarga anda bergantung kepada pendapatan (atau perkhidmatan) yang anda berikan, dan akan menerima tamparan hebat kewangan secara langsung dari kematian anda, anda memerlukan insurans nyawa. Sebagai orang Islam, anda diharuskan untuk melanggan insurans takaful.

Menurut LIMRA , empat alasan utama orang membeli insurans nyawa adalah seperti berikut:

  1. Untuk menampung perbelanjaan akhir pengebumian dan lain-lain
  2. Untuk memindahkan kekayaan atau meninggalkan warisan
  3. Untuk membantu menggantikan pendapatan yang hilang
  4. Untuk membantu membayar pinjaman, gadai janji atau hutang

Antara kesemua ini, kebanyakan orang dilindungi. Mari lihat setiap satu pula:

# 1 – Untuk menampung perbelanjaan akhir pengebumian dan lain-lain

Sama ada anda mempunyai orang bergantung kepada anda secara kewangan, anda tidak boleh melepaskan perbelanjaan ini.

Kos pengebumian tidak murah, anggarannya adalah kira-kira RM1,000 (bagi orang islam)

Jika anda seorang pencarum KWSP dan berusia sebelum 60 tahun, waris anda boleh memohon bantuan khairat kematian.

Selain itu, jika anda seorang penerima BRIM, waris boleh juga memohon tuntutan khairat kematian BRIM yang ditanggung oleh kerajaan.

# 2 – Untuk memindahkan kekayaan atau meninggalkan warisan

Sekiranya anda kaya, harta anda akan masih dikenakan cukai sebelum disampaikan kepada waris anda.

Mempunyai insurans hayat yang cukup untuk menampung cukai tersebut bermakna bahawa pihak berkuasa mendapat sedikit wang dan waris anda mendapat lebih banyak dari jumlah yang ditinggalkan.

Hanya pastikan manfaat insurans hayat anda dibayar dengan betul. Jika tidak, ia boleh dimasukkan ke dalam harta pusaka anda dan dianggap boleh dikenakan cukai.

Jika anda tidak kaya raya tetapi masih mahu meninggalkan sesuatu untuk anak-anak, anda masih boleh melakukannya.

Sebagai contoh, katakan lelaki berusia 65 tahun yang memperoleh RM50,000 setahun pada pencennya mahu meninggalkan RM150,000 untuk tiga anaknya untuk dibahagikan.

Dengan mengandaikan dia hidup sehingga umur 80 tahun dan mendapat pulangan 5% selepas cukai, dia perlu mengetepikan RM6,951 setiap tahun untuk menjadikannya kenyataan.

Selain itu, dengan mempunyai insurans nyawa atau takaful juga anda boleh dikecualikan dari cukai.

# 3 – Untuk membantu menggantikan pendapatan yang hilang

Pada mulanya, saya bertanya, “Jika anda mati esok, di manakah keluarga anda tinggal setahun dari sekarang?

Bagaimana dengan 3 tahun? Adakah pasangan anda masih boleh membuat bayaran sewa atau hutang pinjaman? Adakah anak anda masih boleh melakukan aktiviti sukan atau aktiviti kurikulum yang lain?

Sekiranya anda menjadi pencari nafkah dalam keluarga anda, kehilangan pendapatan anda boleh mengehadkan masa depan keluarga anda, terutamanya jika anda masih mempunyai 2 atau 3 dekad lagi dalam kerjaya kerja anda. Bagaimana jika anda mengalami cacat kekal dan tidak boleh lagi bekerja? Adakah sumbangan dari PERKESO mencukupi untuk keluarga anda?

Insurans nyawa atau hilang keupayaan adalah cara terbaik untuk menampung pendapatan yang hilang. Ia murah dan fleksibel. Sebagai contoh, seorang lelaki berusia 35 tahun dalam kesihatan yang baik boleh mendapatkan dasar jangka 30 tahun RM500,000 selama kurang daripada RM150/200 sebulan.

Anda biasanya boleh memilih antara tempoh 10, 20, 30 atau bahkan 40 tahun.

# 4 – Untuk membantu membayar hutang gadai janji

Hutang dapat menimbang anda dalam keadaan kewangan, tetapi lebih-lebih lagi apabila anda telah kehilangan seorang yang tersayang.

Itulah sebabnya ramai orang mendapatkan insurans hayat membantu pasangan mereka membayar hutang terbesar mereka – gadai janji mereka – sekiranya mereka mati awal atau secara mengejut.

… tetapi bagaimana dengan hutang lain?

Pada asasnya, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mendapatkan perlindungan yang cukup untuk membayar apa-apa hutang yang anda dan pasangan anda miliki. Sekali lagi, ia bukan tentang menjadi kaya. Ini mengenai memelihara cara dan gaya hidup keluarga anda. Angka terbaik dari sudut penasihat kewangan adalah gandakan pendapatan tahunan anda untuk 5 hingga 10 kali.

Sebagai contoh: jika pendapatan tahunan anda adalah RM50,000, gandaan 10 bersamaan dengan RM500,000. Ini adalah perlindungan yang perlu anda dapatkan. Pembayaran hibah ini akan membantu keluarga anda meneruskan kesinambungan hidup.

3 tips untuk membantu anda bermula

Seperti yang anda lihat, tidak banyak situasi di mana anda tidak memerlukan insurans nyawa.

Jadi, untuk membantu anda memulakan kaki kanan, berikut adalah tiga petua:

# 1 – Bagaimana untuk membeli insurans nyawa

Bekerjasama dengan ejen bebas untuk memastikan anda mendapat tawaran terbaik untuk insurans hayat anda.

… anda akan tahu jika ejen bebas jika mereka menawarkan anda sebut harga dari beberapa syarikat insurans yang berbeza.

Jika mereka menjual insurans dari hanya satu syarikat, anda mungkin tidak akan mendapat tawaran terbaik yang ada di luar sana.

Anda biasanya boleh mendapatkan sebut harga percuma secara online dan kemudian membuat pilihan dari situ.

# 2 – Gunakan cara ini untuk menyimpan

Ada beberapa cara untuk menyelamatkan insurans nyawa, tetapi di sini adalah tiga teratas:

  1. Strategi duit dari syurga – Daripada memilih pelan dengan pembayaran sekaligus, pilih salah satu pilihan pendapatan. Ini boleh menjimatkan 10% hingga 30% sambil menawarkan pendapatan tetap.
  2. Kurangkan beberapa keistimewaan – Terdapat perbezaan harga 25% di antara kelas kesihatan, dan dalam banyak kes, mereka dipisahkan hanya dengan beberapa pon atau beberapa kolesterol atau tekanan darah. Ambil seminggu untuk bersenam dan makan dengan baik untuk meningkatkan kesihatan anda sebelum memohon perlindungan, dan anda boleh menjimatkan 25% hingga 50%.
  3. Adakan pemeriksaan perubatan – Insurans hayat tanpa pemeriksaan terdengar sangat menggoda – siapa yang tidak membenci jarum kan? Tetapi dasar-dasar ini dikenakan kos 10% hingga 40% lebih kerana syarikat insurans tidak dapat menilai risiko kesihatan anda juga. Oleh itu, melainkan jika anda mempunyai masalah kesihatan utama atau mempunyai keperluan mendesak untuk melaksanakannya, ambil peperiksaan.

# 3 – Berhati-hati untuk melanggan insurans nyawa

Ejen insurans nyawa membuat wang apabila anda membeli polisi perlindungan dari mereka.

… jadi secara semula jadi, terdapat konflik kepentingan disini.

Sekiranya anda merasa tidak selesa tentang cara agen insurans yang menghampiri itu menjual – terutama jika dia menghabiskan banyak masa untuk insurans hayat yang mahal – jangan hanya berjalan … malah lari ke pintu keluar terdekat anda.

Sering kali ejen insurans yang menjanjikan keistimewaan yang sukar ditolak sebelum anda melanggan, tetapi semuanya hanyalah janji kosong yang manis seperti ahli politik.

Anda adalah adiwira

Kita semua percaya kita tidak dapat dikalahkan, tetapi hakikatnya adalah kematian yang tidak dijangka berlaku sepanjang masa. Lebih-lebih lagi, insurans nyawa semakin mahal apabila anda semakin berusia.

Jadi tiba masanya untuk membuat pilihan… salah satu sebab mengapa bangsa melayu miskin menjadi semakin miskin ialah tiadanya perlindungan takaful. Ramai juga ibu bapa yang memandu kereta mewah dan rumah yang besar, tetapi tiada perlindungan insurans nyawa seperti ibubapa Aizat.

Jika anda ingin melindungi dan menyediakan perlindungan untuk keluarga anda, mulalah dapatkan perlindungan insurans nyawa terbaik sekarang. Ingatlah bahawa kesejahteraan mereka adalah tanggungjawab anda sebagai ketua keluarga.